Начало
 
 

Солиден труд за националното ни самопознание и самочувствие

30.07.2020 /15:13 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новата книга на Орлин Загоров, която вече е в ръцете на читателите – „Славянская духовность - культурный код болгарской национальной идентичности”, макар и на руски език, несъмнено ще грабне и привлече вниманието им. Авторът отдавна и широко е известен и уважаван с богатото си и разнообразно творчество в сферата на духовния живот като философ, литератор, културолог, специалист по проблемите на философската антропология и социалната екология.

Не може да не се отбележи и преподавателската му дейност в редица висши учебни заведения, включително във филиала на Международния университет в Москва. Член е на Международната славянска академия на науката, образованието, изкуството и културата в Москва и на Българската академия на науките и изкуството.

Трудно могат да се изброят основните му научни трудове, заглавията на книгите му и темите – те са многобройни и разнообразни. Но всички те са обединени от трайния и задълбочен интерес към духовността и бездуховността, смисъла на човешкия живот – все съдбовни въпроси, които си е задавал човекът, включително и днешният. Но характерно за Орлин Загоров е, че той не търси абстрактни отговори на „вечните въпроси”, а ги проектира в съвременността. Изследва новите културни стратегии, хуманизацията на съвременния живот, космосът и човешкото мислене. Особено внимание отделя на такива актуални проблеми, като националната идентичност и европейската интеграция, славянските идеи, философските аспекти на екологията и устойчивото развитие. Изследователи на творчеството му изтъкват, че той обосновава идеята за съчетаване на духа на революцията и революцията на духа, хуманистичните идеали на културата, силата на човешкия дух, идеала на съвършения човек в източната мистична традиция, проблемите на политическата философия на съвременността…

Но особено траен и задълбочен е интересът му към една важна тема – славянството, във всичките й многобройни аспекти, както исторически, така и животрептущо актуални изследвания: „Обединена Европа и славянската духовност”, „Европа и славянския свят”, „България. Европа. Славянството”,  „Европейска идентичност със славянска духовност, „Славянската цивилизационна идентичност”, „Славянската духовност и европейската мечта”. 

„Славянската духовност – културния код на българската национална идентичност” е поредното заглавие от поредицата негови книги, преведени на руски език. Това говори за международния интерес към нея и темата, която е особено актуална и горещо обсъждана: мястото на славянската идея в съвременния сложен и променящ се  свят.

Същевременно руският превод на книгата дава документиран отговор и на някои изказвания напоследък в Русия, които подценяват българския принос в славянската култура, и с това може да е интересна за руската общественост. Нас особено ни интересува как кодът на българската идентичност е свързан със славянската идея. Тук се изкушавам за припомня някои примери, които говорят, че това не е само идеен  спор. Когато един „велик атлантик” подхвърля от въображаемата си висота „Майната му на православието!” – това не е само срещу вярата: то се изповядва главно от славянството. Оттук и паметникът, наложен от него, на бивш, забравен натовски лидер, който като бурен за появи на българска земя. А идеята да се замени свещената ни азбука на името на покровителя на Европа свети Кирил, която обединява славянството, с латиница? А напъните на русофобите да се променят руски имена, заслужено останали в родната ни история и памет? Зад тях стои да забравим кои сме и откъде сме.

Във време, когато в Европа и света нациите трескаво търсят как да утвърдят своята идентичност и интереси, за нас е жизнено важно да открием своя културен код, който ни определя и ни дава самочувствие. Воден от убеждението „че е необходимо сериозно изследване на славянската духовност на българите и нейната роля за укрепването и издигането на по-високо равнище на тяхната национална идентичност”, Орлин Загоров прави едно обстойно, убедително с многобройни факти и източници от историята, изследвания на видни учени и свои анализи  Бих посочил само някои от опорните точки на този сериозен научен труд: „За същността на славянската духовност и опитите да бъде заменена”, „Основни  направления за противодействие на опитите за замяна на културната идентичност на българската нация”, „Дългосрочната стратегия на устойчивото национално единение”, „Славянската  духовност и нейното бъдеще”.

А в тая „славянска духовност” доказано огромен принос има българската „Държава на духа”….

Авторът не страда от тесногръда защита на славянската идея и не я противопоставя на развитието на съвременния свят – напротив, доказва че тя може за го обогати. . И когато констатира, че „В съвременната ситуация в света, в която доминиращо положение имат великите сили, се възобновяват опитите за деславянизация на славянските земи”, особено на Балканите, същевременно отбелязва: „Демокрацията има всички шансове да се утвърди здраво в нашия живот, да се превърне в национална психология и начин на живот…”

Книгата е снабдена и с богата справочна част – указател на имената и ползваната литература, както и „кратка” но твърде любопитна антология от видни имена, по различно време изказали свое мнение за нас. Изненада ме едно - на Фридрих Енгелс: „Българите са народност, която в средните векове е била най-силна и страшна, сега са известни в Турция само със своето добродушие и мекосърдечност и считат за чест да се наричат български християни”.

Годината е 1849.  Още ли се славим само с добродушие и мекосърдечност?!

Сподели в
 

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

Дигиталната платформа "Отвори Враца" (OpenVratsa) популяризира възможностите за природен и културен туризъм в района на Враца. Инициативата е на млади врачани, които имат амбицията да останат и да се развиват в родния град.

03.08.2020/12:00

Холивудската звезда и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще е изпълнителен продуцент на тв сериала "Островът" по едноименния роман-утопия на Олдъс Хъксли, съобщи ТАСС, като цитира сп. "Варайъти".

02.08.2020/15:45

За големия наш панагюрец книга написа друг панагюрец. Боян Ангелов прави първи многообхватен портрет на Марин Дринов в най-новото си издание „Марин Дринов“, което сега излезе на книжния пазар от столичното издателство „Захарий Стоянов“. Темата за големия български учен, историк, възрожденски деец, общественик, първостроител на младата следосвобожденска България, е вълнувала и привличала вниманието на редица наши изтъкнати историографи, изследователи.

01.08.2020/15:40

Випускът на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски”, който се дипломира днес, ще носи името „Добруджански”, тъй като себеотрицанието и героизмът на българската армия, дипломация и държава са в основата на мирното връщане на Южна Добруджа към Родината преди 80 години.

31.07.2020/16:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 69 гости

Бързи връзки