Колегиумът на журналистите в Чили разтревожен от социалната апатия на медиите

13.09.2020 /12:29 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: colegiodeperiodistas.cl Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистите от независимите медии в Чили често са репресирани или арестувани, но за големите медии, включително и за националната телевизия, демонстрантите са убедени, че лъжат

Насред несекващите граждански протести в страната, най-авторитетната чилийска журналистическа организация изразява загриженост най-вече от дисонанса на националната телевизия спрямо обществения пулс. Разминаването продължава да подхранва популярния сред демонстрантите лозунг: „Медиите лъжат”. „Обществената телевизия загуби доверието на публиката, когато започна да мисли първо за спонсорите и после за народа. Така загуби първо зрителите си, а после и спонсорите,” напомня Колегиумът.

Чили, страната с един от най-високите проценти на социално неравенство в света, продължава да живее в условията на силно обществено напрежение, което така и не спада след избухналите там преди около година масови гржаднаски протести. Негодуванието е подхранвано от драстичния неолиберален модел на социална сегрегация, наложен още по време на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет, и така и непроменен за годините на демократизацията от 1990-та насам.

Кипналото миналата година гражданско възмущение, изляло се в масови шествия и демонстрации в продължение на месеци, доведе до началото на процедура за подготовка на референдум, който да реши дали да бъде сменена наложената още от Пиночет през 1980 г. антисоциална конституция, действаща и до днес.

Насроченият първоначално за април т.г. референдум беше отложен за октомври поради разразилата се пандемия от коронавирус. Вече навлязла в кампанията, предшестваща допитването, страната тези дни отново изригна с демонстрации при възпоменанията за жертвите на извършения от Пиночет военен преврат на 11 септември 1973 г. и на последвалата 17-годишна диктатура.

Ситуацията допълнително се нажежава и от общественото недоволство заради начина, по който будещото масово недоверие и отхвърляне правитерство на десния президент Селастиян Пиниера, действа в условията на тежки поражения от Covid-19. Състоянието на здравните грижи в страната бе плачевно и преди пандемията, а сега се влоши още повече.

При отразяване на сблъсъците между протестиращи и полиция в последните дни бяха арестувани и журналисти от редица независими медии. Големите медии обаче продължават своята обичайна линия на поддръжка на статуквото, без да представят реалната картина на обществените проблеми. Разминаването подхранва популярния сред демонстрантите лозунг: „Медиите лъжат”.

На този фон Колегиумът на журналистите в Чили - най-авторитетната чилийска журналистическа организация, излезе със свое отворено писмо до ръководството на Националната телевизия (TVN). То е доста интересно за четене и в страни като България, които още вървят натам, откъдето Чили вече се връща.

Ето текста на писмото:

„В разгара на здравна пандемия, която към днешна дата е причинила почти 16 000 смъртни случая, довела е до загубата на най-малко 1 800 000 работни места и е оставила над 700 000 души на милостта на Закона за защита на заетостта, вече имаме 13, 1% безработица. На фона на всичко това на 25 октомври страната ни трябва да определи дали одобрява или отхвърля изготвянето на нова конституция, както и начина, по който тя ще бъде изготвена.

В този контекст ние сме загрижени от начина, по който TVN - обществената телевизия, отразява конституционния процес, произтичащ от институционално споразумение между почти всички политически сили. То бе постигнато след месеци на масови демонстрации и сериозни злоупотреби и нарушения на правата на човека.

Ние сме загрижени за TVN. В разгара на тази здравна пандемия изглежда някои медии забравиха, че демонстрациите през октомври 2019 г. дойдоха като последица от бавно, но постоянно натрупване на загуба на доверие от страна на гражданите, на народа, към властта и институциите, включително и медиите. „Телевизиите лъжат” - такъв беше и все още е лозунгът.

Ние сме страната с най-концентрирана медийна собственост в Латинска Америка. Страната, в която журналистите се възприемат като неформална част политическата класа. Страната, в която телевизията продължава да бъде най-важният традиционен източник на новини. Ние също сме и страната, в която през 2019 г. социалните мрежи за първи път задминаха телевизията като източник на новини.

Може би сега не е моментът да се анализира кога обществената телевизия загуби своята публика. Вероятно това стана, когато тази телевизия започна да мисли повече за спонсорите си и чак след това за народа. Така загуби първо зрителите си, а след това и спонсорите. Или може би това стана, когато TVN изостави мисията, изписана на уебсайта ѝ: „Да се отразява действителността в Чили в цялото ѝ многообразие, да се подпомага укрепването на националната идентичност, да се поддържа контакт с чилийците по всяко време и и на всяко място“.

TVN ни тревожи, защото не само виждаме драстично съкращаване на персонала и милионни загубите, но също и недоумяваме къде отидоха ценностите, които обществената телевизия определя като стълбове на своята същност, а именно: „популяризиране на националната идентичност; популяризиране на важността на плурализма, демокрацията, мира и обективната информация; насърчаване на опазването на околната среда; уважение към достойнството на хората; защита на семейството и търсене на неговата стабилност; насърчаване на здравословния начин на живот, обучението, развитието и творчеството на децата и младите хора ”.

Загрижени сме, че каналът за всички чилийци, пионер в националното покритие, в цветното предаване със стереозвук, в сателитното излъчване с висока разделителна способност, не спазва това, което законът повелява: „да се гарантира ефективното изпълнение на обществената мисия, която включва популяризиране и разпространение на демократични ценности, човешки права, култура, образование, гражданско участие, национална идентичност и регионални или местни идентичности, мултикултурализъм, зачитане и грижа за околната среда, толерантността и разнообразието ".

Загрижени сме за TVN, защото телевизията продължава да вярва, че страната започва във Валпараисо и завършва в Консепсион (градове и провенции в най-развитата централна част на Чили - б.р.); защото не е успяла да прогледнезна Чили в цялото му разнообразие и цялата му разнородност; не е успяла или не е пожелала да създаде програма, отворена за нови теми, с плурализъм не само политически, но и културен, етнически, социален, икономически, регионален.

Загрижени сме за TVN, тъй като до този момент на екрана на обществената телевизия не са представени социални организации, синдикати, професионални сдружения - накратко, гражданското общество, което беше движещата сила на целия сегашен процеса, чиято цел е да изготви нищо повече и нищо по-малко от нова конституция.”

Сподели в
 

Арестуването на журналисти, които отразяват събитията в Беларус, е грубо нарушаване на техните права и на свободата на словото, това заяви шефът на Съвета за правата на човека при президента на РФ Валерий Фадеев. Същевременно стана известно, че арестувани представители на различни беларуски медии са задържани от 13 до 15 денонощия без да им бъде повдигнато обвинение.

21.10.2020/14:04

Прокуратурата в Русия потвърди обвиненията срещу петима бивши полицаи по случая с подхвърлени наркотици в дома на разследващия журналист Иван Голунов, за което съобщи на 19 октомври неговият адвокат Сергей Бадамшин.

21.10.2020/13:57

Президентът на САЩ прекъсна запис на интервю с известната журналистка Лесли Стол за програмата "60 минути" на телевизия Си Би ЕС и заплаши да го разпространи преди програмираното му излъчване в неделя, за да покаже "пристрастността" на водещата, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

21.10.2020/10:00

Датчанинът Петер Мадсен, който излежаваше доживотна присъда за убийството на шведската журналистка Ким Вал, избяга от затвора в Копенхаген, но беше заловен на 500 метра от него, пише offnews.bg, цитирайки Асошиейтед прес.

20.10.2020/17:56

Косовският журналист Шкумбин Кайтази съобщи за стрелба по автомобила му в ранните часове в неделя, пише албанският информационен сайт Екзит.

20.10.2020/14:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки