Статия: Съкращенията на журналисти вредят на качеството на медиите

24.07.2008 /14:07 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Джеръми Херън от Асошиейтед прес (превод: Елияна Генчева, БТА )

Все по-големите съкращения в американските вестници започват да се отразяват върху съдържанието им, показва проучване, разпространено в понеделник.

Непосредственото предизвикателство към вестниците е да намерят начини да печелят повече в интернет, показва проучване на Проекта за качествена журналистика, наречено "Променящият се нюзрум: какво печелят и какво губят ежедневниците в Америка".

Шефовете на вестници трябва "да намерят начин да извлекат печалби от бързото нарастване на броя на читателите в мрежата преди съкращенията в журналистическия състав да отслабят позициите на вестниците до толкова, че конкурентното им предимство да се стопи".

Вестниците се свиват тематично

Като цяло вестникарските материали стават по-кратки, установи проучването , и тенденцията е да се покриват най-вече събития от вътрешен и общностен характер. "Вестниците в Америка се свиват тематично, амбициите им намаляват и те се превръщат в ниша за ограничен брой читатели", гласи проучването. Дори когато международните и вътрешните новини намерят място във вестниците, те се публикуват на по-задни страници. "За да се появи на първа страница, събитието трябва да е значително или пък да е от локален интерес", заяви Шарън Роузънхаус, отговорен редактор на "Сън-сентинел", излизащ в Лодърдейл, Южна Флорида, и вестникарски шеф с богат опит.

Причините за съкращенията на журналистическия състав са добре известни: скокът в цените за отпечатването, бързият спад на приходите от реклами и от продажби тази година (рекламодателите последваха читателите в мрежата). Уеб сайтовете на вестниците успяват да вземат само малка част от загубените от печатните издания приходи от реклами, които носят повече пари.

Журналистиката изтънява

"Американската журналистика започва да "изтънява", макар до голяма степен вестниците да остават най-големият източник на новини", заяви в края на миналата седмица Лу Юренек, председател на журналистическия факултет в Бостънския университет.

Проучването на Проекта за качествена журналистика обхваща ръководни журналистически кадри в над 250 вестника като са интервюирани редактори на вестници в 15 града, за да се види как тези съкращения се отразяват на качеството на продукцията им.

Резултатите показват, че тези вестници поместват по-малко материали за международни и вътрешни събития и отделят по-малко място на новините от сферата на бизнеса, науката и изкуствата, много от тях са свили мястото за кръстословици и са извадили изцяло програмите на телевизията и котировките на борсите.

Много редактори казват, че се налага да карат репортерите да покриват повече ресори и това не им позволява да пишат по-компетентни материали. Според други съкращенията при журналистите намаляват капацитета им да покриват събитията съобразно нуждите на техните общности и при това положение се получава порочен кръг. Юренек също твърди, че отразяваните теми намаляват.

"Това е стратегически ход, задвижван не от липсата на търсене, а от нарушената схема за печалби", посочи той. Въпреки това 56 процента от редакторите, обхванати от проучването, казват, че новините им са по-добри, отколкото преди 3 години, тъй като темите се покриват по-целенасочено. Местните новини са от "съществено значение" за работата, посочват 97 на сто от запитаните редактори и именно там те влагат по-голямата част от свиващите се ресурси.

Силна връзка с читателя

Според Юренек това има смисъл, тъй като покривайки събитията от локален характер, те могат "да трупат опит и да установят най-силната връзка с читателите". Журналистите в нюзрума сега са по-млади от преди три години, познават по-добре новите технологии и са в състояние да се справят с писането на печатни и онлайн новини, показва проучването.

Редакторите, ко и то някога гледаха с подозрение на онлайн журналистиката, все повече осъзнават нейния потенциал да разнообрази читателския спектър и да подобри журналистиката, макар понякога тя да засмуква кадри от печатните медии.

"Редакторите се разкъсват между предимствата, предлагани от мрежата, и енергията, необходима да се направи материал, често с ограничена или съмнителна стойност", сочи проучването. Мрежата ускорява разпространението на новините, позволява връзка с читателите и разкрива почти безкрайно пространство за новини.

Вестниците губят реклами

"Лошото е, че тя подкопава рекламирането във вестниците и става основният източник на печалби, с които да се плаща на по-голям брой журналисти", посочи Юренек. За редакторите проследяването на читателския интерес към дадена онлайн новина дава възможност за подобряване на съдържанието.

Създава се "безспорна връзка между силното съдържание и по-високата читаемост, което привлича рекламодатели", се казва в проучването. Така редакторите, 97 процента от които казват, че активно се опитват да разработят методи за нови печалби, могат да убедят работещите в рекламните отдели да се насочат повече към продажби в мрежата.

Въпреки това мнозина не са сигурни дали по-доброто съдържание на вестника може да му осигури светло бъдеще, особено след като повечето организации не успяха да предвидят промените, разтърсили нюзрумовете през последните години.

Само 5 процента от редакторите от проучването изразяват увереност, че могат да прогнозират как ще изглежда нюзрумът след, примерно, 5 години. "Имам чувството, че съм катапултиран в друг свят - свят, който не разбирам", заяви редакторът Денис Финли от "Вирджиън-Пайлът". "Нещата се случват със скоростта на светлината."

Резултатите от проучването, извършено онлайн между 29 януари и 29 февруари от "Принстън сърви рисърч асосиейтс интернешънъл", включва отговори от над 50 процента от американските вестници с тираж от 100 000 или нагоре и над 30 процента от вестниците с тираж между 50 000 и 100 000.

Сподели в
 

След близо три десетилетия работа в Българската национална телевизия(БНТ) Горан Благоев напусна обществената медия. Мотивът му за това сериозно решение е нежеланието му да търпи кошлуковизацията на БНТ. Къде ще продължи професионалната си иява, Благоев пише, че ще съобщи следващите дни.

01.12.2020/15:51

За трета поредна година журналистът от Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов поучава наградата от ЦНСТ (Център за настаняване от семеен тип) – Варна „Млад журналист“ на 2020 година.

01.12.2020/11:08

За поредна година Община Благоевград проведе конкурса за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от мафията ирландска журналиска Вероника Герин.

01.12.2020/09:01

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България обявява Осмия конкурс за журналистически публикации на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

30.11.2020/18:56

Премиерът на България публикува на Фейсбук-страницата си българския превод на интервюто, което е дал пред германското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". То е публикувано под заглавието "Политикът, пистолетът и парите". Борисов е пуснал и факсимиле от оригиналната страница с интервюто му на немски.

29.11.2020/14:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020 /16:51 | Автор: Боян Бойчев | Източник: Дума

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки