Начало
 
 

Започна конкурсът „Див кестен” за зелена журналистика

29.09.2020 /18:51 | Източник: greenbalkans.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Символ на конкурса е кестен

Конкурсът „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

Зелени Балкани стартират конкурс „Див кестен“ за зелена журналистика. Конкурсът е част от дейностите по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“, съобщава greenbalkans.org

Целта на конкурса „Див кестен“ за зелена журналистика е да награди журналисти с принос в отразяването на теми за природата, Натура 2000, защитени видове и защитени територии. 

До 1 ноември ще бъде активен формулярът, където всеки може да номинира журналисти по една от следните категории:

• печатна медия 

• радио 

• телевизия 

• онлайн медия

• блог 

Журналистите могат да участват индивидуално със свои публикации или да бъдат номинирани от публиката. За да бъдат номинирани журналистите, е необходимо да бъде описан накратко приносът им и защо заслужават да бъдат отличени. 

Предложените личности трябва да отговарят на следните условия: 

• Номинирани могат да бъдат всички журналисти на договорни отношения в някоя медия или на свободна практика. 

* Изключение са всички журналисти, публикували/разпространили материали чрез Икономедия, Дарик радио, Хоби ТВ.

• В последните 3 години (01.11.2017-01.11.2020 г.) трябва да са публикували, отпечатали или популяризирали свой материал на тема за природата, Натура 2000, защитените видове и територии. 

• Допускат се до 3 публикации във всяка категория за/от всеки кандидат. 

• Няма ограничение за възраст, пол или стаж. 

Допуснатите до участие оригинални авторски материали ще бъдат оценявани от експертно жури в съответните категории. По трима финалисти от всяка категория ще бъдат обявени до 15 ноември, на база:  

• Журналистическо майсторство и творчески подход

• Обективност и достоверност на източниците на информация. 

• Обхват на природната тематика. 

Наградата за 15-те финалиста ще бъде изживяна на 5-6 декември 2020,  чрез запознаване с дейностите по опазване на целевите видове по проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“.  Съпреживяване и пряко участие в консервационните дейности на Зелени Балкани очаква 15-те журналиста на 5 декември, които ще посетят защитена зона от мрежата Натура 2000 „Врачански Балкан“. 

Сертификат за постижение в зелената журналистика ще бъде връчен на всички финалисти, а победителите - по един от всяка категория – ще получат плакет „Див кестен“. 

Официалната церемония за връчване на наградите на победителите ще се проведе на 6 декември от 10:00 ч. в конферентната зала на хотел "Хемус", гр. Враца.

*Транспортът, настаняването и храната за периода 5–6 декември на всички 15 финалисти са подсигурени. 

За допълнителна информация: Елена Стоева - ръководител проект, моб. тел. 0887574699, e-mail: etilova@greenbalkans.org


 

Сподели в
 

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

Пазарът започва постепенно да се възстановява и през 2022 г. медийните инвестиции ще надхвърлят поне с 20 млн. лв. тези от периода преди пандемията, като достигнат близо половин милиард лв., очакват от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА).

16.10.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки