Начало
 
 

Петър Георгиев разказва за репортерството

11.08.2020 /16:52 | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петър Георгиев публикува в интернет сайта на БНТ

Наскоро dir.bg раздаде наградите в третото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report. Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини, и тази година отличи с парични награди от 1000 лева най-добрите журналистически материали в 6 основни категории.

Почетна награда за фоторепортаж получи Петър Георгиев с материала си Оживеният Ню Йорк опустя (снимки), публикуван от БНТ на 31 март, припомня dir.bg:  

"Искам да поздравя всички журналисти и всички хора, които правят всичко възможно максимално много информация да стига до хората, за да знаем срещу какво сме изправени, каза при получаването на наградата Петър Георгиев: 

"Благодаря на всички свои колеги, които с работата си вдъхновяват и мен", завърши изказването си по време на церемонията той.

Пред dir.bg Pетър Георгиев сподели, че е започнал да се занимава сериозно с журналистика в университета, докато е следвал във Великобритания. След това няколко години е бил репортер и кореспондент на БНТ. Тази пролет е бил част от екипа на NBC News в Ню Йорк, по думите му - когато вирусът превзе света.

"Оценявам възможността да отразявам събитие от подобно значение толкова рано в кариерата си. Това за пореден път ми показа колко непредвидима може да бъде журналистическата професия", отбеляза Петър Георгиев. 

За дълбокия отпечатък на пандемията - в снимки и емоции  

За получената награда от конкурса Web Report Петър Георгиев сподели, че признанието го е изненадало.

"Рядко правя фоторепортажи. Когато отразявам новини, обикновено разказвам за тях с думи. В случая обаче едва ли имаше по-добър начин да бъде описан призрачният Ню Йорк по време на пандемия от представянето му с няколко снимки. Никога няма да забравя тази гледка.

В онзи момент може би за първи път наистина си дадох сметка за мащаба на пандемията и за дълбокия отпечатък, който тази криза ще остави върху живота ни за години напред. САЩ продължават да бъдат една от страните, най-силно засегнати от коронавируса. Надявам се, ако не през тази, то през следващата година американските градове да започнат да се връщат към по-нормален живот и никога отново да не изглеждат както Ню Йорк в първите дни на карантината". 

Как пандемията се отрази на медиите   

Пандемията е ключово събитие за цялата медийна индустрия. Кризата ни накара да излезем от комфортната си зона, подлагайки на изпитание дори най-големите редакции по света, изтъква Петър Георгиев.

И добавя, че в резултат от това много нюзруми са били принудени да съкратят още повече персонал и да работят на ръба на възможностите си. "Именно в тази обстановка обаче си пролича истинският смисъл на работата в обществения интерес - концепция, заложена в основата на професията ни", категоричен е авторът.

Признание към колегите журналисти   

Петър Георгиев изрази дълбоката си признателност към всички колеги в България, които "продължават да работят в условия на пандемия и политическа криза въпреки напрежението, натиска и несигурното бъдеще".

"Конкурсът Web Report е прекрасна инициатива, която да поощри усилията на тези професионалисти. Най-важната подкрепа обаче трябва да дойде от самите медийни организации.

Телевизиите и дигиталните издания у нас трябва да осигурят по-добри условия на репортерите и останалата част от екипите си, за да бъде възможно задълбоченото отразяване на тези бурни времена", каза в заключение Петър Георгиев.

Свързани:    Разказва победителката в Web Report Силвия Николова

Почетна награда за видеорепортаж заслужи Силвия Николова, MU-VI.TV, за "Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания".
Дата: 09.08.2020


 

Сподели в
 

Конкурсът „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

29.09.2020/18:51

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

28.09.2020/14:25

Петъчната атака в близост до старата редакция на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” отново ни върна към кървавото нападение над журналисти през 2015 г., когато бяха убити 12 души.

27.09.2020/16:55

Кръстоносният поход на американския президент за справяне с това, което той възприема като "пристрастна" политическа цензура от социалните медии, набира скорост.

26.09.2020/17:15

Знаете ли какво държи автократите будни нощем? Ние знаем. Нашата отдаденост към независимата журналистика подкрепя свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света, обявява авторитетната германска медия.

25.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки