Начало
 
 

Маги Гигова написа пътеводител на сърцето: „София. Адресите на любовта“

27.09.2020 /18:24 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

Там се развива част от действието в разказа за Адриана Будевска (в този дом е живяла великата българска артистка - бел. автора) и освен терасата и дворът допринасят за противоепидемичните мерки - това също накланя везните към идеята представянето на книгата да бъде там.

Не за първи път нашата колежка прави достояние на читателите преживяното и чувствата и сърдечните трепети на известни българи, като по този начин Маги се нареди сред най-изявените съвременни биографи. Преди време тя разбуди любопитството с книгата си „Шепот от стари дантели“, която предизвика голям шум и интерес сред любителите на преживяното от видни наши сънародници. В „София. Адресите на любовта“ тя отново с присъщия си сладкодумен стил разказва как чувствата се разгарят, избухват и гаснат в столицата. 

Новата книга на Маги Гигова излиза с вещото съдействие на „Арос“, издателството на астроложката Светлана Тилкова-Алена, което е създало полиграфично бижу и е със специален романтичен подарък за читателите - двустранна цветна ламинирана карта 55/42 см, с адресите, където се развиват любовните истории. Ако сте сантиментално настроени, ще можете да обиколите маршрутите между тях с обекта на своите чувства пеш, с  велосипед, с тротинетка… Изобщо, как ви се харесва!

В „София. Адресите на любовта“  Магдалена Гигова разкрива непознати кътчета от столицата, позабравени страсти и романтични увлечения. Авторката пише: „Имало едно време… Така започват всички приказки. Дори когато става дума за град.

Имало едно време София. Днес я наричаме Стара, а преди повече от век е млада столица на начинаеща държава. Тогава калният и прашен градец се вдига на пръсти, за да изравни ръст с европейските си събратя.

В изкуството и културата българите няма нужда да мерят талант. По дарование те не отстъпват на световните писатели, художници, артисти, учени. По любовни страсти – също. Чувствените и поетични истории струят от всеки еркер, богато орнаментиран фронтон или сецесионова руина. Те са там. Трябва просто да се пресегнем, за да ги раздиплим. Неспокойният дух на Стара София броди по жълтите павета, наднича от оцелелите дворчета и с драматичен шепот, раздиращ вик или пакостлив кикот доказва, че великите умове и безпощадните таланти също са обичали. А зад паравана на някогашния патриархален морал проблясват голото рамо на любовта и пикантният жартиер на Стара София.

Стара София не спира да шушне романтично… Защото българската столица продължава да е град за влюбване!“

Дори и сърцето ви да е свободно, „София. Адресите на любовта“ със своите 473 страници и  47 истории на прочути български творци ще ви накара да зажаднеете за любов. Изпепеляваща, искрена, съзидателна.

Книгата е разделена на три части. Първата е „Страсти в стара София“, в която действието се развива в сърцето на градския център. Втората „Любовни пътеки – отблясък от ласки“ кръжи около Орлов мост и Борисовата градина. А третата съдържа информацията в заглавието си  „Липите на Лозенец са виновни за всичко“.

Любопитното е, че Андрей Тилков е подбрал архивни снимки и заснел нови на всеки от споменатите в книгата места, където се разгаря любовта. Общо 291 нагледни илюстрации как е изглеждало мястото по време на действието и какво е сега.

Въведението във всяка глава е графична рисунка на софийския адрес в повествованието.

 „София. Адресите на любовта“ кара възрастните да въздишат, младите да мечтаят, а юношите – любопитно да посегнат към произведенията на онези, за които са прочели. А сред тях са Иван Вазов, Яворов, Яна Язова, Елин Пелин и още много актьори, художници и музиканти.

„София. Адресите на любовта“ е пътеводител на сърцето!

Вероятно някои ще кажат, че сега не е време за любовни истории, но аз ще опонирам, защото ако не обичаме,ако в дадено наше начинание или желание не вложим един грам обич, трудно ще успеем и ще вървим напред.

По повод новата си книга Магдалена Гигова е гост на сайта на СБЖ.

МАГДАЛЕНА ГИГОВА: НЕУСЕТНО ЩЕ СТЕ ОПОЗНАЛИ СОФИЯ, НО И ЩЕ СТЕ ПРЕПЛУВАЛИ ОКЕАН ОТ ЧУВСТВА

В днешната напечена ситуация време ли е за любов, Маги?

Благодаря ти за хубавите въпроси и за желанието да отразиш какво съм направила. Винаги е време за любов. Тя е над сезоните, катаклизмите, политическата ситуация, понякога дори над здравия разум. Ако нещо може да осмисли живота, това е любовта. Тя дава различна перспектива, смекчава, ожесточава… Любовта е увеличителното стъкло, през което светът е различен, интимен, ласкав, уютен, свой..

И ако красотата щяла да спаси света, то от любовта какво да очакваме?

Тя може да го  промени  до степен светът да се спаси сам. Съзидателните чувства са като барон Мюнхаузен – изглеждат понякога прекомерни, дори нелепи, но винаги могат да ни изтеглят за косата от блатото.

Може ли да се каже,че това е продължение на „Шепот от стари дантели“?

И да, и не. „София. Адресите на любовта“ е различна книга в географско отношение. Малка част от историите, включени в „Шепот от стари дантели“, в разширен и обогатен вариант, присъстват и в новата книга. Действието в нея се развива изцяло в София. Столицата отпреди век и от последните 30 години е  различна като архитектура и атмосфера, но чувствата на известните българи са все така разжарени и бурни. С издателя Андрей Тилков сме разделили условно главите на  Стара София, Орлов мост и Борисовата градина  и Лозенец. Затова към книгата е приложена карта с адресите на любовта, съвременни снимки на местата и ако решите да си направите романтична разходка, дори е изчислено колко минути ще ви отнеме да стигнете пеша, с велосипед или тротинетка.

Така например от пейката на Иван Вазов и Евгения Марс в Борисовата градина ще минете през Пипиниерата (езерото“Ариана“), където Яворов и Мина си уговарят неосъществена среща, ще стигнете до кооперацията на Райко Алексиев, в която е списвал вестник „Щурец“, подкрепян от съпругата си Веса. Ще отбележите къщата, която Андрей Ляпчев завещава на БАН след кончината на съпругата си Констанца и ще стигнете до Клуба на архитектите, в който се запознават Катя Паскалева и последният й мъж Иван Росенов.

И някак неусетно за самите вас ще сте опознали София, историята й, но и ще сте преплували океан от чувства, от който няма как да не излезете по-богати.

В рубриката "Следва продължение" какво да очакваме от теб, Маги? Знам, че ти си от породата „очаквай неочакваното“, но все пак намислила ли си с какво ще изненадаш читателите в бъдеще на тема тайните любовни истории или пък истината за явните любови?

Розалина, ти сякаш имаш пророческа дарба. По отношение на изненадата. Съвсем скоро от  Storytel ще пуснат аудиоверсия на една от книгите ми с пътеписи „Маги от Магелан“. Любопитното е, че обикновено те се четат от актьори, а в този случай повествованието ще бъде с моя глас. Приключенията са от първо лице, така че кой би могъл да ги разкаже по-добре от мен самата?!

А относно любовните истории… Те сами идват при мен. Новите сами ще ме намерят, но нека първо тези стигнат до читателите. Много се надявам да се повтори феноменът от „Шепот от стари дантели“. Десетки родители идваха при мен с молба за автографи с идеята щом подрастващите им деца прочетат какъв палавник е бил дядо Петко Славейков или колко раздираща и взаимноунищожителна е била любовта между проф. Александър Балабанов и Яна Язова или между Яворов и Лора, да се заинтригуват и да прочетат произведенията им. Казват, че имало ефект.

 

Снимки Личен архив

Сподели в
 

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020/18:57

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020/17:39

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020/11:11

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020/12:19

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020/18:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки