Начало
 
 

Огнян Стефанов: Свободата и бунтарството вървят винаги заедно

29.07.2020 /17:45 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Огнян Стефанов. Снимка "Фрог нюз"

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

Обвиняван в „грехове, за които няма прошка“, той отстоява професионалното си право да общува с различни личности и позиции в търсене на истината. Обвиняван и в момента по наказателни дела, преследван и застрашен да бъде арестуван, той намери сили и време да даде интервю за сайта на СБЖ.

През 2009 г. по инициатива на излизащия тогава вестник на СБЖ "Поглед" се учредява Награда за журналистическа доблест и неин първи носител е Огнян Стефанов

Чувстваш ли се, ако употребим заглавието на книгата на Любомир Левчев, че „Ти си следващият“?

Не знам какво означава да си следващият. Защото не знам кой и кои са предишните. Ценностната ни система е в тежка криза и само вътрешният бунт на хората с морал може да помогне. Не съм такъв, но ми се иска.

За кого и защо Огнян Стефанов е неудобен? И с какво чак толкова подразни властите?

Неудобен съм на хора, които имат какво да крият и представата им за власт е безконтролност и грабене. За тях прозрачността е непоносима. Всичко е сделка и понеже знаят, че вършат айдушки неща, бягат далеч от гражданското любопитство и контрол. Не ме харесват и по техните критерии аз не съм за харесване. Не се вмествам в матрицата, по която се мерят пеевските медии, да речем. Те си се харесват. Властниците и олигарсите, превърнали се в такива покрай политиката, плащат на т.нар. медии от пантеона на свинеугодната журналистика, с което мръсничките им отношения добиват още по-скверен характер.

А останаха ли ти белези от онзи гнусен побой? Все още ли са живи и болят ли?

Белезите не са най-важното. Страшното е, че много хора в държавата, включително на върха на прокуратурата и службите, знаят кой стои зад нападението срещу мен, но не пожелаха или не посмяха да го разкрият. Вероятно защото поръчителят по онова време бе на най-високо ниво в политиката. Той е бил вдъхновителят, а организаторът е мафиот, който изпълнява подобни „задачи“ и по този начин си осигурява „политически чадър“. Не казвам нищо ново и не обичам да говоря за това.  

Заметоха ли следите и като че май стана „Следствието приключи, забравете!“?

Никой не пожела да тръгне по следите, а те са били повече от очевидни. Нищо оттогава не се е променило – влошава се. Бойко Борисов, когато стана премиер за първи път, ме покани в Министерски съвет, поговорихме и той ми каза, че е наясно как е станала цялата работа. Само че прокуратурата така и не стигна доникъде. Тогава един обвинител на висок пост ме съветваше да изчакаме, защото „все някой от извършителите ще се напие някъде и ще се разприказва“. Чакам 12-та година…

Казваш, че „в други времена хората на словото са били водачи, но сега ги няма“. Защо? Страхуват ли се или безразличието ги е обзело? Или…

Не мога да давам оценки кой колко е талантлив. Това е субективно нещо, особено в области като литературата, живописта, музиката… Но творецът е длъжен да има гражданска позиция. Омръзнало ми е да давам примери с Ботев, Вазов, баща и син Славейкови, Антон Страшимиров, Гео Милев, Вапцаров… Изтъркват се имената от честа употреба, особено когато биват развявани от пладнешки крадци по телевизионни студиа и национални празници. Студентска анкета по случай 170-годишнинана на Иван Вазов показа, че от 30 случайно запитани в градинката между Художествената академия и парламента 29 не знаят къде е гробът на големия писател. А той на 50 метра оттам… Директорът на Народния театър Мариус Донкин в няколко интервюта по случай юбилея изрече такива клишета за Вазов, че на човек му става мъчно. Когато самолети са бомбардирали София по време на войната, Елин Пелин е бил уредник на къщата-музей „Иван Вазов“, всеки път е взимал стъкленицата със сърцето на Дядо Вазов и го носил в най-близкото скривалище, защото това е сърцето на България… А Антон Дончев наскоро получи Вазовата награда, не знам защо, но пък е в Надзорния съвет на голяма строителна фирма. И той каза няколко клишета по този повод. Не съм чул някога да е защитил правата на гражданите, свободното слово, преследваните журналисти… Защо да го прави, нали му бутат награди в ръцете, значи е голямата работа. Такива неща направо ме убиват. Но миналата година композиторът Микис Теодоракис, който написа гениалната музика за филма „Зорба гъркът“, поведе двеста хиляди протестиращи в Гърция. А беше на 94 години. Това пък ме вдъхновява.

Днес ври и кипи от протестни емоции - гневен народ, а младите хора на България са двигател на протестите. Но каква е ролята на медиите при тези събития? Само да ги отразяват ли и как го правят?

Цялото ми семейство е на протестите. Всеки ден. Много близки и познати също. Колегите ми. Аз съм зад компютъра по медико-технически причини и оттам викам „Оставка!“. Харесвам тези протести. Харесвам всички протести. Човек се изправя срещу нещо, когато му причернее, когато е унизен и излъган. Колко пъти сме били всички в такова състояние? Възхищавам се на французи, гърци, румънци, поляци, чехи и други, които са научени от малки да се борят за правата си. Ще те ударят с палка, ще те набият – това го има, но ще си на барикадата и си свободен да заявиш своята дума и воля. Свободата и бунтарството вървят винаги заедно. Колко медии отразяват протестите? Така наречените големи медии въобще не ги виждам там. Телевизия 7/8 на Слави и БСТВ на БСП единствени са на площада и улиците. „Големите“ журналисти излезли в отпуск и се излъчват повторения, турски сериали и всякакви говна. Това е предателство към гражданското общество, и към професията.

Нашият колега Калин Тодоров, чиято нова книга „Зад завесата на демокрацията“ излезе тези дни, сподели в интервю пред мен, че „фейк новини произвеждат абсолютно всички, а за съжаление най-много властниците, политиците, а чак след тях са медиите“. Ти как се отнасяш към фалшивите новини? И в твоя случай разпространената информация от прокуратурата може ли да се включи към фалшивите новини?

Съгласен съм с него. Политиците са шампиони в създаването на фалшиви новини. Всеки ден ни казват, че се грижат за обществото и всеки следващ ден откриваме каква гадна лъжа е това. Властта казва, че Българската банка за развитие е създадена да подпомага малкия и средния бизнес. А тя дала на фирми, свързани с Пеевски, стотици милиони. Пробвай ти да вземеш хиляда лева от ББР и ще разбереш каква лъжа ни пробутват.

Неотдавна прокуратурата публикува телефонни разговори на Васил Божков. Два от тях бяха с мен. Тези разговори трябваше да убедят някого, че Божков от Абу Даби организира, плаща или Бог знае още какво прави с протестите срещу правителството, корупцията и Гешев. Замесиха и мен, за да се „разбере“, че журналисти, в частност Фрог нюз, са забъркани в някакви заговори срещу властта. Видя се че няма нищо такова, но мои близки, пък и аз, се притеснихме, че ще ме задържат. Не толкова заради самото задържане, колкото заради прокурорските фалшиви внушения. А те бяха изречени от говорителката на Гешев – Сийка, която прочете, че е извършена противодържавна дейност. Тогава си спомних за Труман Капоти, който е казал: „Все ми е едно какво говорят за мен до момента, докато говорят лъжи“. Те говорят лъжи! Имам няколко повдигнати обвинения, които също се базират на подобни „доказателства“.

Твоето обяснение на един от поводите за „гордост“ на властта, че имаме пълна свобода на словото, и то при положение, че сме се циментирали вече няколко години на 111 място. За теб какво е свободата на словото?

Само свободният човек може да се изказва и да пише свободно. Това е състояние на духа. Медиите ни имат формалното право да се наричат свободни – фактически са зависими. В медиите под „крилото“ на Пеевски не смеят дори да помислят да напишат критична дума за Доган, Борисов, главния прокурор… „Труд“ и „24 часа“, които преди години наистина бяха каквото трябва, са се превърнали в ПР издания на властта. Десетина журналиста и 5-6 сайта изчерпват понятието „свободни“. Може да са малко повече… Да си свободен означава да се страхуваш и да надвиваш страха. Или поне да се опитваш, да използваш волята си и да не мрънкаш, че имаш семейство и се налага да слугуваш. Слугуват слугите по душа.

По времето на соца контролът над словото беше идеологически, а сега е финансов – как Фрог нюз оцелява в тези трудни времена?

Преди време бе приет закон за медиите, предложен от Делян Пеевски. В него пише, че трябва да е ясна собствеността и финансирането на медиите. Да не би това да се е случило? Да не би прокуратурата или НАП да са проверили как се издържат пеевските медии и тези от неговия олигархо-олигофреничен кръг? Гешев ли ще ги разследва? За получените милиони от фирми, близки до КТБ, и от които милиони не са върнали една стотинка? Това прави този закон абсурден.

Основател съм на Фрог нюз, но от няколко години не съм собственик. Сайтът се издържа трудно, както и други като нас, защото рекламният пазар се контролира от картел. Достъпът до реклама на издания като нашето, които не лъскат обувките на властта и задкулисието, е силно ограничен.

Борисов нарече репортерките, които пърхат всеотдайно около него „мисирки“ – и може би е прав. Става дума за достойнство или за професионални качества и възможности?

Всеки сам избира какъв да бъде. Имам познати, с които преди години сме цитирали бунтовни строфи, възхищавахме се на хората, борещи се за гражданските свободи. Днес виждам някои от тях в медии, от които се носи зловоние, чувам пискливите им гласове по събития и все ми се струва, че някой е подменил тези хора. Дяволът ли им взе душите срещу нещо? Защо, бе, готини някога човеци, станахте аргати? Такива ли сте били винаги?

Според теб какви са големите проблеми на днешната ни журналистика?

Себеуважението. Няма го. Ако не уважаваш себе си, занаята си, как ще се надяваш другите да те уважават. Получаваме си заслуженото.

В „чакалнята“ на парламента вече брадясва проектозаконът за медиите, към който и СБЖ внесе много важни за българските журналисти предложения. Защо народните избраници се страхуват болните ни проблеми да се решават със закон?  

Хубаво е, че някой се е потрудил да се напише такъв закон. Не съм запознат с текстовете, но щом не го гласуват, значи не ги интересува или не им харесва. Ако ги обслужваше, вече щеше да е минал. Но нима няма достатъчно закони, които съдържат добри текстове? Проблемът е, че не се изпълняват и спазват.

Според теб Вежди Рашидов има ли качествата да отговаря за медиите и културата, при положение, че той непрекъснато се възправя срещу свободата на словото?

Не го познавам лично, но ако съдя по изявите му и изразите, които използва, както и неговата екзалтация от гениалността на Бойко Борисов и ГЕРБ, сигурно ще кажа нещо остро. Да минем на следващия въпрос.

Има ли я у нас журналистическата солидарност и как се проявява?

Съпричастността или солидарността е странно нещо. Понякога за дребни неудобства и несправедливо отношение към някой колега се вдига голям шум, събират се журналисти, надигат глас. ОК. Така трябва да бъде, но сякаш се случва повече за работещи в големи телевизии. Журналисти от по-малки медии биват притискани, заплашвани, повдигат им се обвинения, влачат ги по съдилища само защото имат позиция, но няма реакции. „Големите“ сякаш са над тези неща, аристократи… Кафка казва, че „Само хора, които имат еднакви болки, се разбират помежду си“.

Нужен ли ни е днес един Йосиф Хербст?  

Такива като Йосиф Хербст винаги са нужни. Не по-малко са ни нужни хора като съпругата на Хербст - Виола Каравелова, дъщеря на Петко Каравелов, която 9 години издирва изчезналия си съпруг, обикаляйки столицата с негова снимка и табела „Къде е Хербст?“. Познавам трима-четирима колеги, които вършат страхотна работа, понасят тежки удари и продължават напред. Смятат ги за луди, но всъщност те са свободни.

Според теб властта и правораздавателните органи, чрез своите действия, могат ли да налагат табу върху теми или личности, които са обект на разследващите журналисти и да им търсят отговорност за това? И това намеса ли е в работата на журналистите?

Правят го всеки ден. Правят го с когото им е казано или те са решили. Всичко е в ръцете им. Безконтролността ги опиянява и стават все по-арогантни. Това им поведение кара много издатели и журналисти сами да се ограничават. В 80-90% от медиите никой дори не дръзва да помисли за разследване действия и скандали, свързани с ДПС и ГЕРБ, Доган, Пеевски, Борисов и пр. Затова Борисов е прав като казва, че не се бърка на медиите какво да правят. Няма нужда – те си знаят. Това не е журналистика, а форма на слугинаж. Но има и колеги, които не изповядват подобна „религия“. Те поддържат духа на занаята, макар това да им коства огромна цена.

Снимки Архив

Сподели в
 

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020/17:45

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020/23:12

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020/17:56

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020/20:49

Вечната бунтарка с тежък характер и с ироничен поглед зад очилата не си е отишла - тук е някъде, и тя крачи „по булеварда с лиричния ритъм” срещу лъжата.

15.07.2020/20:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 68 гости

Бързи връзки