Начало
 
 

Напусна ни Лъчезар Еленков. Поклон!

06.09.2020 /14:27 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дълбок поклон пред паметта на Лъчезар Еленков

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

Печална за българската култура и литература вест дойде навръх Деня на Съединението - напусна ни големият поет, писател, публицист, общественик Лъчезар Еленков, до последно ръководил вестниците „Жарава” и „Моята вяра”. Той си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване.

СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Загубата оставя огромна празнина в духовния живот на България. Послон пред паметта на Лъчезар Еленков!

Той е роден в село Горни Лом, община Чупрене, област Видин на 21 юли 1936 г. Завършва Московския нефтен институт и българска филология в Софийския държавен университет.

Бил е главен редактор на редица списания и вестници, сред които сп. „Дружба”, в. „Славянски вестник”, в. „Български писател”, преименуван по-късно в „Жарава”. Работил е също и в БНР. Автор е на над 40 книги с поезия и публицистика. Негови книги са превеждани и издавани в много страни по света.

Удостоен е с множество награди, между които литературната награда „Гео Милев”, наградите „Михалаки Георгиев” и „Иван Нивянин”, Димитровска награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий” -  първа степен. Народен деятел на културата и член на Перуанската академия на поетите.

Бил е секретар (21 октомври 1976 – 2 октомври 1980 г.) и главен секретар (2 октомври 1980 – 28 март 1988 г.) на Съюза на българските писатели, както и дипломат с ранг пълномощен министър на длъжност директор на Българския културно-информационен център в Москва в края на 80-те.

Винаги участва активно в социално-политическия живот, изразява непоколебимо своите леви позиции. Последната му поетична книга, излязла за 110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров, носи заглавието „Птицата удариха в сърцето” и подзаглавие „Свободна поема за Никола Вапцаров”.

Заедно със съпругата си - испанистката Тамара Такова, Лъчезар Еленков бе активен участник в асоциациите за приятелство "България-Куба" и "България-Венесуела".

Прощаването с поета ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин.

.......................................................................

Проф. Ваня Добрева написа на профила си във Фейсбук следното:

"Имах честта да познавам големия ни поет, публицист, общественик и човек Лъчезар Еленков. Както и неговото семейство - Тамара Такова и Йордан Еленков...
 
За разлика от мнозина, които в годините на прехода бързо и удобно преустроиха ценностната си система, Еленков остана верен на идеалите си за справедливо, свободно и солидарно общество. До края бе активен привърженик на БСП, един от най-активните й членове.
 
С особен пиетет се отнасяше към Русия и руската култура. Работеше за възстановяване на културните ни контакти с братската държава и страдаше от късогледството на БСП, от липсата на реална политика за възстановяване на контактите ни.
 
Познаваше в детайли западноевропейската литература. Поддържаше връзки с големи имена в световната култура, чието творчество, заедно с Тамара превеждаха и публикуваха.
 
Особено се вълнуваше от заличаването на истината за антифашистката съпротива у нас. За нарочната забрава на 9 септември. За грубото изопачаване и фалшифициране на историята за модерна и просперираща България през втората половина на ХХ век...
 
Във вестник "Жарава", чийто ръководител и основен двигател бе той, се публикуваха основно свидетелства за онези черни времена на българския фашизъм, заедно с предупреждения за надигащата се вълна на неофашизъм. На страниците на вестника излизаха гениални антифашистки творби на световни писатели...
 
Но, така поне си мисля, неговият кумир си остана Никола Вапцаров. На Вапцаров той посвети последното си крупно поетично дело - "Птицата удариха в сърцето. Свободна поема за Вапцаров". Вестникът, създаден и ръководен от него - "Моята вяра" - Еленков приемаше като синовен дълг на настоящите поколения към делото на световния ни поет.
 
За свой и на БСП дълг считаше връщането на паметника на Вапцаров, дело на големия ни скулптор Николай Шмиргела, в градинката зад Двореца.
 
Еленков е автор и съставител на десетки поетични книги и сборници, за които е удостояван с престижни държавни и международни ордени и награди. Негови са идеята и реализацията за поредицата "Разстреляният Пегас" - сборник с класически творби на убити и разстреляни български поети, които днес са изхвърлени от учебниците на децата ни...
 
Лъчезар Еленков пое пътя към звездите...БСП и лява България загубиха един достоен и верен поет! Най-искрени съболезнования на съпругата му Тамара Такова, на сина му Йордан Еленков и на неговото семейство! Поклон пред паметта му..".

......................................................................................

Дълбоко развълнувана от вестта за кончината на Лъчезар Еленков, който заедно със съпругата си Тамара Такова е бил свързан с топло приятелство със също вече покойната поетеса Ваня Петкова и нейното семейство, дъщеря ѝ - поетесата и журналистката Оля Ал-Ахмед написа и изпрати до сайта на СБЖ следното стихотворение:

 

В памет на Лъчезар Еленков

 

Ти бе верен приятел на една поетеса.

За мнозина бе странна,

за други - контеса...

Ти бе поет единак,

Наскоро поел с последния влак

към планета, пълна с поети,

на Земята с правата отнети...

И ти си същият като тях,

за които талантът бе земният грях!

Ти бе лъч светлина,

в това обедняло изкуство,

с публика, аплодираща новото гнусно!

Но лъчезарният лъч на твоето слово,

ще свети отново и отново!

На слава обречен,

без да позира,

поетът е вечен!

Той не умира!

 

Оля Ал-Ахмед

07.09.2020 г., с. Езерово, Родопите, къщата на Ваня Петковаq написано на нейната пишеща машина

.........................................................................

Фондация „Устойчиво развитие за България” с председател Станка Шопова излезе със следното възпоменание за Лъчезар Еленков:

 

ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ

Смъртта винаги е ненавреме, винаги прекъсва полет!

Винаги ни лишава от частица от нас самите.

Особено силно усещаме това днес, когато дойде вестта за кончината на поета, общественика, ярката личност, големия ни приятел и съратник.

Благодарим му за това, че така щедро раздаваше своя талант, смело отстояваше гражданската си позиция, патриотизма си, принадлежността си към славянството, към каузата на българ-руското приятелство, към антифашизма и миротворчеството, към грижата за достойното бъдеще на децата и младежта на България.

Поклон пред делото му! Да е светла паметта за него!

........................................................................................

Асоциацията за приятелство "България-Куба" също почете отдалия на нея много от силите и вдъхновението си Лъчезар Еленков:

С активната си дейност в асоциацията, с ръководените от него вестници "Жарава" и "Моята вяра", с неизчерпаемата си енергия той допринесе за популяризирането и развитието на българо-кубинската връзка.

Лъчезар винаги ще е сред нас с неговото творчество, с активната му гражданска позиция, с грижата му за развитие на младите таланти като дългогодишен председател на жури на детски конкурси. Ще го помним с уважение и признателност.

Почивай в мир, приятелю!

С дълбок поклон.

.....................................................................

Съболезнователни писма са изпратили също Съюзът на писателите на Русия, Кубинският институт за дружба между народите и още редица организации от различни държави и от България.

 

 

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки