Начало
 
 

"Гардиан": Пандемията направи богатите още по-богати

07.10.2020 /20:17 | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джеф Безос със своята Amazon е сред най-много спебелилите по време на пандемията

Милиардерите най-много са се облагодетелствали като предвидливо са купили акции на бедстващи заради кризата компании, а с възстановяването на пазарите от последните месеци неколкократно са избили загубите си от март и април.

Пандемията се е отразила много добре на милиардерите по света. Тяхното богатство се е увеличило и вече е 10,2 трилиона долара, пише "Гардиън", цитиран от clubz.bg.

Британското издание се позовава на анализ на швейцарската банка UBS. Според него милиардерите са увеличили богаството си с повече от една четвърт - 27,5%, по време на пика на коронакризата между април и юли т. г. Точно по това време милиони хора по света загубиха работата си и се опитваха да оцелеят, като се възползват от правителствени схеми за подпомагане.

Милиардерите най-много са се облагодетелствали като предвидливо са купили акции на бедстващи заради кризата компании, а с възстановяването на пазарите от последните месеци неколкократно са избили загубите си от март и април. Според изчисленията на UBS богаството на милиардерите е стигнало до нов връх като е минало постижението от 2017 г. - от 8,9 трилиона долара. Нов рекорд има и при броя на милиардерите - от 2158 те са станали 2189.

Йозеф Щадлер, който оглавява отдела в UBS, занимаващ се най-богатите хора в света, казва, че милиардерите са се справили изключително добре по време на световната карантина през март-април. Той обяснява, че най-богатите имат смелостта да купуват повече акции в компании при сгромолясването на фондовите пазари по света. Акциите в технологичните гиганти, които най-често са собственост на милиардери - също рязко са се покачили. Щадлер добавя, че милиардерите често имат "голям апетит към риска" и са склонни да заложат част от огромното си състояние.

Люк Хилиярд, изпълнителен директор в тинк-танка High Pay Centre, коментира пред "Гардиън", че "свръхконцентрацията на богатство е грозен феномен от морална гледна точка. Но освен това е икономически и социално деконструктивен".

"Изводите от анализа на UBS, че свръхбогатите стават все по-богати, е сериозен знак, че капитализмът не работи така, както би трябвало", смята още той.

Щадлер е предупреждавал и по-рано, че пропастта на неравенство между богатите и бедните може да доведе до "ответен удар".

От времето на това му предупреждение минаха три години, богатството на милиардерите продължи да се увеличава - с 4,2 млрд. долара, или 70 на сто през този период от време, отбелязва "Гардиън".

Концентрацията на богатство сега е като през Златната ера в САЩ, когато фамилии като Карнеги, Рокфелер и Вандербилтс контролират огромни състояния.

 

Сподели в
 

В Художествена галерия "Форум" в Хасково бе открита изложбата на Националния литературен музей "Илия Петров - непознати рисунки".

26.10.2020/12:29

С „Поезия без карантина“ на живо, с реновирани читателски зони за заемане на книги, с документални изложби с най новите уникални попълнения от средатана XIX в. във фонда на библиотеката и Клуб за научно популярна литература „Красива наука в библиотеката“ на 23 и 24 октомври се отбеляза 92-годишнината на Столична библиотека.

24.10.2020/18:09

Със заповед на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов студентите минаха към обучение в електронна среда от днешния 19 октомври 2020 г. за срок от 2 седмици.

19.10.2020/17:13

СБЖ честити рождения ден на изтъкнатия киносценарист, писател и общественик и му пожелава още много сили и жизнена енергия, творческо вдъхновение и непобедим боен дух!

17.10.2020/16:54

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

17.10.2020/14:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки