Как списанията оцеляват по време на криза

12.08.2020 /13:44 | Автор : Деница Димитрова | Източник: podmosta.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Британското издание на сп. Grazia излиза без лице на корицата си

Пандемията накара не един или два бизнеса да се приспособят към условията на изолация, за да продължат съществуването си.

Тенденцията не подмина и медиийни компании като Condé Nast и Hearst Magazines, чиито водещи издания бяха принудени да правят редакционни промени в движение, коментира авторката в podmosta.bg:  

На западните колеги се наложи да търсят нови идеи за създаване на съдържание, а в особено предидвикателство се превърна изготвянето на корица, която да грабва и продава.

Така творческата мисъл на работещите в бранша роди интересни идеи, които досега не сме си представяли, че ще видим осъществени.  

Физическият контакт по време на интервю може да се замени с общуване по имейл, телефон или видео разговор, но за провеждане на една фотосесия се изисква повече изобретателност. Лишаването от фотографи, стилисти и гримьори, които да работят заедно в близост, е едно от основните препятствия за редакторите, които прибегнаха до Zoom, подобно на много работещи през тези месеци.

Grazia издаде брой „От първа линия“  

Такъв например е случаят с юнската корица на Vanity Fair, за която фотографът Колиър Шор засне през платформата за видео разговори фотосесия с певицата и актриса Жанел Моне. За целта при нея са доставени пратки с дрехи, а стилисти и гримьори идват на помощ за консултация чрез видео чат. Кадрите не се радват на висока резолюция, с каквато сме свикнали, но шоуто все пак тряба да продължи.

Лъскавите страници на списанията ни приканват в свят на фантазии, но когато цял свят се сблъсква с реалността на пандемията, пред изданията застава въпросът дали от тях има смисъл в подобна обстановка.

За да останат уместни, някои се възползват от ситуацията, за да поставят на корицата си не професионални модели, облечени с произведения от нови дизайнерски колекции, а нормални хора с работа, без която обществото не би могло да оцелее.

Подобен подход използва във Великобритания Grazia, която в началото на април издаде брой „От първа линия“ с 4 корици, за които позират жени, работещи на различни позиции в Националната здравна служба.

Британското издание на Vogue пое същата посока, но освен акушерка, на останалите 2 корици от юлския си брой постави асистентка в супермаркет и ватман заедно със заглавието „Празнуваме смелостта пред лицето на бедата“.


 

Сподели в
 

Американски разследващ журналист, родом от Русия, бе намерен мъртъв в кола в квартал "Каракьой" в Истанбул, рано сутринта на 22 септември.

25.09.2020/16:25

Анкарската прокуратура е започнала разследване във връзка с публикацията от петък на гръцкия в. "Димократия", съдържаща обидни забележки по адрес на турския президент Реджеп Ердоган, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

23.09.2020/14:35

Над 650 мексикански интелектуалци обвиниха президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор в подкопаване на свободата на словото с постоянни изказвания, които според тях заклеймяват и охулват критични към него медии, предаде ДПА.

21.09.2020/12:00

Преди 2 месеца те шумно подадоха оставки в знак на протест срещу обсебването на властта от Виктор Орбан. Благодарение на успеха на онлайн кампания за набиране на средства журналистите от основния информационен сайт в Унгария се готвят за рисковано завръщане.

18.09.2020/13:55

Популярната до не тъй отдавна телевизионна водеща започва през новата учебна година да води курс за ораторско майсторство и за поведение пред камера, похвали се самата тя във Фейсбук.

16.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки