Иван Бакалов за "говорещия врат от джипката" и услужливите медии

24.09.2020 /16:59 | Автор : Иван Бакалов | Източник: e-vestnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Премиерът Борисов в обичайния си ракурс в джипката

В момента държавата се управлява от врат, който говори на кормилото на джипка. И тази лудост се дължи на контролираните медии. Борисов се качва на джипката, качва се на хеликоптер, снима се сам – неговата пиарка, наричана „Севда ти-ви” – раздава кадрите на медиите и ги пуска във Фейсбук. И всички телевизии ги разпространяват в новините, да облъчат народа със словото на говорещия врат… Това коментира в e-vestnik.bg авторът Иван Бакалов.

И тази дива пропаганда върви по медиите съвсем безкритично, продължава в статията си в e-vestnik.bg Иван Бакалов. Вчера например, докато се возеше с хеликоптер с гости от Саудитска Арабия, Борисов наговори куп лъжи, които могат да предизвикат международни проблеми на България. Вместо медиите да покажат, че това са фалшиви новини, изречени от министър-председателя, те го пускат безкритично да лъже. По газопровода „Южен поток” или „Турски поток”, който само Борисов си нарича „Балкански поток”, щял да върви газ и от арабските страни, американски, всичко ще влиза в хъб „Балкан” и т. н.

Този газопровод отива в Сърбия и се строи с цел да пренася транзитно газ от Русия през Турция за Унгария, Австрия и Италия. Капацитетът на газопровода е зает с преноса на този газ.

Българският премиер говори небивалици

„Разсеяхме една лъжа”, каза той вчера от хеликоптера – фирмата, която строи газопровода не била руска, а саудитска. И няма кой да му възрази, че това въобще не е било лъжа и не е въпросът кой го строи. И сега по газопровода работи руска фирма, подизпълнител на саудитската. Какъв е проблемът? Ще строи, който има опит и знае как.

Заедно с тази „въздушна инспекция” на руския газопровод, наречен „Балкански”, който американците в никой случай не искат да бъде завършен, се случи нещо за замазване на очите. Обслужващият прокурор Гешев обяви, че двама руски дипломати шпионирали българската армия от 2016 насам. И Външно министерство веднага ги изгони. Никой ли в телевизиите не забеляза връзката, че това се прави за парлама? Барем едно въпросче да зададе. Да не би прокурорът да е на подчинение на правителството?

Самите медии задълбочават кризата като се държат безкритично към премиера и просто ретранслират неговата пропаганда. Това не намалява политическата криза, а я усилва.

Борисов на посещение в Родопите пита старци доволни ли са от 50-те лева надбавки върху пенсията. Снимка: кадър, изваден от продукцията на „Севда ти ви“ и разпространяван във Фейсбук.

Не трите големи телевизии, само една Би Ти Ви, ако приемем, че е по-слабо под контрол от властта, може да реши политическата криза и да свали правителството за месец. Достатъчно е на всяка разнасяна от правителството лъжа и неадекватни решения да кани коментатори, които да разобличават действията му и лъжите на премиера Борисов. Достатъчно е репортери да питат право в целта на публични прояви на министри и премиер. Или водещи като Цветанка Ризова да не замазват положението, а да здават неудобни въпроси.

И в новините да се намали услужливо пусканата продукция на „Севда ти ви”. Впрочем, въпросната Севдалина Арнаудова, приближената на премиера с къща за 1 млн. лева, за която никоя телевизия не я попита, вече не е на работа към министерския съвет, а към партията ГЕРБ. Което не пречи на телевизиите да пускат партийна пропаганда.

Обществото е като приспано от сегашните обслужващи телевизии

Няма значение дали на протестите са 30-40 хил. или 3-4 хил. души. Те продължавата вече повече от два месеца, причините за това са корупционни разкрития, които остават без отговор и прокуратурата се опитва да ги замаже. И медиите се правят, че все едно ги е нямало. Кризата се усилва от действията на неадекватното правителство, което се опитва да се закрепи, като вкара обществото в дебат за нова конституция, писана ня колано от комедийни фигури като Данаил Кирилов. И медиите се хвърлят да разпитват юристи за нова конституция, сякаш това е най-важното.

Въпросният комедиен министър Кирилов беше един от множеството сменени като носни кърпи министри, в опитите Борисов да се крепи на повърхността.

Правителствата на Борисов от 2009 г. насам са възможни поради коалиции. Дори в първия му мандат той нямаше достатъчно депутати в парламента да направи правителство и беше подкрепен от „Атака” и партията на Костов, без да влизат официално в коалиция. Във втория си мандат ГЕРБ имаше само 85 депутати. И в момента дори с коалиционните партньори правителството на Борисов не може да събере 121 депутати за мнозинство. Управлява с купени депутати оттук-оттам, в стила на цялото си клиентелистко управление.

В целия този фарс медиите се държат като прислужници. Чакат да видят какво ще стане и какво ще кажат от правителството.

 

Сподели в
 

Тази седмица на сайта на Министерството на културата беше качен за публично обсъждане проектозакон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. След това генералният директор на БНР Андон Балтаков реагира на предложените от Министерството на културата поправки.

24.10.2020/18:38

Бившият генерален директор на БНР Валери Тодоров изказва в публикация на сайта "Обаче" своята гледна точка по повод споровете около новия ЗРТ и реакцията на Андон Балтаков.

24.10.2020/17:29

На 23 октомври президентът Румен Радев връчи ордени "Св. Св. Кирил и Методий" на редица изтъкнати културни дейци, сред които е и известният журналист, пътешественик и телевизионен водещ Симеон Идакиев. Същия ден държавният глава връчи същия орден и на трима отличени в областта на медицината.

24.10.2020/15:30

Лапсус, допуснат в ефир от съдебната репортерка на телевизията, която спомена името на почетни предсдател на ДПС Ахмед Доган вместо името на главния прокурор Иван Гешев, накара партията да пише до зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, до еврокомисаря Дидие Рейндерс и до други висши дейци в евроинституциите.

24.10.2020/09:01

В разгара на публичния дебат за финансирането на обществените БНТ и БНР и хвърлената оставка на генералния директор на Радиото Андон Балтаков, стана ясно, че бюджетите на двете медии се увеличават чувствително през следващата година.

23.10.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки