Очерк за Самуил Крумов от CNN: За една конска работа – с любов!*

24.07.2008 /17:21 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

От Климент ВЕЛИЧКОВ, журналист от „Старт BG Чикаго”: На Сами Крумов от Атланта звъннах по телефона и го улових буквално в крачка...Правеше една много хубава, дори отлична крачка към една река, чието индианско име не можах да запиша в бързината, но това въобще не й се отразява с нищо на тази река, пише авторът в новия брой от седмичника за българите в САЩ www.bulgariasega.com и продължава: Била е и остава река мечта, по която млади мъже като Сами се спускат с лодки по течението. Течението е някъде величествено и бавно, другаде става тясно и лодките се стрелват из разни въртопи като перушинки, обръщат се... весла, крака, глави и раници се пръсват из пенестите бързеи и всеки прави каквото може – спасява или го спасяват!

Такаси почиват, след 5 дни конска работа в студиото, журналистите от CNN. Включително и тези от Спортната редакция, като Самуил Крумов.

През три щата е далече от мене, но го усещам как си поглежда часовника, после се връща, сяда и почвам, за мое голямо удоволствие, да разговарям с него по много познати за мен теми, а не за кредити, бандити, чалга, изкуство или необходимите обществено-патриотични изцепки.

Той прави, с още неколцина като него луди глави, актуалните спортни включвания в предаването “WORLD SPORT”, което се гледа по цял свят. Ние, по вестниците, сме понякога направо като заралийски чорбаджии. Изгледаме я мач, я бой на ринга, па си ходим до редакцията, пушим, пием кафета, нагъваме сандвичи, пишем, четем написаното, пак пишем, коригираме, мъдрим се още някой и друг час, докато го пратим на печат.

А при тия момчета в телевизията работите стоят съвсем по друг начин. Подготвили са, примерно, пет минути синтезиран репортаж за финала между “ Манчестър Юнайтед” и “ Челси” в Москва с дузпата, пропусната от Джон Тери и колективната скръб на Роман Абрамович, целия Челси и всички чукчи от Чукотка... И тъкмо са си отдъхнали – електрониката избълва новината, че кон “ Моцарт” е спечелил стипъл-чейза на прочутите надбягвания в Йоркшир... За 5– 10 минути трябва да намериш във филмотеката някой и друг конско-моцартов кадър, да си намислиш какво още да кажеш, да се разбереш с думи, знаци и всякакви други иширети с водещи, продуценти, звукооператори и цялата останала телевизионна рат, която бачка с пот на челото в момента и да пуснеш новината...

“ Стресът наистина е огромен – казва Сами. – Затова всички ние имаме по 32 дни в годината платен отпуск и два дни в седмицата абсолютно безтелефонни, безтелевизионни и ако може напълно нецивилизовани дни – далече сред някаква природа... Иначе ще се побъркаме.”

32 дни платен отпуск в Америка? Приказка от 1001 нощ!

Изглежда заниманията в телевизионно студио се родеят по нещо със занаята на астронавти и сапьори, щом им дават отпуска като на прикрити камикадзета, поради което и седмично се работи само по 30 - 35 часа, но със смени през всички часове на денонощието. И то в лудешко темпо.

“ Вече четвърта година прекарвам отпуската си в България – продължава Сами. Трябваше да започна работа в Америка, за да разбера колко велика е нашата природа и колко много сили ни дава. С това не искам да поставя по-назад футболните мачове, които играя с нашия отбор в една тукашна лига, многото визити в местния джим-клуб и честото бягство сред също грандиозната американска природа.”

А сега може би се питате вече откъде се е взел толкова як млад български журналист в Сиененския град Атланта? Ами, че от Чикаго, разбира се. Много хубави неща тръгват от Чикаго.

В Чикаго е бил от малко хлапе докато завърши известния, перфектен журналистически факултет на университета в Индиана. В журналистиката е не случайно.

“ Спомням си с какво възхищение гледах как на кухненската ни маса, под която се провирах безпроблемно, баща ми и Мони правеха... вестник. Компютрите още не бяха на мода, текстът се отпечатваше на “ шпалти” , те се изрязваха и колонките се лепяха върху “ макета” ... След като го отпечатваха – всички ходехме в църквата и го раздавахме.”

Тайната вече е разкрита. Бащата Крумов е познатият на сънародниците ни емигранти отпреди 2000-та, редактор на вестник “ Гуд Лак”. Бил е самотен навремето български чикагски вестник, който прогонвал самотата от душата на малцината по онова време българи в града. Днешната чикагска преса му дължим много!

Докато учел журналистика Сами се подвизавал почти равностойно и в студентската радиостанция, в студентската телевизия и в някои от спортните отбори на университета. После изкарал и един незабравим стаж в чикагската Рок-радиостанция! Много журналистически опит събира и сред футболния свят на “ Чикаго Файър”, където има успех при интервюта и други материали дори и със страдащия от хронична алергия към журналистическото братство Христо Стоичков.

Като завършил през 2004-та година и в къщи седнали да мислят “ а сега накъде?”, имало да се избира в две посоки: да се почне в някое малко вестниче или квартална телевизия, или да се хвърли направо да пробива с глава бетонните стени на някой медиен гигант.

Най-дипломатичния ход предложила майка му – да изпрати видеоматериал със свои спортни репортажи на Ралица Василева, нашата именита сънародничка, която първа стъпи в CNN и създаде с таланта и труда си златно име за българската журналистика. И да я помоли за съдействие.

На което Сами реагира ясно и кратко с “ Глупости !”, но накрая се предава и... праща. Разбира се, все пак сяда и написва тук и там, по американски маниер, нещо от рода на “ Ей , здравейте, аз току-що се излюпих от Университета, търся работа, най-добре да е нещо спортно...” и т.н.

След двадесетина дни чува в слушалката “ Ало , аз съм от спорта на Си Ен Ен – разбираш ли от сокър?” И си говорят половин час за футбол. После като че го забравят. Чак след месец същият човек пак се обажда: “ Ало , взимай си шапката и идвай! Работата е твоя!”

“ Така се случи едно от най-щастливите събития до сега в живота ми. И днес много се радвам, че така стана - почти колкото дядо и баба в България, които са ме заклели винаги, като съм понаправил нещо интересно за екрана, да им се обадя. Трябва по няколко пъти седмично да им звъня – “ Днес в 8 вечерта ще гледате обязване на бикове в Тексас, утре в 5 следобяд – репортаж от баскетбол, после бейзбол и американски футбол”. Станали са световни спортни специалисти!

Радостите и страданията в американска телевизионна спортна редакция не се различават много от общоприетите правила и по други страни. Най-напред си като момче за всичко – главно търсиш с бясна скорост информация, звук и картина из планините от електроника! Търсиш два гола и три думи от треньора във видеотеката, тичаш от единия до другия край на Атланта и Америка за половин минута телевизионен звук и картина и пр.

После вече стъпваш на следващия праг – на тебе ти търсят трески и парчета, а ти ги сглобяваш в репортаж. Правиш предаванията, които тук са по 30 минути – няколко пъти на ден... Третият етап е когато започнеш да преценяваш и поръчваш колко да бъде футболът и колко плуването, на кого да се натрие носът и кой да се похвали и пр. и пр.

Сами сега е по средата.

Главните теми в новинарските спортни емисии на Си Ен Ен са Олимпийските игри и големите футболни първенства, тенис-турнири като Уимбълдън и US Open, американски футбол, бейзбол, голф, крикет... Правят се репортажи, профили на състезатели и клубове, интервю...

Специалният новинарски канал на CNN има свой бюра в Атланта, Лондон и Хонг Конг. Разбира се, сега става дума не само за спортна, а за цялата програма на канала, който предава всякакви новини.

Питам го към края с какви чувства помни Чикаго?

“ Най -добрите ми приятели са в Чикаго. Помня как на Великден се събирахме стотици българи в църквата и носехме през целия град светлинките на нашите свещи... Мислите ми и днес са в Чикаго, при моите родители и при тези, с които заедно живях в моето детство. Винаги, щом мога, идвам в Чикаго. Един път в годината – в България. Но там звъня почти всеки ден.

Интересувам се от много хора и от много неща, които стават в родината. Сред тях е и “ Локо” . С баща ми сме от най-преданите и непоклатими “ локомотивци” , където и да се намира отборът ни в класирането. Празник е когато “ хвана” по телевизията малко живо предаване от някой "Локо-мач".

И знаете ли какво спечелих от тази любов към футбола и към клуба, пламнала от най-ранно детство? Спечелих много... Благодарение на “ Локо” - обикнах толкова много спорта, благодарение на спорта - спртната журналистика, и ето - най-просто казано, благодарение на всичко това съм и в Си Ен Ен...

-------

* Текстът е пуснат 1:1 - Бел. ред.

Сподели в
 

"Фрог нюз" препечатва от руската медия ФАН обширен текст за българина Христо Грозев, работещ за Bellingcat, посочвайки в редакционен послепис, че "тезите в публикацията не съвпадат с тези на "Фрог нюз", но даваме възможност да читателите ни да се запознаят с други гледни точки по отношение на разкритията за скандални събития".

30.07.2021/08:01

Бяхме свикнали едни хора да излизат и да говорят колко са велики. Казионните медии дори бяха спрели да задават въпроси, защото няма смисъл. Хора като Сачева, които изведнъж се сблъскваха с истински журналисти, изпадаха в паника. Един британски журналист я накара да гледа ококорено. Тя беше свикнала по друг начин. Министър от служебния кабинет сега няма да има този проблем, защото не използва техния език, а се опитва да контактува нормално.

30.07.2021/07:29

Шоуто „Стани богат" ще се излъчва по bTV от есента. Водещ ще е актьорът Михаил Билалов. Това разкри в интервю за 24 часа Христо Хаджитанев, програмен директор на „Би Ти Ви Медия груп".

28.07.2021/09:43

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Соня Йорданова Момчилова-Йовева за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от президентската квота, съобщи БНР. Тя бе шеф на правителствената пресслужба във второто служебно правителство, назначено от Радев. Момчилова ще заеме мястото на Ивелина Димитрова, която подаде оставка като член на медийния регулатор.

27.07.2021/17:07

Как да откриваме дезинформация в социалните медии? Това е темата на първата лятна школа по дезинформация на института „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE), към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя бе открита на 26 юли 2021 г. в Пловдив. Двудневното събитие е организирано съвместно с асоциация "Развитие на информационното общество" – АРИО.

27.07.2021/13:59

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки