Германските вестници не падат жертва на кризата

08.08.2020 /15:33 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Германия и мюслманските мигрантки четат вестници

Пандемията срина приходи от реклами по целия свят, но германските вестници очакват да излязат победители от кризата благодарение на ускоряващото се цифрово развитие и подновеното доверие в медиите.

„Досега вестникарската индустрия преминава през кризата сравнително добре“, казва Моник Хофман, медийна специалистка от профсъюза Верди в Германия, където се продават повече вестници, отколкото в която и да е друга европейска държава.  

“Вярваме, че търсенето на информация от читателите ще остане високо”, каза тя и прогнозира, че ако се възползва от новите развития, индустрията може “не само да оцелее от кризата, но и да излезе от нея по-силна”. 

Според Асоциацията на германските издатели на вестници (BDZV), има някои причини да се радваме как секторът е засегнат в разгара на кризата през март, април и май, пище БГНЕС, цитиран от "24 часа":

Скорошен доклад на BDZV показа, че само един на всеки 10 членове на организацията е претърпял драматичен спад на тиража. Една четвърт от членовете обявиха, че продажбите са стабилни и около половината успяха да ограничат спада до между един и пет процента.

Скок на дигиталните абонаменти   

Въпреки постоянния спад на продажбите през последните години Германия все още продава около 14 млн. копия от 327 различни ежедневници всеки ден, сочат данни на BDZV от 2019 г.

Това поставя ежедневните продажби на вестници доста по-напред от Великобритания например, която има малко над 9 млн., или Франция, която има 6 млн. На всичкото отгоре Германия има 17 седмични издания и 6 неделни издания.

Кризата със сигурност остави своя отпечатък: приходите от реклама са се сринали, понякога с цели 80 процента, и около 1/3 от служителите са уволнени, оценява Аня Паскуай от BDZV. Но „германските вестници се печатат и доставят навреме всеки ден“, посочва тя. 

А дигиталните абонаменти, които отдавна изостават от продажбите на хартиените носители, буквално са излетели нагоре.

“Издателските къщи единодушно ни казаха, че проектите – особено дигиталните, които се разглеждат месеци или дори години, успешно се реализират в рамките на няколко седмици”, каза Паскуай.

Фридрих Калбер, говорител на групата „Аксел Шпрингер“, съобщи, че през март и април е регистриран рекорд на цифровите абонаменти за консервативния всекидневик „Ди Велт“ и таблоида „Билд“, най-продавания вестник в Германия, въпреки че той не беше в състояние да даде числа. 

„Зюддойче цайтунг“ продаде 150 000 нови цифрови абонамента само през март, ниво, което лявоцентристкият вестник в Мюнхен преди се надяваше да постигне до края на 2020 г. 

Пандемията на коронавируса доведе до глад за достоверна информация и до ренесанс на традиционните медии, сочи Франк Томсън, редактор на сп. „Щерн“. 

В проучване, проведено в края на май от медийния институт ZMG, над 90 процента от 4000 анкетирани оцениха новините от ежедневниците като „особено надеждни“ и като най-добре насочващи читателите в информацията за пандемията.  

Хибридни оферти   

Но въпреки че кризата даде тласък за цифровите технологии, експертите подчертават, че цялостното отдалечаване от физическите продажби няма да е възможно в близко бъдеще.

“Все още има твърде много читатели, които искат да държат вестник в ръцете си”, казва Франк Уеберал, президент на Германската федерация на журналистите (DJV) – предимно възрастни хора, които съставляват по-голямата част от читателите на вестници в Германия. 

Според DJV само 22 процента от хората над 50 години могат да си представят ежедневно да четат новините онлайн. 

Това е проблемът за издателските къщи: в идеалния случай те биха искали да се справят с физическите продажби поради високите разходи за дистрибуция, но те зависят от тях заради приходите – и междувременно могат да привлекат нови, по-млади клиенти само с цифрови продукти. 

„Доставянето на печатни вестници рано сутрин ще стане все по-скъпо и в средносрочен план, в най-лошия случай, ще доведе до това, че в някои региони в Германия вече няма да могат да доставят местни вестници“, прогнозира Паскуай, изчислявайки, че 40 процента от общините ще бъдат засегнати в рамките на 5 години. 

За да задържат абонатите, решението вероятно ще включва хибридни оферти, казва Паскуай - с цифрови издания през седмицата и хартиено издание през уикенда.


 

Сподели в
 

Въоръжени лица на мотор са застреляли журналиста Луис Алмендарес в Хондурас, съобщава местното издание „Пренса”.

29.09.2020/20:15

170-годишнината от рождението на ирландския журналист Джеймс Баучер бе отбелязана с пощенска марка. Художник на изданието е Людмил Методиев, а тиражът на марката е 5500 броя.

29.09.2020/13:25

Д-р Макс Пембъртън е психиатър в Националната здравна служба на Обединеното кралство. Всеки ден той се изправя пред случаи на психични разстройства при юноши. И за много от тях той обвинява социалните мрежи – на първо място Instagram.

27.09.2020/14:45

Забравиха ли журналистите как се задават въпроси? Кои са „удобните“ и кои са „неудобните“ въпроси? Как се става журналист и чия е отговорността за това?

26.09.2020/15:45

Американски разследващ журналист, родом от Русия, бе намерен мъртъв в кола в квартал "Каракьой" в Истанбул, рано сутринта на 22 септември.

25.09.2020/16:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки