ТЕЦ “Бобов дол” заплашва със съд италианската държавна телевизия

21.09.2020 /20:31 | Автор : Антоанета Николова | Източник: euractiv.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изглед към ТЕЦ "Бобов дол"

В прессъобщение, разпространено в понеделник 21 септември, ТЕЦ “Бобов дол” се закани със съдебен иск и обвини RAI и кореспондентката Анна Мацоне, че са ползвали за репортаж от България архивни кадри, съобщава за Euractiv Антоанета Николова.

Към мантрата на ГЕРБ за платените западни медии, отразяващи корупцията в България и протестите, се включи с припяване не кой да е, а ТЕЦ “Бобов дол”, пише в своя публикация в euractiv.bg Антоанета Николова от Италия. Централата се прочу в началото на годината като обект на непрестанни прокурорски проверки заради съмненията за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и замърсяване на околната среда.

Българската прокуратура започна проверка, определяйки ТЕЦ-а като проблем от “голямата обществена значимост с възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации”. На 20 февруари тази година заради нерегламентирано складиране на отпадъци беше задържан и обвинен изпълнителния директора на ТЕЦ “Бобов дол”.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев заяви. “Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер“.

Тогава Гешев уточни, че е прокуратурата е поела “ангажимент” да има връзка между отговорните звена, да бъдем сигнализирани навреме, ако има нарушаване на законодателството от страна на централата. “Ако се констатират нарушения – ще се образуват досъдебни производства и ще се търси отговорност”, каза той.

За проблема с ТЕЦ-а припомни специалният пратеник на италианската държавна телевизия RAI Aнна Мацоне на 19 септември. В централните новини на телевизията – TG2, журналистката, командирована в България, разказа на италианската публика за мотивите на провеждащите се вече трети месец протести и недоволството на българите

Тя пусна и репортаж за италианския боклук, илюстрирайки част от проблема с централата в Бобов дол. Нищо от казаното в материала не е ново или неизвестно на медиите и прокуратурите както в България, така и в Италия.

“За да разбереш недоволството в една страна и обясниш мотивите на нестихващите протести, не трябва да си само на площада и на протестите, а да излезеш от столицата и да видиш и страната. А пък ако има и някаква италианска връзка, професионалните принципи на RAI ни задължават да отидем и на място. Това и направихме”, коментира специално за Euractiv Анна Мацоне.

“Има една нишка, която свързва Италия и България и това е трафикът на отпадъци. Тонове и тонове боклуци се изпращат от Ндрангета и Камора в балканската страна и се изгарят незаконно. Европа плаща”, казва тя.

Мацоне допълва: “Видяхме централите в Перник и Бобов дол, снимахме, включително и с дрон и пак по принципите на нашата телевизия, онагледихме (репортажа) с това, което заснехме.”

Репортажите, излъчени през миналата седмица от България, са само малка прелюдия към задълбочен материал от близо един час, който телевизията ще излъчи допълнително следващия месец, уточниха за Еuroactiv от RAI.

Сега представителите на ТЕЦ “Бобов дол” са решили да заплашват италианската телевизия със съд, изтъквайки, че те работели със “зелени технологии”. Похвално за тях е, че гледат чужди телевизии и че са проследили международен репортаж за България (поне да го бяха и пуснали за онагледяване). Звучи неуместно да се дава акъл и да се заплашват италиански журналисти, особено когато по темата работят поне двама италиански прокурори.

В прессъобщение, разпространено в понеделник 21 септември, ТЕЦ “Бобов дол” се закани със съдебен иск и обвини RAI и журналистката поименно, че ползвала архивни кадри. От централата поучиха редакторите на RAI как се прави видеомонтаж и се разсърдиха, че никой не ги потърсил.

В края на миналата година NOE (италианската военна полиция, която разследва екологичната мафия) започна разследване на задържана влакова композиция край Милано с нелегален боклук към България.

Водещият разследването командир заяви, че докато не приключат окончателно разследването, няма да подават информация към България. Една от причините е да не компрометират следствието. Хубаво би било екипът на ТЕЦ-а от Бобов дол да си припомни, че заради проблемите на България с отпадъците зам.-министър на околната среда беше арестуван.

Ако хората от Бобов дол решат да съдят RAI, то те са добре дошли, за да се видят в съда повече документи и свидетелства. “Най-сладкото” за RAI би било обвинението, че телевизията прави поръчков материал. Достойно за съдебен иск, но от обратната страна. Там, където вече могат да се наредят "Политико", "Блумбърг", Ройтерс, "Шпигел", "Льо Монд" и т.н

В журналистиката се казва, че ако си ядосал властта, значи си настъпил мазол и си работел правилно. А мъдри хора са написали, че войната между медии и власт винаги се печели от медиите. Там, където има медии, разбира се, посочва в публикацията си в euractiv.bg Антоанета Николова.

 

Сподели в
 

Арестуването на журналисти, които отразяват събитията в Беларус, е грубо нарушаване на техните права и на свободата на словото, това заяви шефът на Съвета за правата на човека при президента на РФ Валерий Фадеев. Същевременно стана известно, че арестувани представители на различни беларуски медии са задържани от 13 до 15 денонощия без да им бъде повдигнато обвинение.

21.10.2020/14:04

Прокуратурата в Русия потвърди обвиненията срещу петима бивши полицаи по случая с подхвърлени наркотици в дома на разследващия журналист Иван Голунов, за което съобщи на 19 октомври неговият адвокат Сергей Бадамшин.

21.10.2020/13:57

Президентът на САЩ прекъсна запис на интервю с известната журналистка Лесли Стол за програмата "60 минути" на телевизия Си Би ЕС и заплаши да го разпространи преди програмираното му излъчване в неделя, за да покаже "пристрастността" на водещата, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

21.10.2020/10:00

Датчанинът Петер Мадсен, който излежаваше доживотна присъда за убийството на шведската журналистка Ким Вал, избяга от затвора в Копенхаген, но беше заловен на 500 метра от него, пише offnews.bg, цитирайки Асошиейтед прес.

20.10.2020/17:56

Косовският журналист Шкумбин Кайтази съобщи за стрелба по автомобила му в ранните часове в неделя, пише албанският информационен сайт Екзит.

20.10.2020/14:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки