Начало
 
 

За 65-годишнината си Радио Пловдив получи поздравления и от Снежана Тодорова

04.10.2020 /12:47 | Автор : Екатерина Кючукова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на концерта за 65-годишнината на Радио Пловдив, състоял се в Античния театър

Тя поднесе приветствието си на концерта в чест на юбилея в Античния театър. По време на престоя си в града на тепетата председателката на СБЖ взе участие и в прояви в памет на известния просветен деец и писател Найден Геров, създателя на първия речник на български език. На 9 октомври се навършват 120 г. от смъртта му.

Председателката на СБЖ Снежана Тодорова поздрави журналистите от Радио Пловдив по повод 65-та годишнина от създаването на медията. Тя приветства директора на РРС – Пловдив Чавдар Каришев и екипа, като присъства и на юбилейния концерт, провел се в Антични театър.

Снежана Тодорова посочи, че високият професионализъм на журналистите от Радио Пловдив и верността им към традициите на свободното слово са спечелили доверието на огромна слушателска аудитория, която през годините им остава вярна.

„Разнообразната и богата програма на Вашата медия отразява обективно случващото се в обществено-политическия и културен живот на древния и вечен Пловдив – наследник на богатата европейска цивилизация. С признателност си спомняме за едни от най-светлите личности на Българското Възраждане и Просвещение, живели и творили тук, и за техния принос за развитието на културата и свободата на духа, оставили ярък отпечатък за поколенията и чиито последователи са пловдивските журналисти“, се казва в поздравителния адрес на председателя на СБЖ.

В празничния концерт по повод 65-годишнината на Радио Пловдив участва още една емблема на града – Биг Бенд Пловдив, който също чества своя 20-ти юбилей заедно с любимата пловдивска медия. В него се включиха като солисти популярните изпълнители Милена Костова, Едит Узунджиян, Елия от 4 Меджик, известните млади таланти от тв формат „Гласът на България“ Александър Георгиев и Керана, Меджик Джуниър, Трендафил. Всички те са възпитаници на Пловдивската музикална школа. Специални гост-изпълнители за двойния празник на Античния театър в Пловдив бяха Джуниър Биг Бенд от Велико Търново, които впечатлиха публиката с артистичните си изпълнения.

По време на престоя си в Пловдив председателят на СБЖ Снежана Тодорова взе участие и в прояви в памет на известния просветен деец и писател Найден Геров, създателя на първия речник на български език. Тази година се навършват 120 г. от смъртта му.

Просветителската дейност на Найден Геров в България започва от Пловдив, посочи Снежана Тодорова при срещата с пловдивските журналисти. „Найден Геров е един достоен българин, който е направил много за отстояване на българския дух по време на турското владичество. Негова е заслугата за първи път да се отбележи Празникът на Светите братя Кирил и Методий на 11 май 1851 година в Пловдив, а 6 години по-късно да започнат да се провеждат редовно тържества по повод българската просвета и култура и славянската писменост в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом“, подчерта Снежана Тодорова.

Председателката на СБЖ напомни за делото, с което Найден Геров остава в историята - създаването на първия български тълковен речник, който съдържа 80 000 български думи, като за илюстрирането им са използвани 26 400 изречения, 5 000 откъси от народни песни, 15 500 пословици, поговорки, гатанки, съхранили бита и психологията на българите през вековете.    

Найден Геров е назначен за вицеконсул на Русия в Пловдив през 1857 г. „Къщата, в която е живял в нашия град на ул. „Ген. Заимов“ е давала подслон по-късно през годините и за сираци. Тъжно е, че са премахнати паметните плочи на великия български възрожденец от сградите, с които се свързва неговия живот и дело в Пловдив“, коментира от своя страна председателят на ПЖД „Европрес“ Георги Найденов. Той посочи, че паметта трябва да се пази за поколенията. 

Снежана Тодорова и Георги Найденов положиха цветя пред паметника на известния просветен деец в Цар-Симеоновата градина в навечерието на годишнината от смъртта му.

На 9 октомври 1900 г. камбаните в града са били тъжно в памет на великия български будител. Всички наши съграждани са отдали почит на Найден Геров, който остава в съзнанието ни с отдадеността си в отстояване на българската кауза и просвещението на поколенията.

Сподели в
 

На 13 ноември по покана на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България в СБЖ ще гостува посланикът на Испания, който ще отговори на журналистически въпроси по актуални теми с акцент върху 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Ще бъдат засегнати също проблеми като пандемията на Covid-19 и свободата на медиите. Ето какво сподели Н. Пр. Алехандо Поланко в специално интервю за сайта на СБЖ.

23.10.2020/06:30

„Поет, белетрист, публицист, преводач. С подадине*. Общественик и родолюбец. От онези, които днес почти не се срещат. Със слово – огън и меч. Човек, приел родовото изгнаничество като собствен смисъл и съдба. За него „родината се бе установила в пределите на човека и го правеше безкраен“ („Възречени от Манастър“). С тези думи д-р Елена Алекова откри вечерта, посветена на 85-годишнината на Никола Инджов, състояла се в клуб “Журналист“ в СБЖ под мотото „Живея дълго, дълго светя“.

19.10.2020/18:01

Журналисти с ракети от 18 медии излязоха на тенис-корта за 37-ото си държавно първенство. Тодор Попов и Йоана Андреева са двойни победители. Доайените доказват, че за този спорт няма възраст. В чии ръце е бъдещето на журналистическия тенис?

13.10.2020/15:51

В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

11.10.2020/20:36

„Как може да помогне ЕС? Чува ли ни Европа?” - това са темите на онлайн дискусията за състоянието на медиите у нас, в която на 12 октомври ще се включи зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, самата Йончева, представители на ЕП, Съвета на Европа, „Репортери без граници”, български журналисти и медийни дейци, сред тях и коментаторката на „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

07.10.2020/17:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки