МВР и Данаил Кирилов с антинагради от "Достъп до обществена информация"

29.09.2020 /09:49 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Антинаградите на Програма "Достъп до обществена информация"

Наградите на Програма "Достъп до обществена информация" се раздават от организацията всяка година на 28 септември, който е Международният ден на правото да знам.

МВР и Министерството на правосъдието получиха антинаградите на "Програма "Достъп до обществена информация" за тази година, съобщава mediapool.bg.

Правосъдното министерство бе отличено заради отказа на Данаил Кирилов да изпълни влязло в сила съдебно решение и да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с европейските експерти, които подготвят докладите за България.

МВР получи антинаграда заради отказ да отговарят на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Третата антинаграда е за "най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация". Там отличена е главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Номинирана е от журналистката от в. "Сега" и член на журито на организацията Доротея Дачкова, която се опитва да получи информация по т.нар. случай "Цумгейт".

Става дума за срещата между бившия главен прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Георги Гергов и с издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев. За достъп до същата информация от гражданския активист Николай Неделчев бе заведено и второ дело, по което административният съд нареди да бъде предоставена информация. Вместо да изпълни съдебното решение, Точкова поиска възобновяването на делото.

Наградите се раздават от организацията всяка година на 28 септември, който е Международният ден на правото да знам. По време на церемонията има и много положителни награди.

Активистът и журналист от Силистра Димитър Пецов получи голямата награда за гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация. Неговият случай бе особено скандален. В началото на май, няколко дни след като отправя въпроси към областната дирекция на полицията в Силистра за анонимен техен дарител, Пецов беше задържан за 24 часа. При полицейска проверка в колата му са открити наркотици. Впоследствие той беше освободен без никакви обвинения.

"Иска се изключителна смелост да бъде връчена тази награда с оглед обстоятелствата. Това е изключителен жест и прецедент, който се надявам да промени нещата", заяви Димитър Пецов, цитиран от "Дневник".

"Антикорупционният фонд" получи голямата награда в категорията за неправителствена организация.

"Благодаря за усилието на всички. Това е оценка за нашата способност да търсим решения и да оцеляваме. Текущата години ни сервира нещо, с което не се бяхме сблъсквали - анонимни заплахи срещу хора от нашия екип", каза изпълнителният директор на фонда Бойко Станкушев.

Грамота беше присъдена на гражданско сдружение БОЕЦ. "Няма как да сме истински свободни без правото да знаем. Десетки са заявленията, които сме внесли. Тази дейност има своята цена. Две повдигнати обвинения имам към този момент. Достъпът до обществената информация не е само за НПО-та и медиите, това е гражданска отговорност за всеки", коментира Георги Георгиев от БОЕЦ.

В категорията за "Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация" голямата награда "Златен ключ" получи Мила Чернева от вестник "Капитал". "В последните 2 години Мила Чернева води дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията и винаги отразява развитието по казусите за достъп до информация в публикации. Тя води и три текущи съдебни дела срещу откази на институции.

"Радостна съм, че променяме практиките на институциите и достигаме до поисканата информация. Освен това трябва да спомена и всички журналисти и граждани, които активно ползват ЗДОИ от години, служат за пример, а и не се отказват, когато са жертви на натиск, напротив - продължават да са смели и упорити", заяви Чернева.

Втората награда - грамота, получи Спас Спасов от "Дневник", който е отличен за последователната му работа за замърсяването на Варненското езеро. "За мен е важно, че един проблем с неправомерното разходване на европейски средства беше осветен чрез публикациите ми", каза той.

Сподели в
 

Тази седмица на сайта на Министерството на културата беше качен за публично обсъждане проектозакон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. След това генералният директор на БНР Андон Балтаков реагира на предложените от Министерството на културата поправки.

24.10.2020/18:38

Бившият генерален директор на БНР Валери Тодоров изказва в публикация на сайта "Обаче" своята гледна точка по повод споровете около новия ЗРТ и реакцията на Андон Балтаков.

24.10.2020/17:29

На 23 октомври президентът Румен Радев връчи ордени "Св. Св. Кирил и Методий" на редица изтъкнати културни дейци, сред които е и известният журналист, пътешественик и телевизионен водещ Симеон Идакиев. Същия ден държавният глава връчи същия орден и на трима отличени в областта на медицината.

24.10.2020/15:30

Лапсус, допуснат в ефир от съдебната репортерка на телевизията, която спомена името на почетни предсдател на ДПС Ахмед Доган вместо името на главния прокурор Иван Гешев, накара партията да пише до зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, до еврокомисаря Дидие Рейндерс и до други висши дейци в евроинституциите.

24.10.2020/09:01

В разгара на публичния дебат за финансирането на обществените БНТ и БНР и хвърлената оставка на генералния директор на Радиото Андон Балтаков, стана ясно, че бюджетите на двете медии се увеличават чувствително през следващата година.

23.10.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки