Начало
 
 

Сп. „Европа 2001” със спецброй за 70 г. дипломатически отношения България-Виетнам

22.08.2020 /13:45 | Източник: Европа 2001/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фрагмент от корицата на тематичния брой на Сп. "Европа 2001"

Ярко и многоцветно е тематичното издание на списанието, посветено на юбилея в българо-виетнамското приятелство. Освен двустранните връзки, са представени и постиженията на 100-милионната държава в Югоизточна Азия, която удивлява света със 7-процентния си икономически растеж и с устойчивото си развитие.

Под надслова „70-годишно пътешествие” и с „отваряща” снимка на корицата от вълшебния залив Ха Лонг - едно от природните чудеса на Виетнам и на света, списание „Европа 2001” представя в новия си брой 70-годишнината от установяването на дипломатически отношеия между България и Виетнам.

За съжаление, разразилата се пандемия от коронавирус не позволи достатъчно публично популяризиране у нас на юбилея, който беше закръглен още през февруари т. г. Но със специалното си издание „Европа 2001” с директор Венета Генчева предлага едно наистина разностранно запознаване и с шеметните постижения на съвременен, бързоразвиващ се Виетнам, и с нашите двустранни връзки.

За реализирането на този специален брой важен принос има посолството на Социалистическа република Виетнам у нас, излъчило специална редакционна колегия за целта: Н. Пр. Доан Туа Лин - посланик на СРБ в България, Фам Ван Тиен - първи секретар, До Ван Чин - първи секретар, Нгуен Нгок Диеп - първи секретар, доц. д. т. н. Бак Кам Тиен - преводач и редактор.

Специално трябва да се отбележи, че българо-виетнамските отношения традиционно са белязани с важното място в тях на около 30-те хиляди български възпитаници - някогашните виетнамски студенти, специализанти и аспиранти у нас, които днес заемат високи постове в държавата си и спомагат за нейния впечатляващ напредък.

В списанието се припомня историческият момент на установяването на дипломатчески отношения вежду тогавашните Демократична република Виетнам и Народна република България на 8 феруари 1950 г. Припомня се също и важното посещение в България на бащата на виетнамската независимост, президента Хо Ши Мин през август 1957 г. Публикувани са много архивни снимки от онази визита.

Списанието представя и статии на външните министри и вицепремиери на Виетнам и България - Фам Бин Мин и Екатерина Захариева.

В своята статия Фам Бин Мин припомня, че България е сред първите десет държави, установили дипломатически отношения с независим Виетнам, което спомага за международното утвърждаване на младата виетнамска държава. Министърът изтъква също колко важна е била българската помощ в годините на виетнамските битки за независимост, както и в периода на следвоенното възстановяване, когато България изгражда във Виетнам много обекти, изпраща свои специалисти и приема виетнамски младежи за обучение.

Изброявайки постигнатото през изминалите 70 години, външният министър и вицепремиер на Виетнам отбелязва, че днес търговско-икономическото сътрудничество с България е много под потенцияла си с едва 100 милиона долара оборот годишно. Все пак е отбелязан обнадеждаващ напредък в сътрудничеството в образовението с подписването на ново споразумение за периода 2019-2023 г.

Екатерина Захариева също набляга в статията си върху сътрудничеството с Виетнам в образованието и върху необходимостта да се развие потенциалът на търговско-икономическите връзки.

Подробен обзор на българо-виетнамските отношения и сътрудничество прави в интервюто си в „Европа 2001” Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Виетнам у нас, свързвайки перспективите за развитието на нашите традиционни връзки и със сключеното Споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС.

Също обстойна панорама на двустранните ни отношения преставя в статията си и Н. Пр. Маринела Петкова, посланик на България във Виетнам. Тя изтъква: „Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам разкрива нови, обективни и достъпни възможности за реализиране на конкретни бизнес проекти и създаване на съвместни производствени предприятия”.

Посланик Петкова отбелязва още: „За да поппъдржат жизнеспособни партньорски отношения в дългосрочен план, България и Виетнам днес се стремят към амбициодна програма за насърчаване на контактите между хората, на икономически, културен и образователен обмен -двигатели на растежа и изграждане на мостове на дружба и приятелство”.

Със свои статии в юбилейния брой участват и председателят на Дружеството за приятелство Виетнам-България Нгуен Тхи Тхан Хъонг, както и председателят на Българското дужеството за приятелство с Виетнам Симеон Димчев. И двамата изтъкват колко важен и нерушим мост за живите човещки връзки и приятелства между двете ни страни, както и преките контакти и сътрудничеството между двете дружества и между други организации в България и Виетнам.

С отделна статия е представена дейността на много активната Асоциаця на виетнамците в България.

Интересни и многозначителни данни и факти са изнесени в статията „Икономическо-социални постижения на Виетнам” от група учени от Института за стратегически и политически изследвания към виетнамското минстерство на индустрията и търговията - д-р Нгуен Ван Хой, д-р Чин Тхи Тхан Тхуи, д-р Данг Тхан Фъонг.

С богат снимков материал са представени авторитетните международни партньорства на Виетнам и ролята му в такива организации като АСЕАН и Азиатскотихоокеанското икономическо сътрудничество.

Туристическите перли на Виетнам също присъстват с кратки описания и зашеметяващи снимки.

Представени са и най-важните градове на Виетнам - столицата Ханой, южният мегалолис Хо Ши Мин (Сайгон), старата столица Хюе. А за признатия за най-добър за живеене Да Нанг със съпътстващата го огърлица от исторически забележителности като град Хой Ан и храмовият комплекс Ми Шон, разказва в свой обширен репортаж оттам посетилата тези красиви места журналистка Къдринка Къдринова.

Забележителната култура, съставена от приноса на обитаващите Виетнам 54 етноса, както и вкусната и разнообразна кухня на тази слънчева и жизнерадостна страна, също присъстват в юбилейния брой на сп. „Европа 2001”.

Списанието предлага една наистина забележителна панорама, както на двустранните българо-виетнамски отношения с цялата им 70-годишна история, така и на неудържимия драконовски полет на съвременен Виетнам напред и нагоре.

Сподели в
 

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

06.09.2020/14:27

Голям интерес привлякоха празниците на българското кино с прожекции в новото лятно кино на МДЖ край Варна, изложбата „Велики Преслав - историята на цял народ” и диксусионният форум „Развитие на културния туризъм в Североизточна България”

31.08.2020/19:06

Ярко и многоцветно е тематичното издание на списанието, посветено на юбилея в българо-виетнамското приятелство. Освен двустранните връзки, са представени и постиженията на 100-милионната държава в Югоизточна Азия, която удивлява света със 7-процентния си икономически растеж и с устойчивото си развитие.

22.08.2020/13:45

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки