Начало
 
 

„Да бъде ден!“ е новият литературен център

19.09.2020 /18:44 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Обновената къщамузей "Христо Смирненски" отвори врати Литературен център

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

Организатор на Европейските дни на наследството – София 2020 е Френският институт в България, Министерство на културата и Столична община. А откриването на Литературния център в къщата-музей „Христо Смирненски“ е под знака на 122-годишнината от рождението на „слънчевото дете на българската поезия“ – автор на много незабравими стихове и завладяваща сатира, което отбелязваме в навечерието на Европейските дни на наследството.. В топлата септемврийска вечер дворът на дома посрещна много почитатели на поезията на Смирненски. „Хубаво е, че въпреки всички изпитания на времето тази вечер сме се събрали тук, за да присъстваме и участваме в едно знаменателно събитие – откриването на нов Литературен център „Да бъде ден!” при къща-музей „Христо Смирненски” – се обърна към гостите водещата на събитието публицистката и поетеса д-р Елена Алекова. - То е част от програмата на Европейските дни на наследството – София 2020.“ Елена Алекова припомни биографични фрагменти от живота на сем. Измирлиеви, което като хилядите  бежанци по време на Междусъюзническата война потегля към България и намира своя нов дом на това място, където бе открит новият Литературен център „Да бъде ден!”. Той е кръстен на стихотворението, със същото заглавие, на Христо Смирненски, както и неговата емблематичната стихосбирка, претърпява две издания през 1922 година. „Христо Смирненски е един от любимите поети, чието обаяние в софийските ми студентски години намери отклик в не едно и две мои стихотворения – сподели с присъстващите на литературния празник Елена Алекова. - Не съм си и представяла, че някога ще бъда главен уредник в неговата къща-музей. И когато това се случи, благодарение на директора на НЛМ Атанас Капралов, първата задача, която се завъртя в главата ми, бе как да превърнем неговия софийски дом в културно средище след дългите години, в които къщат- музей не функционираше. А и случващото се покрай коронавируса „форсира” реализирането на тази задача. Къде, ако не тук, трябва да припомним на хората, че не само с единия хляб живее човек и че България е жива само защото е преди всичко „Държава на духа“.

Центърът беше открит от директора на Националния музей за литература поетът Атанас Капралов. Според организаторите се предвижда „Да бъде ден!“ да обхване всички сфери на изкуството и културата, като обединителният акцент на всяка проява ще бъдат личността на Христо Смирненски и неговото творчество. Дали това ще е музикално-поетичен рецитал, отбелязване на юбилейна годишнина на творци на културата, театрални срещи, кафе театър, представяне на нова книга, изложба, творческо ателие, среща с ученици, открит урок или гостуване на библиотеки, читалища, училища, клубове и други обединения, носещи името на гениалния юноша, задължително в началото на всички прояви ще звучи неговото слово.

Ще споделя, че Литературният център „Да бъде ден!“ е създаден по идея на д-р Елена Алекова. Трябва да подчертаем,че това става при активното и неуморно съдействие на Атанас Капралов, за който всички, познаващи дейността на Националния музей за литература, не скъпят думите си и впечатления, че такъв директор, отдаден изцяло на дейността да се съхранява паметта на българските творци рядко се среща в днешното време, в което културата и духът сякаш са запратени на последния ред.  

След като беше прерязана символичната лента, пръв гост на Центъра беше Надежда Захариева. Срещата с нея, под наслов „Душа на длан“ и рециталът й по едноименната й книга, излязла в края на миналата година по повод нейна кръгла годишнина предизвика радостни емоции в гостите.

Във вечерта взеха участие актрисата Богдана Вульпе, дългогодишна сътрудничка на къщата-музей „Христо Смирненски”, една от легендите в Театъра на словото, изнесла  множество рецитали по творчеството на Христо Смирненски, както и актьорът Мирослав Стоилов, екскурзовод в къща-музей „Иван Вазов“, който изпълни стихотворението „Да бъде ден!“ на поета от Ючбунар. А музикалните изпълнения на Майя Сергиева-Богданова допринесоха за приятните емоции в топлата септемврийска вечер.

Снимки Соня Кирицова

Сподели в
 

С „Поезия без карантина“ на живо, с реновирани читателски зони за заемане на книги, с документални изложби с най новите уникални попълнения от средатана XIX в. във фонда на библиотеката и Клуб за научно популярна литература „Красива наука в библиотеката“ на 23 и 24 октомври се отбеляза 92-годишнината на Столична библиотека.

24.10.2020/18:09

Със заповед на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов студентите минаха към обучение в електронна среда от днешния 19 октомври 2020 г. за срок от 2 седмици.

19.10.2020/17:13

СБЖ честити рождения ден на изтъкнатия киносценарист, писател и общественик и му пожелава още много сили и жизнена енергия, творческо вдъхновение и непобедим боен дух!

17.10.2020/16:54

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

17.10.2020/14:34

На 6 ноември от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен под диригентството на Владимир Бошнаков ще бъда представен концертът „Вокалисимо” със солисти Васил Петров и Русалина Мочукова.

17.10.2020/13:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки