Начало
 
 

Българите вече са длъжни да гледат Нова телевизия

08.08.2020 /16:45 | Автор : Светослав Спасов | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Както е добре известно, доскорошният финансов министър Владислав Горанов (вдясно) живее без наем в апартамент в луксозен затворен комплекс, построен от собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев (вляво).

Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви и поеха контрола над Нова телевизия. Интересна е и апартаментната близост на Владислав Горанов с братята.

Според пийпълметрията зрителите в активна възраст предпочитат сапунките по медията на Домусчиеви пред интервюта с бити хора от протестите, пише в своя статия във в. "Сега" Светослав Спасов.
 
Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви и поеха контрола над Нова телевизия. Зрителите спряха да се интересуват от актуални събития и новини и го удариха на гледане на сапунки и на репортажи за екзотични дестинации. А също и се захласнаха по пиар материали за властта.
 
На такива изводи навеждат извадките на пийпълметричната агенция ГАРБ, която следи телевизионните предпочитания на българите и информира за тях рекламния пазар. С ГАРБ работят всички водещи телевизии, рекламодатели и обслужващи ги рекламни агенции. Както "Сега" писа, в продължение на 6 години Нова телевизия отказваше да купува данни от тази агенция и предпочиташе конкурентната "Нилсен Адмосфер", която й даваше по-високи рейтинги.
 
След като обаче телевизията премина в ръцете на Домусчиеви, само за няколко месеца ГАРБ се поправи и изтласка новата им придобивка на първо място в класацията на най-гледаните програми. В резултат на 1 май т.г. "Нова броудкастинг груп" официално сключи договор с ГАРБ (кои са собствениците и каква е близката история на дружеството - виж карето). 
 
Решението на босовете на Нова телевизия може да се обясни лесно, като се има предвид, че от известно време насам ГАРБ й дава по-голям дял сред аудиторията пред основния конкурент Би Ти Ви дори тогава, когато
 
по Нова вървят евтини сериали, а по Би Ти Ви се обсъждат парливи теми. 
 
Според данните от последните дни например интервюто с бития студент Евгени Марчев, излъчено в "Лице в лице" по Би Ти Ви на 17 юли, се е оказало по-малко интересно за аудиторията от циркулярен епизод на турска сапунка по Нова тв. Данните показват, че гостуването на Марчев при Цветанка Ризова, което зае цялото време на предаването, е гледано от 75 900 души във възрастовата група 18-49 г. 
 
При първата си поява в ефира студентът говори за неща, на които българите търсеха отговори дни наред. Разказа как охраняващи протеста полицаи са се инструктирали взаимно да бият арестантите, докато им сложат белезници, как служители на реда са си правили селфи и са унижавали момиче и т.н. Интервюто беше дългоочаквано, но въпреки това според ГАРБ то мина в миманса на теленовелата "Намери ме", оказала се приоритет за 97 000 българи в споменатата възрастова група от 18 до 49 г.
 
Като под индиго изглеждат данните и за друго интервю по Би Ти Ви, което предизвика сериозен отзвук в обществото, в сравнение с предаването "на гърба му" по Нова. На 8 май, след дълго мълчание, по телефона от Дубай в "Тази сутрин" се включи хазартният бос Васил Божков. На водещия Антон Хекимян той съобщи, че е прекарал няколко седмици в затвора в арабската държава, че живее под наем в апартамент и че няма пари, но има приятели, които му дават "милион-2-3-5". В същото интервю Бюжков призна и че по въпроси, свързани със затворения си хазартен бизнес, е контактувал директно с Владислав Горанов, а не с представители на Комисията по хазарта, каквато е версията на вече бившия финансов министър.
 
По същото време Нова телевизия излъчи среща-разговор с кмета на Пазарджик Тодор Попов. Накрая рейтингите на ГАРБ отсякоха, че на споменатата група 18-49 г. Попов се е видял по-актуален и интересен събеседник от Божков. Според ГАРБ разговорът с кмета в "Здравей, България" е бил гледан от 120 270 човека, а този с най-богатия българин - от 107 460. Числата изглеждат наистина невероятно, като се има предвид, че преди Божков да се появи в ефира, седмици наред в цялата държава се обсъждаше въпросът какво се случва с хазартния бос, след като избяга от България, правени ли са опити от страна на държавата да го върне и т.н.
 
Статистиката за тв предпочитанията на зрителите между 18 и 49 г. става още по-съмнителна,
 
като се има предвид, че тя се различава тотално от нагласите на останалите българи - тези до 18 г. и над 50 г. Пак според извадката на ГАРБ техният интерес към споменатите интервюта е бил огромен, но със сериозно предимство за гостувалите по Би Ти Ви - 455 000 срещу 280 000 зрители в полза на интервюто с Божков на база "всички българи над 4 г." и 379 000 срещу 312 500 души в полза на бития студент Евгени Марчев.
 
Така излиза, че от актуални теми в България се интересуват преди всичко младежите до 18 г. и хората над 50 г., докато тези в най-активната възраст предпочитат да гледат сапунки. Мистерията защо ГАРБ пуска толкова спорни данни спира да е толкова голяма, като се припомни, че именно предпочитанията на хората между 18 и 49 г. са ключови за рекламодателите при взимане на решение в коя телевизия каква част от бюджета си да похарчат.
 
И за да стане докрай ясно, че откакто Домусчиеви държат Нова, пийпълметрията дава на индустрията трудни за обяснение данни, може да се прибави и че интервютата с Божков и с Марчев не са изолиран случай. Например на 21 юни ГАРБ отчете сериозно превъзходство за Нова телевизия в сутрешните часове, въпреки че след 9.05 ч. по нея се въртя репортаж за Лазурния бряг. По същото време по Би Ти Ви говори подгоненият от прокуратурата бизнесмен Пламен Бобоков.
 
По същия начин "Новините на Нова" почти "проспаха" първия ден от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев (защо ли?), но въпреки това и в този ден те се оказаха най-гледаните. И т.н., и т.н. - примерите за това как Нова тв открито работи в полза на управляващите и как агенцията, която трябва да брои зрителите, харесва това, на практика са ежедневни.
 
Избутването на Нова телевизия до първото място в класацията за най-гледаните програми прилича на кулминация на процес, в началото на който целта бе медията да попадне в "правилните" ръце от гледна точка на властта и на кръговете зад нея. След което
 
на медията всячески да се помага да осребри удобната си редакционна политика.
 
Както "Сега" многократно писа, след като преди години стана ясно, че бившите собственици на "Нова броудкастинг груп" - скандинавците MTG, искат да я продадат, като пръв желаещ да я купи се появи чешкият милиардер Петр Келнер, а цената бе 185 млн. евро. През 2018 г. обаче Комисията за защита на конкуренцията не разреши тази сделка, позовавайки се на изключително съмнителни аргументи. След това същата КЗК за рекордно кратко време и за същата сума се съгласи Нова телевизия да стане собственост на Домусчиеви.
 
След като покупко-продажбата бе финализирана м.г., в новинарския екип започнаха сериозни кадрови и редакционни промени, в резултат на които начело на медията се озоваха ръководни кадри на изключителния приближения до Делян Пеевски "Канал 3". Например на позицията шеф на журналистите в Нова застана Ива Стоянова, която по документи се води собственик на канала. Между другото, интервюто на кмета на Пазарджик на 8 май се състоя именно с цел да се даде възможност на градоначалника Попов да благодари на Пеевски за щедро дарение в полза на жителите на тамошното село Црънча. Както ще стане ясно по-надолу, името на депутата от ДПС е замесено и в биографията на ГАРБ. 
 
След смяната на собствеността телевизията бързо се утвърди като още по-удобна трибуна за изяви на министри, депутати от мнозинството и на приближени до властта анализатори. В ефира на Нова те получиха доволно количество време да развиват опорните си точки и да сеят пропаганда сред избирателите, без да се сблъскат с каквито и да е критични въпроси и обратни мнения. За разлика от ГАРБ обаче, поставянето на медията в още по-голяма услуга на управляващите вече бе регистрирано от зрителите в страната. В социалните мрежи могат да се видят все повече хора, които са закачили на своите профили знак "Не гледам Нова".
 
Репортерите на телевизията са основен обект на вербална агресия на площадите
 
в бушуващите вече близо месец протести.
 
И докато Нова телевизия и властта стават още по-близки, в последно време коалицията ГЕРБ и "Обединени патриоти" все по-очевидно влиза в конфликт с Би Ти Ви. В резултат на това проблемите на другата ключова частна телевизия с държавни структури са все по-забележими. Особено очевидни станаха, след като премиерът Бойко Борисов няколко пъти се ядоса на въпроси на репортери на Би Ти Ви и в отговор я нарече "Божков Ти Ви". Както впрочем открай време я наричат и медиите в орбитата на Пеевски.
 
След публикация в сайта "Блиц" и по сигнал на Кирил Домусчиев през юни т.г. споменатата вече няколко пъти КЗК започна проверка заради твърдения за нелоялна конкуренция на базата на сключени договори на Би Ти Ви с Българския спортен тотализатор. Въпросният договор вече не е в сила, а тиражите на тотото се излъчват по БНТ, за което БСТ си плаща. В "Нова броудкастинг груп" обаче очевидно са ядосани на конкурента си Би Ти Ви, тъй като клауза в техния договор с тотото засега не позволява на държавната фирма да насочи излъчването и парите си към Нова телевизия. Нещо, което е много вероятно да се случи в бъдеще, след като така или иначе ГАРБ твърди, че програмата на Нова ТВ е най-гледаната и че ако тиражите на тотото се преместят в нея, те ще достигат до най-много реални и потенциални играчи. Удобен претекст държавата да намери още един начин да удари рамо на любимата телевизия на статуквото.
 
Кои са ГАРБ
 
Още през 2012 и 2013 г. медийни публикации свързаха контрола над агенция ГАРБ с банкера Цветан Василев и отново с Пеевски, който тогава се смяташе за негов бизнес партньор. През март 2015 г. компанията LIC33 обяви, че придобива контролните дялове в стратегически фирми на Василев след фалита на КТБ, сред които бе и тази на агенцията. Впоследствие "Капитал" съобщи, че дружеството, което стои зад  ГАРБ към 2015 г., а и досега, вече е „ГАРБ Аудиенс Межърмент България“, което е собственост на оперативния директор и на члена на борда на директорите на старото дружество Ива Гамари и Веселин Шаулов. Самите му собственици уточниха, че новото дружество е приемник на старото, както и че двамата продължават всички свои пазарни дейности.

 

Сподели в
 

Конкурсът „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

29.09.2020/18:51

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

28.09.2020/14:25

Петъчната атака в близост до старата редакция на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” отново ни върна към кървавото нападение над журналисти през 2015 г., когато бяха убити 12 души.

27.09.2020/16:55

Кръстоносният поход на американския президент за справяне с това, което той възприема като "пристрастна" политическа цензура от социалните медии, набира скорост.

26.09.2020/17:15

Знаете ли какво държи автократите будни нощем? Ние знаем. Нашата отдаденост към независимата журналистика подкрепя свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света, обявява авторитетната германска медия.

25.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки