Какво вижда Борисов в "Огледалото" (Der Spiegel)?

19.09.2020 /08:28 | Автор : Диана Йонкова | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Der Spieegel ("Огледалото") не спестява нелицеприятни отражения от облика а властта в България

Публикацията на frognews.bg прави обзор на серия статии в германското списание "Щпигел" от последните години, разкриващи нелицеприятни ракусри от българската управленска панорама.

Трусът, който германското издание „Шпигел“ (Der Spiegel) предизвика, засега изглежда да е сякаш доста навътре в дълблоки води. Мнозина се правят, че такъв трус няма, но както знаем, следва унищожително цунами, чиито тътен със сигурност вече бучи в ушите на много хора в България. Това пише в свой обзор във frognews.bg авторката Диана Йонкова.

Защо си мислим така ли? Най-малкото защото изданието не е вчерашно и защото убийствени материали за България, които чете цял свят, са излизали в него и преди. Ще ви припомним някои от тях, пише в текста във frognews.bg.

Първо да отбележим, че Германия е на 11 място по свобода на словото в класацията на „Репортери без граници“. Може би малко хора занаят, че Der Spiegel – „Огледало“ е ежеседмично списание. То е най-старото новинарско списание в Германия, основано е през 1946 г. по подобие на американските списания „Тайм“ и „Нюзуийк“. Издава се в Хамбург.  Списанието е сред най-съдържателните по вида си в Европа със седмичен тираж от над 1 милион броя.

Влиянието на списанието се основава на два стълба; първо, моралния авторитет, създаден от разследващата журналистика от ранните години на списанието, която през 1980-те години излиза с няколко сензационни новини; на второ място, икономическата сила на богатото издателство „Шпигел“, четем за него в Уикипедия.

Дер Шпигел  се продава в цял свят. Представете си, кой и как би могъл да повлияе, а камо ли да подкупи ръководството му да публикува материал или разследване без да са проверени и достоверни срещу български политик, магистрат, олигарх и т.н.

Г-н Борисов, виждате ли Пеевски в огледалото?

След последните разкрития на „Дер Шпигел“ е добре да се припомни, че в края на януари 2016 г.  изданието излиза с разобличаващ материал, в центъра на който е депутатът от ДПС, крупен бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. Статията е озаглавена: „Българският политик Пеевски: Айсбергът на корупцията“. Публикацията е огромна, разбиваща и вярна до последния ред. У нас само 12 български медии цитират материала на авторитетното. Медията не е отделяла подобно внимание на нито един български политик, което прави текстът безпрецедентен по своя характер.

Автор на статията е журналистът Франц Щир, който прави своите констатации и пита: Как Делян Пеевски се превърна едва в средата на 30-те си години в една от най-важните фигури на българската политика? Благодарение на корупцията и криминалните мрежи, предполагат критиците му. Дори бившите му съмишленици вече са изолирани безмилостно от него, става ясно от публикацията.

Само пет дни след публикацията темата за Делян Пеевски и статията на "Шпигел" е засегната на срещата между премиера Бойко Борисов и българи в Лондон.

Българин поставя въпроса за Пеевски по следния начин:

"Искам да ви попитам по повод в статията в "Шпигел" дали имахте шанс да я прочетете? За всичко, което се случва последните години, свързано с Делян Пеевски, за когото ние не говорим.

Искам да ви попитам, когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси или всъщност общите такива... "Шпигел" означава огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?"

Въпросът обаче остава без отговор. Премиерът единствено казва "категорично не е вярно" и продължава с обясненията за колосалните постижения срещу контрабандата и приходите от митниците.

Любопитно е, че както и днес, други въпроси, поставени от българите в Лондон през 2016 г. към Борисов са за действията на държавата, за да върне тези хора обратно в родината.

"Какво се прави за младите българи - ние сме бъдещето на България, не само на България, но и на Европа и света, тези хора евентуално да се върнат в България и децата им да израснат там. Моето семейство живее повече от 20 години в чужбина. Аз лично съм дошъл тук. Не желая да живея живота си в чужбина, говорейки чужд език, бидейки чужденец, колкото и висококвалифициран да съм и високоплатен, в един момент парите не са толкова важни", обръща се към премиера младеж от аудиторията, а въпросът му днес звучи като дежа вю.

Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран човек?

В началото на август тази година излезе статия озаглавена „Бунтовете на ул. “Тиква”. В нея се критикуват управляващите в Германия. „Вече цял месец продължават демонстрациите в София. Изгледите Бойко Борисов да подаде оставка обаче не са големи - българският премиер има много съюзници в ЕС, в това число и Германия.“, започва материалът.

„Борисов направи рокади в кабинета си. Няколко министри трябваше да напуснат в опит да се потуши напрежението на площада. Но това няма да помогне. Това се превърна и в шега сред протестиращите, които заявиха, че се местят столовете на палубата на “Титаник”. Борисов обаче няма да си тръгне толкова бързо. Протестите може да не постигнат нищо, а освен това премиерът има и съюзници.

 Неговата партия ГЕРБ е част от Европейската народна партия в ЕП. Там е и партията на Ангела Меркел. 

Демокрацията в България обаче е заплашена толкова, колкото и в Полша и Унгария. На протестите в София се появи и плакат, който отправи директен въпрос към германския канцлер: Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран човек?

 Системата на Борисов превърна България в най-бедната страна в Европейския съюз, а заедно с това - и държавата с най-бързо топящо се население в света.

 При преобладаващите условия много българи не искат да имат деца или да емигрират. В класацията за свобода на печата от „Репортери без граници“ страната на ЕС е на 111-о място от 180 държави.“

Европа, чуваме ли се - България е „пленена държава“?

Точно месец след тази публикация „Шпигел“ отново говори за Делян Пеевски. В интервю за изданието председателят на върховния касационен съд Лозан Панов заявява, че Делян Пеевски е неофициален съпремиер на България.

„В България „има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на медийна империя Делян Пеевски, който неофициално фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава“, четем на страниците на „Шпигел“ ние и още минимум 1 милион европейци.

Последната публикация е от преди 4 дни. В нея се говори за Бойко Борисов и Сотир Цацаров, като лица на високи държавни постове извършвали действия в услуга на друга държава. Днес  разследващ журналист от „Шпигел“ бе категоричен, че от материалите, с които разполага изданието е ясно, че целият връх на българската власт е работил за турското посолство, а  бившият шеф на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов определи публикацията като „разстрел“ за властта в България.

Колко разрушително ще е цунамито от този трус зависи от много неща. Дали сеизмографът работи, дали ще бъдат пощадени хората, които нямат вина за бедствието и дали властта може, иска и ще защити гражданите си. 

Сподели в
 

Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети, защото част от функциите на управителния съвет е и да бъде надзорен орган по отношение на управлението на генералния директор. Това мнение изрази в предаването „Преди всички" доц. Георги Лозанов, медиен експерт и бивш председател на Съвета за електронни медии(СЕМ).

23.10.2020/09:48

Съветът за електронни медии и генералният директор на БНР Андон Балтаков са постигнали съгласие, че медийното законодателство има необходимост от цялостна ревизия.

23.10.2020/09:01

В СБЖ се получи следното отворено писмо от служители в БНР, за което се посочва, че е събрало 275 подписа и те продължават да се увеличават.

22.10.2020/18:12

„Аз няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и за развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена“, заяви самокритично пред БНР Вежди Рашидов, председател на комисията по културата и медиите в парламента.

22.10.2020/15:56

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов заради предложените промени в Закона за радиото и телевизията, станали повод генералният директор на БНР Андон Балтаков да си подаде оставката. По време на днешното заседание управляващи и опозиция влязоха в спор заради станалото. Междувременно и министерството на културата излезе с позиция в отговор на обвиненията на Балтаков.

22.10.2020/14:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки