Начало
 
 

Валери Чуков: Опитите за натиск върху Би Би Си доказват независимостта ѝ

04.10.2020 /14:47 | Автор : Веселин Паунов | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новата централа на Би Би Си

Флагман и еталон за свободна медия винаги е била Би Би Си. През последните години обаче обществената британска медия е подложена на усилващ се натиск - и от двете страни на политическия спектър във Великобритания, и на чести обвинения в пристрастност.

Това би могло да е доказателство тъкмо за безпристрастност. Ръководството на корпорацията обаче обяви намерения да забрани на журналистите и водещите да изразяват лични политически мнения в социалните мрежи, припомня публикация на сайта на БНР.

Правителството на Борис Джонсън, след като вече отдавна поставя под въпрос финансирането на Би Би Си от такси от домакинствата, преди седмица разбуни духовете с огласеното от в. "Таймс" намерение на върха на корпорацията и на върха на медийния регулатор да бъдат назначени двама отявлени критици на Би Би Си.

"Винаги е имало опит за натиск - и от едната, и от другата страна на политическия спектър. Дали от страна на консерваторите, или на лейбъристите - тези, които са на власт, винаги никак не са доволни от това, което Би Би Си говори или предава за тях". Това каза пред БНР Валери Чуков - бивш директор на Българската редакция на Световните служби на Би Би Си. По думите му това е било така и в моменти на криза дори се е проявявало по-остро.

Чуков определи опитите за натиск върху медията като нещо симптоматично, доказващо точно независимостта на Би Би Си, и подчерта, че в продължение на десетилетия тя е била пример за независима обществена медия:

Абсурд е да се коригира кодексът на медията 

"Тази независимост се гарантира по 2 начина. Първият - Би Би Си е учредена чрез държавен декрет. Оттам нататък, след като бъде назначен т.нар. Управителен съвет, Би Би Си е напълно независима от правителствено вмешателство. Втората и най-съществена гаранция е начинът, по който Би Би Си се финансира - чрез т.нар. лицензионна такса, т.е. всеки трябва да притежава лиценз, чиято такса е платил годишно - това са 157 лири".

В годините на консервативно управление на Великобритания точно това финансиране, осигуряващо независимостта на медията, е подложено на най-голям натиск, подчерта бившият директор на Българската редакция на Световните служби на Би Би Си.

Според Валери Чуков е възможно да се осъществи заканата на Борис Джонсън да назначи свои хора, които да оглавят британския медиен регулатор и Борда на директорите на Би Би Си: "Това е симптоматично за правителството на Джонсън, показва неговия наложен начин на действие. Те се отнасят с пълно пренебрежение към процесите и механизмите на правов и демократичен ред".

"Обществените медии трябва да спазват това, което е залегнало в Кодекса на Би Би Си и в програмите, които правят, но и в мениджмънта. Би Би Си може да се изроди и да се сведе до нищо, че и просто да изчезне, защото основната задача на управлението на корпорацията е да я защитава, а не да назначават на това място човек, който в продължение на години постоянно и отявлено е критикувал Би Би Си и дори е искал нейното закриване.  Ако бъдат потвърдени назначенията на бившия гл. редактор на в. "Телеграф" Чарлз Мур и на бившия гл. редактор на в. "Дейли мейл" Пол Дейкър, не мисля, че мога да бъда оптимистичен", каза още той.

Пред БНР Чуков коментира, че е абсурдно намерението на генералния директор на Би Би Си Тим Дейви да внесе поправки във вътрешния кодекс за работа на журналистите в медията, за да нямат право да изразяват свои възгледи или мнения по платформите на социалните меди: 

"Изказванията на всеки човек там са напълно частни. Докъде смята, че ще стигне Тим Дейви, че ще им забрани да изказват мнение пред съпрузите си вкъщи ли? Що за глупост", каза в заключение бившият директор на Българската редакция на Световните служби на Би Би Си.

Свързани:   Тим Дейви дава насоки как ще работят в Би Би Си

Новият шеф на Би Би Си Тим Дейви каза на служителите, че не би трябвало да изразяват политическите си възгледи в социалните медии, защото заплашват да навредят на репутацията на безпристрастност на британската радиотелевизионна корпорация, предаде Ройтерс.
Дата: 04.09.2020


 

Сподели в
 

Конституционният съдия коментира в предаването "Мрежата" по БНР споровете около проекта за промени в ЗРТ и посочва: "Законите, които уреждат медийната реалност, не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от хората, които работят в медиите и познават проблемите, и разбират значението на медиите".

25.10.2020/15:15

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки