Арестуваха още трима за убийството на журналиста Ян Куцяк

15.09.2020 /16:55 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 3 септември Мариан Кочнер бе оправдан по обвинение, че е поръчал да убият Ян Куцяк, но присъдата не е окончателна

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

Полицията съобщи, че срещу други 6 лица е възбудено наказателно производство.

Според медийни информации арестуваните са съдията - административен ръководител на съда в Жилина, председател на друг окръжен съд и съдия, който вече е пенсиониран.

След убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му през февруари 2018 г. полицията разследва корупционни мрежи в съдебната власт.

Смята се, че милионерът Мариан Кочнер, обвинен в поръчителство на убийството, систематично е подкупвал и изнудвал съдии и прокурори, за да си осигури оправдателни присъди по многото дела срещу него за измами.

Убийството на Куцяк и последвалото разследване хвърлиха светлина върху други корупционни случаи в съдебната система.  През март бяха арестувани 13 съдии, сред които бившият държавен секретар по правосъдие Моника Янковска. Смята се, че тя е манипулирала съдебни производства в интерес на Кочнер.

На 3 септември Кочнер изненадващо беше оправдан по обвинението, че е поръчал убийството на Куцяк, който разследваше "мътните сделки" на милионера и други случаи на корупция.

Убийството на Куцяк и приятелката му провокира масови демонстрации, довели до падането на тогавашното правителство. Оневиняването на Кочнер поради липса на достатъчно доказателства предизвика международно възмущение, но присъдата не е окончателна, тъй като прокурорът внесе протест.

Свързани:   Делото за убийството на Куцяк ще се гледа от Върховния съд

Процесът за убийството на словашкия журналист Ян Куцяк отива във Върховния съд на Словакия, след като долната инстанция оправда заподозрения за поръчението бизнесмен Мариан Кочнер.
Дата: 05.09.2020


 

Сподели в
 

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

С бляскава церемония регионалният флагман на журналистиката – вестник „Черноморски фар“ - отпразнува 100-годишнината си в Бургас на 11 септември.

14.09.2020/15:25

3 творчески работилници ще се проведат през септември в рамките на „Младият Пловдив чете“. Обученията са насочени към ученици и студенти.

13.09.2020/09:15

Френското дъщерно дружество на "Фейсбук" (Facebook) се съгласи да изплати 106 млн. евро за непогасени данъци, включително неустойки, след 10-годишен одит на сметки на компанията от френските данъчни власти, съобщи водещата социална медия, предаде Ройтерс.

25.08.2020/17:15

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки