Начало
 
 

Светлана Шаренкова: Елена и свободата на словото!

27.07.2020 /15:25 | Източник: epicenter.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Светлана Шаренкова

През юни в медиите изтече един много срамен запис, в който се чуваше гласът на Бойко Борисов. Записът съдържаше заплахи за смачкване на бизнесмени и на политици като Елена Йончева.

Съдържаше и отвратителни цинизми към председателя на българския парламент (Цвета Караянчева), обиди към европейски лидери и признание, че притежава информация за предстоящо повдигане на обвинение...

Обществото вкупом ахна, забравяйки скандалните СРС-та: „Ало, Танов..”, „Сам си го избра (за гл. прокурор)”, „тефтерчето Златанов” и безбройните простотии в 10-годишното управление на ГЕРБ, пише издателката на в. "Земя" Светлана Шаренкова, цитирана от epicenter.bg.

И въпреки грозното петно, което този запис лепна върху България, българските институции - „ни чули, ни видели” - не предприеха действия, за да докажат записът фалшива новина ли е или истина!? 

Не се задействаха и дори когато Борисов си призна, че е изговарял тези реплики, но неговите „калинки” от ГЕРБ му били свикнали, „защото знаели колко много ги обича”.

Тук оставаме без коментар  

Единствено евродепутатката от БСП Елена Йончева успя да изобличи премиера Бойко Борисов, като доказа, че записът е автентичен!

Ето това направи хубавата Елена, тази крехка жена с професия Репортер 

Тя успя без много шум и самосъжаление (в записа Борисов казва, че Елена трябва да бъде „изгорена”) да ангажира в своето разследване авторитетна агенция, която експертно работи с Министерството на правосъдието на САЩ и с ФБР. Това е реалната битка за свободата на словото в България - битка за демокрация и просперитет на Родината ни! 

През 2017 г. Елена Йончева стана депутат в българския парламент с кауза – изобличаване на мутренско-мафиотския модел на управление на ГЕРБ.

Заради нейните разследвания, свързани с ”обръчите” на управляващите - „Кумгей”, „Суджукгейт”, „Оградагейт”, „Барселонагейт”, Борисов заплаши да я смачка, а „проправителствените мисирки” неуморно я сатанизираха.

Но най-голямото безобразие бе, че прокуратурата, вместо да се самосезира по нейните журналистически разследвания, повдигна срещу нея обвинения по „подозрения” за „пране на пари от КТБ”. По подобно „подозрение” прокуратурата нахлу и в президентската администрация, а това запали протеста на българите, които поискаха оставката на правителството на Борисов и на главния прокурор Гешев.

Явно истината боли, когато властта е самоцел!

През годините Борисов многократно се е хвалил, че много добре работи с жени – защото са работливи и много верни!?

А ако това не е сексизъм – здраве му кажи!

Да, истина е, че за първи път в българската история ГЕРБ издигна жени начело на парламента (Цачева и Караянчева) и за кмет на София.

Но това не отменя факта, че Борисов и неговият вицепремиер Валери Симеонов се гавриха с майките на децата с увреждания от „Системата ни убива” или с медицинските сестри. Борисов „посъветва” протестираща и без заплата жена да продаде брачната си халка, за да нахрани децата си, но се грижеше за пържолите на полицейските кучета...

Това просташко и пренебрежително отношение към българската жена като бумеранг се върна върху ГЕРБ преди броени дни.

Активисти от „Да България” и „Протестърска мрежа” окупираха сградата БНТ и след предаването „Панорама” нападнаха шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, а покрай нея и лидерката на БСП Корнелия Нинова (въпреки че тя от години се бори с модела на Задкулисието!). В късните часове срещу двете жени се посипаха обиди, псувни, бутилки и... Омраза.

Но както е казал народът, „каквото посееш, това и ще пожънеш”.

Този тон на омразата, това дебелашко незачитане на чуждото мнение, стремеж да надвикаш опонента, самохвалство и отричане на собствената вина е стил на Бойко Борисов и на неговото управление.

Такъв е и тонът на антикомунизма, който три десетилетия посява разделение и ненавист, а днес е абсолютно неадекватен и неразбираем за младите, които искат разговор за бъдещето, а не клишета и мантри от миналото.

Тон, който отново въвеждат Христо Иванов (бивш министър на Борисов), т. нар. градска десница и соросоидите, за да подменят гражданската енергия за промяна.

От този тон на Омразата България трябва да се очисти след неизбежната оставка на днешното корумпирано управление.
Усилията на Елена Йончева и Корнелия Нинова са в тази посока и те трябва да бъдат адмирирани.

Защото, за да бъдеш успешен политик, не е важно дали си мъж, или жена! Важното е на кого служиш и чии интереси защитаваш - на обществото или на задкулисието?

А колкото до мачизма – той не е лидерство. Както и простащината не е политика! - обобщава Светлана Шаренкова в epicenter.bg.


 

Сподели в
 

Централната университетска библиотека към Великотърновския университет попълни фондовете си с над 40 български и чуждестранни заглавия – качествена научна литература в сферата на медиите и журналистиката.

12.08.2020/16:53

Наскоро dir.bg раздаде наградите в третото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report. Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини, и тази година отличи с парични награди от 1000 лева най-добрите журналистически материали в 6 основни категории.

11.08.2020/16:52

Съдът на САЩ отхвърли искането на защитата на американския президент Доналд Тръмп за отлагане на делото за сексуален тормоз, заяви журналистката Жан Карол.

09.08.2020/15:45

Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви и поеха контрола над Нова телевизия. Интересна е и апартаментната близост на Владислав Горанов с братята.

08.08.2020/16:45

Този срамен акт, на който станахме свидетели, е изключителна словесна и физическа бруталност срещу журналисти. Абсолютно недопустимо е подобно нещо да се случва в една европейска държава, казва бившата шефка на СЕМ, която очевидно не помни, че СБЖ е внесъл в НС още през 2017 г. предложения за законодателни промени именно в защита на журналистите и журналистическия труд. И досега не им е даден ход. Защо?

07.08.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки