Начало
 
 

Димитър Бежански: Сбогом на светлото момче Кути

02.08.2020 /12:17 | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитър Бежански (СБЖ)

Отиде си, ненадейно си отиде Иван Кутузов-Кути, едно светло момче, един голям художник, един неподражаем карикатурист и шаржист.

Познавам Кути още от студентските му години, той тогава разнасяше карикатури из столичните вестници, но аз имах привилегията да видя и дипломната му работа за Художествената академия, спомня си в "Труд", колегата му Димитър Бежански: 

Тя представляваше илюстрации на български народни приказки. Невероятна работа! Не твърдя, че съм специалист, но мисля, че след Вадим Лазаркевич, няма български художник-илюстратор, който да може така да очовечава образите на животните, както го беше постигнал Кути в дипломната си работа.

Сега малко биография: 

Иван Кутузов е роден в едно селце - Петрово - в Пирина и според негови думи до 19-годишна възраст той не е държал в ръцете си друга книга, освен учебник. Но обичал да прерисува портретите на писатели от читанките и на войводи от учебника по история.

Един ден обаче в Петрово дошъл художник-реставратор, за да реставрира иконите в местната църквица. И попитал:

„А бе, няма ли тука някое момче, да обича рисуването, че да дойде да ми помага, да ми бърка боите?”

„Има - рекли му - един Иванчо, много го бива по рисуването!”

И така Иванчо станал чирак на реставратора 

Но той като видял колко го бива, направо му дал да нарисува цяла нова икона. И Иванчо я нарисувал. На 12-годишна възраст! Иконата и досега си стои в църквата.

После Кути кандидатства в Художествената гимназия. Там си има правила - трябва да се нарисува портрет, трябва да се рисуват вази и други разни грънци и рисунка на свободна тематика. Кути, разбира се, се справил и с портрета, и с грънците, а на свободната тема нарисувал един керван в пустинята с камилите му, с магаретата му, с бурнусите на керванджиите, с всичките гънки и нюанси на дрехите. Приели го в гимназията, естествено, после един от учителите го попитал:

„А бе, момче, ти при кого си се учил?” 

А Кути се учил в църквата. И се смееше:   

„Как да му кажа, че съм се учил при Захарий Зограф?!” 

Кути беше невероятно продуктивен - хиляди карикатури, шаржове, илюстрации. Имаше и множество международни награди. Колко на брой - не знам, едва ли и самият той знаеше. 

Няколко думи за шаржовете му. България има много добри шаржисти. Но единствено Доньо Донев, а след него Кути умееше така да нарисува шаржа, че да покаже и характера на човека. 

Умееше Кути и да послъгва. Твърдеше, че бил далтонист, не различавал цветовете. 

„Е, как рисуваш тогава?- питал съм го. - Как слагаш цветовете?”

„По интуиция!” - усмихваше се той с неговата си усмивка.

Да, отиде си Кути, угасна усмивката му... 

Сбогом, Кути!

Сбогом, приятелю!

Сбогом, художнико!

Сбогом, майсторе!

Свързани:    Сбогуването с Кути е днес, 1 август, от 11.30 ч. Поклон!

Поклонението пред големия карикатурист Иван Кутузов-Кути, работил в няколко български вестника и отишъл си на 30 юли т. г., ще се състои на 1 август, събота, от 11.30 ч. в храма "Св. Седмочисленици". СБЖ изразява съболезнованията си на семейството и на всички близки на Иван Кутузов-Кути.
Дата: 01.08.2020


 

Сподели в
 

Френски войници ликвидираха в Мали джихадиста, за който се предполага, че е отговорен за отвличането и убийството на двама френски журналисти през 2013 г.

13.06.2021/12:27

До 24 юни 2021 г. се провежда документалната изложба „Робувам само на свободата!...“, посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911 – 2000).

12.06.2021/12:25

Сайтовете на Белия дом, британското правителство, големи медии като телевизия Си Ен Ен и в. "Ню Йорк таймс", социалната платформа Редит (Reddit) и разплащателната система ПейПал (PayPal) бяха временно недостъпни на 8 юни заради проблем на американския доставчик на облачни услуги Фастли (Fastly).

09.06.2021/10:00

Повече от 3 десетилетия Михаил Петков е художник в Българската национална телевизия, автор е на емблематични графични изображения на телевизионни предавания като "По света и у нас", "Панорама", "Спортен екран".

08.06.2021/12:00

Американската компания Фейсбук заяви, че ще замрази за 2 години профилите в социалната си мрежа на бившия президент Доналд Тръмп, след като е констатирала, че той е подстрекавал към насилие преди смъртоносния щурм на Капитолия на 6 януари, предаде АП.

06.06.2021/12:27

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 49 гости

Бързи връзки