Начало
 
 

Еврокомисията отговоря на СБЖ: Готвим План за действие за медийния и аудио-визуалния сектор

24.07.2020 /17:12 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

В СБЖ се получи адресирано до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова писмо от зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността ВЕРА ЙОУРОВА. Писмото е в отговор на послание, изпратено на 10 април т.г. от Снежана Тодорова от името на СБЖ до ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и всички национални правителства на държавите членки на Европейския съюз с настояване във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

Публикуваме пълния текст на отговора на Вера Йоурова:

Брюксел, 22.07.2020 година

Уважаема госпожо Тодорова,

Бих искала да благодаря на Вас, както и на членовете на Съюза на българските журналисти, за Вашето писмо, адресирано до институциите на Европейския съюз, относно необходимостта от включване на пресата, журналистите и свободата на словото в плановете за възстановяване.

Както справедливо отбелязвате, в тази изключителна ситуация за пореден път се открои значимостта на журналистите и на свободните и независими медии за нашите общества и нашите демокрации. Ние осъзнаваме много отчетливо, че икономическото напрежение, произтичащо от настоящата криза, излага на риск сектора на новинарските медии.

На равнището на ЕС ние сме решени да реагираме на предизвикателствата, породени от кризата с COVID-19, като осигурим както непосредствени отговори, така и мерки с по-дългосрочно въздействие. По-специално, бихме искали да помогнем на новинарските медии да преодолеят проблемите с финансовите си потоци, като улесним достъпа до кредитиране. На тяхно разположение е съществуващият Механизъм за гарантиране на заеми за секторите на културата и творчеството, който ще бъде допълнително адаптиран съобразно сегашните обстоятелства.

Благодарение на подкрепата на Европейския парламент Комисията вече съфинансира редица пилотни проекти, чиято цел е картографиране на заплахите и рисковете за свободата и плурализма на медиите, подкрепа на разследващата журналистика и предоставяне на правна помощ на онези журналисти, които се нуждаят от нея. Намерението ми е да увеличим тази подкрепа в рамките на следващата многогодишна финансова рамка, която за първи път включва пакет за медиен плурализъм и журналистика по линия на програмата „Творческа Европа“.

На 27 май 2020 г. Комисията прие безпрецедентен план за икономическо възстановяване. В него се признава, че културните и творческите индустрии, включително новинарските медии, представляват важна икономическа екосистема, както и основен стълб на жизнените ни демокрации. Ето защо те следва да се възползват в пълна степен от тези нови инструменти, които ще спомогнат за възстановяването и засилването на тяхната устойчивост. По-конкретно, като част от този пакет Комисията предложи инструмент за подкрепа на платежоспособността, който ще бъде активен още през тази година. Този инструмент ще спомогне за мобилизирането на частни ресурси за осигуряване на спешно подпомагане на европейски предприятия, които при други обстоятелства биха били жизнеспособни, за да могат да разрешат непосредствените си проблеми с ликвидността и платежоспособността.

На 10 юни 2020 г. в рамките на подхода си за противодействие на дезинформацията за COVID-19, Комисията призова държавите членки да използват максимално възстановителния пакет и икономическите марки на ЕС спрямо COVID-19, за да подпомогнат медиите, които са засегнати сериозно от кризата, като същевременно съблюдават тяхната независимост. Комисията освен това прикани държавите членки да повишат усилията си, за да гарантират на журналистите безопасна работа при подходящи условия и да признаят медиите за основна услуга, така, че те да могат да изпълняват пълноценно своята роля дори – и което е още по-важно – по време на криза.

Комисията ще работи с държавите членки за определяне на конкретните мерки за подкрепа на възстановяването и аз взех предвид Вашето любезно предложение да дадете своя принос към дискусията.

Комисията също така проучва по-нататъшни целенасочени мерки в подкрепа на сектора на новинарските медии чрез специален План за действие за медийния и аудио-визуалния сектор. Този план за действие ще има за цел да подпомогне цялата медийна екосистема в процеса на цифрова трансформация и да стимулира достъпа до качествено съдържание и плурализма на медиите. Той ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите. Признавайки жизненоважната роля на медиите за нашите демокрации, Планът за действие за европейска демокрация ще включва мерки за подобряване на работната среда на журналистите, както и на тяхната защита и безопасност. Уверявам Ви, че ЕС ще продължи да насърчава свободните и честни медии в рамките на Съюза, в световен мащаб, както и в отношенията ни с трети държави. Демокрацията не може да функционира без свободни и независими медии.

 

С уважение,

 

ВЕРА ЙОУРОВА,

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

 

Свързани:

СБЖ с писмо до ЕС: Включете и медиите, журналистите и свободата на словото във възстановителните планове

Дата: 10.04.2020

Сподели в
 

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020/17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020/17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020/16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020/17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020/09:11

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 69 гости

Бързи връзки