Начало
 
 

Как пандемията спъва работата на журналистите

18.09.2020 /18:52 | Автор : Тома Юрбен и екип на АФП | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Цитираният в обзора Дейвид Куилиър е преподавател по журналистика в Аризонския университет

Коронавирусната пандемия ограничи достъпа на журналисти до много събития и ценни данни, в някои случаи дори стана причина за цензура и заплахи, отслабвайки обезкървения вече печат. Това посочват в свой обзор Тома Юрбен и екип на АФП, цитирани от БТА.

Оредяха присъствените пресконференции, по-малко въпроси се задават предварително, понякога въпроси изобщо няма, а искания за сведения остават без отговор. Информацията не циркулира както трябва в епохата на COVID-19, отбелязват в обзора си Тома Юрбен и екип на Фрнас прес, позовавайки се на мненията и на други изследователи. Публикацията е препечатана и в няколко български медии като mediappol.bg и 24chasa.bg по версия, разпространена от БТА.

"Институции, правителства, депутати, предприятия, спортни лиги и федерации - естествено те трябва да спазват санитарните ограничения, но редовно "виждаме случаи, в които хората се възползват от COVID, за да крият информация", посочва Дейвид Куилиър от Аризонския университет.

Прикриват се зад защитата на лични данни

Има опити да се укриват най-вече данни за самата пандемия, способни да представят в неблагоприятна светлина управлението на вирусната криза от страна на правителства или местни власти.

Губернаторката на щата Канзас - Лора Кели, отказа тази седмица да предостави на новинарския сайт "Kansas Reflector" контактните данни на държавни търговски обекти, станали огнища на заразата.

За да не съобщават броя на случаите в даден дом за възрастни или университет, някои се прикриват със защитата на лични данни, дори ако нормативните текстове "не са приложими", защото става дума за анонимизирани сведения, изтъква Дейвид Куилиър.

Правителствени агенции, общински съвети и местни организации вземат решения "скришом от любопитни погледи", констатира Куилиър - бивш президент на американския синдикат SPJ , Дружество на професионалните журналисти (Society of Professional Journalists). 

"Контрол върху посланията" 

Освен проблема с достъпа, журналисти се подлагат и на цензура в някои страни, представящи мярката като начин за борба с дезинформацията около пандемията, например в Таджикистан. 

Заради хроничния недостиг на средства журналистите "вече нямат време" да разработват източниците си и да се ровят в общодостъпните данни", смята Дейвид Куилиър.

Съответно "все по-голяма част от публичната информация" се дава на журналистите "предварително сдъвкана" от професионални пиар експерти, "без проверка и това не е добре", казва той.

В областта на спорта радиотелевизионните медии, които често плащат скъпо правото да излъчват, бяха привилегировани още преди пандемията в сравнение с другите журналисти, а днес получават още повече предимства, въпреки че тези финансови връзки създават възможност за конфликт на интереси.

Расте респектът към местните медии  

Достъпът до информация във всички сфери е затруднен и от нарастващото недоверие на аудиторията към пресата.

"Ако нещата не се променят, чакат ни мрачни времена - тревожи се Дейвид Куилиър. - До 20-30 години всичко това може да унищожи демокрацията в познатия й вид".

Кортни Радш признава, че положението е "застрашително", но според нея някои "все пак признават важната роля на журналистиката по време на пандемията".

"Респектът към местните медии нараства", обясни неотдавна в института "Пойнтър" за медийни изследвания Джо Маклийн, репортер от Флорида, отразявайки началото на новата учебна година в разгара на пандемията: "Дават ни възможност да покажем, че сме честни, достойни за доверие".


 

Сподели в
 

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

Пазарът започва постепенно да се възстановява и през 2022 г. медийните инвестиции ще надхвърлят поне с 20 млн. лв. тези от периода преди пандемията, като достигнат близо половин милиард лв., очакват от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА).

16.10.2020/16:55

Фейсбук заяви, че ще забранява съдържание, което отрича Холокоста или изопачава истината по този въпрос, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

13.10.2020/14:05

Доц. д-р Орлин Спасов е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски", автор на книги за медии и журналистика и изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация" от 2010 г. насам.

09.10.2020/15:05

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли предложението за квоти за българска музика в радиата и телевизиите у нас, тъй като подобно законово задължение би ограничило конкуренцията.

07.10.2020/14:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки