Начало
 
 

Google склони да плаща 1 млрд. долара за новини за 3 години

02.10.2020 /16:49 | Автор : Мария Динкова | Източник: computerworld.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Google обяви, че ще плати на медиите около 1 млрд. долара за новини през следващите 3 години. Обещанието беше направено от главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай, пише CNBC.

"Винаги съм ценял качествената журналистика и вярвам, че динамичната новинарска индустрия е критична за функционирането на демократичното общество", коментира Пичай, цитиран в превода от computerworld.bg

Медиите, сред които са News Corp. на Рупърт Мърдок и германският гигант Axel Springer, от почти десетилетие призовават Google да им плаща за съдържание, но компанията досега отказваше. 

"Приветстваме признанието на Google за качествената журналистика и разбираме, че редакторската екосистема не функционираше добре и граничеше с антиутопичност", отбелязва главният изпълнителен директор на News Corp. Робърт Томсън.

"Предстоят сложни преговори, но принципът и прецедентът сега е поставен", допълва той.

Google планира да плаща на медиите да създават съдържание за нов мобилен продукт, наречен Google News Showcase, който първоначално ще бъде пуснат в Бразилия и Германия, преди да стартира и в други страни.

От Facebook също се очакват пари 

Медиите, сред които Der Spiegel и Die Zeit в Германия, както и Folha de S.Paulo в Бразилия са подписали да бъдат част от пилотната програма.

"Бизнес моделът на вестниците - базиран на приходи от реклами и абонаменти - се развива повече от век, тъй като аудиторията се насочва към други източници. Интернетът е последната промяна и със сигурност тя няма да е последната... Ние искаме да участваме, като помогнем на журналистиката през 21-ви век", отбелязва Пачай.

Google не е единственият технологичен гигант поставен под натиск да плаща за новини. От Facebook също се иска да прави редовни плащания на медийната индустрия за споделянето на съдържание на своята платформа.

Австралийската комисия по конкуренция и потребление разработи задължителен кодекс за технологичните гиганти, който ги задължава да плащат за използването на новинарско съдържание. Ако бъде одобре, той ще позволи на австралийските компании да си осигурят плащания в рамките на месеци.

Според австралийските медии Google трябва да им плаща 600 млн. долара на година, но гигантът многократно отхвърли подобни твърдения.

"Пускайки продукта, Google може да диктува условията, нарушавайки законодателството, целящо да създаде възможност за провеждането на справедливи преговори, докато в същото време твърди, че подмага за финансирането на новинарското съдържание", заяви от своя страна Анджела Милс Уейд, изпълнителен директор на Европейския съвет на издателите.


 

Сподели в
 

Конституционният съдия коментира в предаването "Мрежата" по БНР споровете около проекта за промени в ЗРТ и посочва: "Законите, които уреждат медийната реалност, не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от хората, които работят в медиите и познават проблемите, и разбират значението на медиите".

25.10.2020/15:15

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки