Начало
 
 

Елена Йончева събира Брюксел и София за „Свобода на медиите в България”

07.10.2020 /17:04 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Как може да помогне ЕС? Чува ли ни Европа?” - това са темите на онлайн дискусията за състоянието на медиите у нас, в която на 12 октомври ще се включи зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, самата Йончева, представители на ЕП, Съвета на Европа, „Репортери без граници”, български журналисти и медийни дейци, сред тях и коментаторката на „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

Евродепутатката Елена Йончева организира със съдействието на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП - групата в Европарламента, към която принадлежи, виртуална конференция под надслова „Свобода на медиите в България”. Събитието ще се състои онлайн на 12 октомври от 15 ч. българско и 14 ч. брюкселско време.

Всеки желаещ ще може да се регистрира за участие чрез следния линк: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_9jfDqvIpRfe-dy42e79xzQ

Дискусията ще открои акценти като състоянието на медиите у нас, доколко са налице свободата и независимостта в тях, какви европейски механизми могат да им помогнат, колко неотменима от демокрацията и върховенството на закона е медийната свобода и т.н.

От Брюксел като основен гост онлайн ще се включи Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността.

Елена Йончева ще вземе думата от София.

Чрез видеоконферентна връзка в конференцията дистанционно ще участват румънската евродепутатка Рамона Стругариу от групада „Обнови Европа” (наследник на Алианса на либералите и демократите в Европа), представителят на „Репортери без граници” Павол Сзалай, ръководителят на отдел „Информационно общество” в Съвета на Европа Патрик Пенинкс.

От българска страна изказвания ще направят заявилите участие Стояна Георгиева, главна редакторка на сайта Mediapool.bg, Силвия Великова, журналистка от БНР, Галя Прокопиева, изпълнителна директорка на „Икономедия”, Светослав Терзиев, журналист от в. „Сега” и Къдринка Къдринова, коментаторката на сайта „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ.

Модератор на конференцията ще е Георги Готев, издател на сайта Euractiv-България.

Обсъжданията ще протекат в два панела. Първият е под надслова „Как може да помогне ЕС?” - и в него ще се чуят мненията на представителите на европейски и международни институции. Те ще говорят за европейските инструменти за ефективен медиен мониторинг. Ще изкажат и мнения за медийния плурализъм, за прозрачността на собствеността на медиите, за фалшивите новини и пропагандата, за връзката между свободата на медиите и борбата срещу корупцията по високите етажи, за защитата на разследващата журналистика.

Вторият панел - „Чува ли ни Европа?”- ще даде думата на споменатите български журналисти и медийни дейци. Те ще изразят позициите си относно състоянието на медийната свобода в България, причините страната ни да изостава в международните класации и анализи по този показател, характеристиките на новия български медиен закон, предизвикателствата пред свободните медии като неотменимо условие за демокрацията и върховенството на закона.

В програмата на конференцията е предвидено и време за въпроси, изказвания и обсъжданя от поканените да се присъединят онлайн журналисти, медийни дейци, общественици, депутати и др.

Сред поканените е и председателката на СБЖ Снежана Тодорова, която също ще вземе отношение по темите от дискусията и ще припомни за предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на медиите и на правата на журналистите. Предложенията отлежават вече над 3 години, без да са придвижени, в Комисията по културата и медиите на Народното събрание, където бяха внесени от СБЖ още през юни 2017 г.

Форумът ще се излъчва „на живо” на Фейсбук страницата на Елена Йончева https://www.facebook.com/YonchevaElena ни на Фейсбук страницата на Euractiv-България https://www.facebook.com/euractiv.bg

Напомняме, че като евродепутат Елена Йончева изигра важна роля за изработването на проекторезолюцията на ЕП за България, в която се отбелязва „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в нашата страна.

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки