Демокрацията се нуждае от силни медии, за да се възстанови

25.09.2020 /10:32 | Автор : Вера Йоурова и Тиери Бретон* | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вера Юрова. Снимка ЕПА/БГНЕС

Когато медиите срещат трудности, нашите демокрации също изпитват затруднения. Това лято европейските лидери постигнаха съгласие по исторически пакет за възстановяване в отговор на кризата. Във връзка с това трябва да се обърне специално внимание на медийната индустрия.

Драматичният спад на приходите за сектора — близо 80 % в няколко държави — излага нашите демокрации на риск. 

Ценностите, които определят нашия съюз — свобода, демокрация, върховенство на закона и основни права — не могат да бъдат приети за даденост, трябва да се борим за тях. Такъв е случаят със свободата и плурализма на медиите, изправени по-специално пред предизвикателството на цифровата трансформация.

Наистина живеем в парадокс

Броят на зрителите и читателите регистрира рекордно високо равнище, но приходите са на рекордно ниско равнище поради загубата на реклама. В същото време почти половината от гражданите на ЕС понастоящем разчитат на онлайн новините като на основен информационен източник за националната и европейската политика. С процеса на преминаване на новините онлайн много създатели на съдържание и журналисти останаха без работа. Въпреки че много медии се приспособиха към цифровия преход, тази тенденция изложи местните медийни компании, които често са най-близо до гражданите, на особен риск.

Цифровите технологии създадоха нови възможности за достъп и споделяне на информация, но също така и нови рискове за свободата на изразяване и плурализма на медиите. Тези рискове са тясно свързани с олигополната роля, която играят онлайн платформите, тяхната пазарна мощ, огромното количество данни, с които разполагат, и големия им рекламен дял. Помежду си

Facebook и Google държат повече от 50 % от пазара на онлайн рекламата 

Европейското законодателство за онлайн услуги, което изготвяме — Законът за цифровите услуги, ще разгледа тези въпроси. Възнамеряваме да предложим основни правила за преодоляване на недостатъците на пазара, произтичащи от позицията на големите онлайн платформи. Освен това ще разгледаме съществуващото национално медийно разнообразие и правила за концентрация, за да видим дали и как те могат да гарантират многообразие от гласове на цифровите пазари. И най-общо казано, от съществено значение е да представим положителна визия и перспективи за сектора, изправен пред цифровата трансформация. 

Но икономическото положение на медийния сектор е само половината от проблема. До не толкова отдавна в Европа имахме държави, в които медиите показваха само една страна от историята — тази, която беше изгодна на властта. Френско-чешкият писател Милан Кундера пише: „Въпросът е като нож, който разрязва платното на изрисувания декор, за да можем да надзърнем какво се крие зад него“. Не съществуваше свобода на мнението, критиката не бе разрешена — това е определението за тоталитарен режим. Тоталитарните режими се страхуват от информирани хора. Различните мнения означават по-широк дебат, насърчаване на идеи и представляват източник на вдъхновение.

Нуждаем се от медийно многообразие, за да постигнем напредък като общество

Тъй като пандемията започна в Китай, видяхме как ограничаването на свободното движение на информация имаше драматични последици за здравето и защитата на хората. 

Повече от всякога кризата показа, че свободата на изразяване, достъпът до информация и медийният плурализъм могат да спасят човешки живот и са най-добрият начин за борба с дезинформацията. Ето защо е крайно време да се засилят действията за защита и укрепване на тези права като част от усилията ни за възстановяване. 

А има какво да се направи. Картината, която се дава от мониторинга на медийния плурализъм (Media Pluralism Monitor) — независим доклад, съфинансиран от ЕС, далеч не е розова. 

Проучването показва, че

нито една държава в Европа не е застрахована

срещу рисковете за медийния плурализъм. Журналистите продължават да са изправени пред редица заплахи и атаки — както физически, така и онлайн, и техните условия на труд са се влошили още повече. От началото на тази година са били нападнати най-малко 50 журналисти и други работещи в медиите служители, отразяващи протести в Европа. Докладът показва също така, че медиите продължават да бъдат уязвими по отношение на политическа намеса, особено ако икономическите условия, в които се намират, са нестабилни. Разпределението на държавната реклама може да се използва като средство за оказване на натиск за заглушаване на журналисти и за да им се попречи да задават неудобни въпроси. Колкото повече въпроси се задават, толкова по-добре можем да видим какво се случва зад кулисите, информира Сега.

Няма бързи решения, но

Европейската комисия ще предприеме по-решителни действия

Приканваме държавите членки спешно да адаптират своите закони в съответствие с новите европейски правила за аудиовизуалните медийни услуги. Тези правила засилват независимостта на медийните регулаторни органи, насърчават прозрачността на медийната собственост, популяризират по-добре европейските произведения в рамките на аудио-визуалните медийни услуги по заявка и ефективно защитават гражданите, особено децата, срещу незаконното и вредното съдържание, включително и в платформите за споделяне на видеоклипове.

Освен това до края на годината ще представим поредица от инициативи за укрепване на демокрацията, върховенството на закона, основните права и за подпомагане на възстановяването на медийния сектор и успешното и цялостно преминаване на периода на цифрова трансформация. Нашият исторически план за възстановяване също ще стимулира икономиката — и следва да подкрепя медийния сектор, като същевременно напълно зачита неговата независимост. Но комисията сама не може да спечели тази битка. Ние се нуждаем от действия от страна на правителствата, политиците и регулаторните органи в Европейския съюз. Нуждаем се всички да осъзнаят ключовата роля на свободните и независими медии — роля, която социалните медии никога няма да могат да изпълняват. Свободата на печата е право не само за журналистите, но и за всички нас. Днес заемаме твърда позиция в защита на свободните и плуралистични медии.

 

* Вера Йоурова e заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността. Тиери Бретон е европейски комисар по въпросите на вътрешния пазар.

 

 

м.л.

Сподели в
 

Арестуването на журналисти, които отразяват събитията в Беларус, е грубо нарушаване на техните права и на свободата на словото, това заяви шефът на Съвета за правата на човека при президента на РФ Валерий Фадеев. Същевременно стана известно, че арестувани представители на различни беларуски медии са задържани от 13 до 15 денонощия без да им бъде повдигнато обвинение.

21.10.2020/14:04

Прокуратурата в Русия потвърди обвиненията срещу петима бивши полицаи по случая с подхвърлени наркотици в дома на разследващия журналист Иван Голунов, за което съобщи на 19 октомври неговият адвокат Сергей Бадамшин.

21.10.2020/13:57

Президентът на САЩ прекъсна запис на интервю с известната журналистка Лесли Стол за програмата "60 минути" на телевизия Си Би ЕС и заплаши да го разпространи преди програмираното му излъчване в неделя, за да покаже "пристрастността" на водещата, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

21.10.2020/10:00

Датчанинът Петер Мадсен, който излежаваше доживотна присъда за убийството на шведската журналистка Ким Вал, избяга от затвора в Копенхаген, но беше заловен на 500 метра от него, пише offnews.bg, цитирайки Асошиейтед прес.

20.10.2020/17:56

Косовският журналист Шкумбин Кайтази съобщи за стрелба по автомобила му в ранните часове в неделя, пише албанският информационен сайт Екзит.

20.10.2020/14:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки