Статия: Съкращенията на журналисти вредят на качеството на медиите

24.07.2008 /14:07 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Джеръми Херън от Асошиейтед прес (превод: Елияна Генчева, БТА )

Все по-големите съкращения в американските вестници започват да се отразяват върху съдържанието им, показва проучване, разпространено в понеделник.

Непосредственото предизвикателство към вестниците е да намерят начини да печелят повече в интернет, показва проучване на Проекта за качествена журналистика, наречено "Променящият се нюзрум: какво печелят и какво губят ежедневниците в Америка".

Шефовете на вестници трябва "да намерят начин да извлекат печалби от бързото нарастване на броя на читателите в мрежата преди съкращенията в журналистическия състав да отслабят позициите на вестниците до толкова, че конкурентното им предимство да се стопи".

Вестниците се свиват тематично

Като цяло вестникарските материали стават по-кратки, установи проучването , и тенденцията е да се покриват най-вече събития от вътрешен и общностен характер. "Вестниците в Америка се свиват тематично, амбициите им намаляват и те се превръщат в ниша за ограничен брой читатели", гласи проучването. Дори когато международните и вътрешните новини намерят място във вестниците, те се публикуват на по-задни страници. "За да се появи на първа страница, събитието трябва да е значително или пък да е от локален интерес", заяви Шарън Роузънхаус, отговорен редактор на "Сън-сентинел", излизащ в Лодърдейл, Южна Флорида, и вестникарски шеф с богат опит.

Причините за съкращенията на журналистическия състав са добре известни: скокът в цените за отпечатването, бързият спад на приходите от реклами и от продажби тази година (рекламодателите последваха читателите в мрежата). Уеб сайтовете на вестниците успяват да вземат само малка част от загубените от печатните издания приходи от реклами, които носят повече пари.

Журналистиката изтънява

"Американската журналистика започва да "изтънява", макар до голяма степен вестниците да остават най-големият източник на новини", заяви в края на миналата седмица Лу Юренек, председател на журналистическия факултет в Бостънския университет.

Проучването на Проекта за качествена журналистика обхваща ръководни журналистически кадри в над 250 вестника като са интервюирани редактори на вестници в 15 града, за да се види как тези съкращения се отразяват на качеството на продукцията им.

Резултатите показват, че тези вестници поместват по-малко материали за международни и вътрешни събития и отделят по-малко място на новините от сферата на бизнеса, науката и изкуствата, много от тях са свили мястото за кръстословици и са извадили изцяло програмите на телевизията и котировките на борсите.

Много редактори казват, че се налага да карат репортерите да покриват повече ресори и това не им позволява да пишат по-компетентни материали. Според други съкращенията при журналистите намаляват капацитета им да покриват събитията съобразно нуждите на техните общности и при това положение се получава порочен кръг. Юренек също твърди, че отразяваните теми намаляват.

"Това е стратегически ход, задвижван не от липсата на търсене, а от нарушената схема за печалби", посочи той. Въпреки това 56 процента от редакторите, обхванати от проучването, казват, че новините им са по-добри, отколкото преди 3 години, тъй като темите се покриват по-целенасочено. Местните новини са от "съществено значение" за работата, посочват 97 на сто от запитаните редактори и именно там те влагат по-голямата част от свиващите се ресурси.

Силна връзка с читателя

Според Юренек това има смисъл, тъй като покривайки събитията от локален характер, те могат "да трупат опит и да установят най-силната връзка с читателите". Журналистите в нюзрума сега са по-млади от преди три години, познават по-добре новите технологии и са в състояние да се справят с писането на печатни и онлайн новини, показва проучването.

Редакторите, ко и то някога гледаха с подозрение на онлайн журналистиката, все повече осъзнават нейния потенциал да разнообрази читателския спектър и да подобри журналистиката, макар понякога тя да засмуква кадри от печатните медии.

"Редакторите се разкъсват между предимствата, предлагани от мрежата, и енергията, необходима да се направи материал, често с ограничена или съмнителна стойност", сочи проучването. Мрежата ускорява разпространението на новините, позволява връзка с читателите и разкрива почти безкрайно пространство за новини.

Вестниците губят реклами

"Лошото е, че тя подкопава рекламирането във вестниците и става основният източник на печалби, с които да се плаща на по-голям брой журналисти", посочи Юренек. За редакторите проследяването на читателския интерес към дадена онлайн новина дава възможност за подобряване на съдържанието.

Създава се "безспорна връзка между силното съдържание и по-високата читаемост, което привлича рекламодатели", се казва в проучването. Така редакторите, 97 процента от които казват, че активно се опитват да разработят методи за нови печалби, могат да убедят работещите в рекламните отдели да се насочат повече към продажби в мрежата.

Въпреки това мнозина не са сигурни дали по-доброто съдържание на вестника може да му осигури светло бъдеще, особено след като повечето организации не успяха да предвидят промените, разтърсили нюзрумовете през последните години.

Само 5 процента от редакторите от проучването изразяват увереност, че могат да прогнозират как ще изглежда нюзрумът след, примерно, 5 години. "Имам чувството, че съм катапултиран в друг свят - свят, който не разбирам", заяви редакторът Денис Финли от "Вирджиън-Пайлът". "Нещата се случват със скоростта на светлината."

Резултатите от проучването, извършено онлайн между 29 януари и 29 февруари от "Принстън сърви рисърч асосиейтс интернешънъл", включва отговори от над 50 процента от американските вестници с тираж от 100 000 или нагоре и над 30 процента от вестниците с тираж между 50 000 и 100 000.

Сподели в
 

По време на пандемията медиите у нас не са застанали на критична дистанция, а са се превърнали в рупор на властта - това установява проучване на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българския хелзинкски комитет и Сдружение „Маргиналия“.

30.07.2021/09:54

"Фрог нюз" препечатва от руската медия ФАН обширен текст за българина Христо Грозев, работещ за Bellingcat, посочвайки в редакционен послепис, че "тезите в публикацията не съвпадат с тези на "Фрог нюз", но даваме възможност да читателите ни да се запознаят с други гледни точки по отношение на разкритията за скандални събития".

30.07.2021/08:01

Бяхме свикнали едни хора да излизат и да говорят колко са велики. Казионните медии дори бяха спрели да задават въпроси, защото няма смисъл. Хора като Сачева, които изведнъж се сблъскваха с истински журналисти, изпадаха в паника. Един британски журналист я накара да гледа ококорено. Тя беше свикнала по друг начин. Министър от служебния кабинет сега няма да има този проблем, защото не използва техния език, а се опитва да контактува нормално.

30.07.2021/07:29

Шоуто „Стани богат" ще се излъчва по bTV от есента. Водещ ще е актьорът Михаил Билалов. Това разкри в интервю за 24 часа Христо Хаджитанев, програмен директор на „Би Ти Ви Медия груп".

28.07.2021/09:43

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Соня Йорданова Момчилова-Йовева за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от президентската квота, съобщи БНР. Тя бе шеф на правителствената пресслужба във второто служебно правителство, назначено от Радев. Момчилова ще заеме мястото на Ивелина Димитрова, която подаде оставка като член на медийния регулатор.

27.07.2021/17:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки