Начало
 
 

Юбилейна вечер на Иван Вазов в БАН ще се състои на 14 октомври

10.10.2020 /10:25 | Източник: Епицентър.бг Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В очакване сме на още едно паметно събитие, посветено на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По повод тази годишнина на 14 октомври от 17 ч. в Големия салон на БАН ще се състои представянето на 10 тома избрани съчинения от Иван Вазов и книгата на Катя Зографова „Хроники на Вазовия род“.

 Организират го Българската академия на науките, Съюзът на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов“ - на 14 октомври т.г. (сряда) от 17 часа в големия салон на Централното управление на БАН, съобщава http://epicenter.bg. Ще бъдат представени новите издания на произведенията на Иван Вазов. 

Избраните съчиненията са в десет тома и са под общата редакция на чл.-кор. Иван Гранитски, доц. д-р Григорий Вазов и Панко Анчев. Те съдържат: том 1 „Избавление“ - стихотворения; том 2 „Под нашето небе“ - стихотворения и поеми; том 3 „Немили-недраги“ - повести и разкази; том 4 „Чичовци“ - повести и разкази; том 5 „Казаларската царица“ - роман; том 6 „Под игото“ - роман; том 7 „Нова земя“ - роман; том 8 „Към пропаст“ - драми и комедии; том 9 „Великата рилска пустиня“ - пътеписи и том 10 „Дните, в които живеем“ – критика и публицистика. Във всеки том има и приложения с литературно-критически статии, рецензии и изследвания за творчеството на Вазов.

На премиерата ще бъде представена и книга - летопис за Вазови от Катя Зографова, издание също на „Захарий Стоянов“. Родът Вазови е умален модел на България, а разказът за него е хроника на победите, пораженията и оцеляването на българина въпреки всички изпитания и крушения в многовековната ни история – така може да се характеризира книгата на Катя Зографова „Хроники на Вазовия род“. Доц. д-р Григорий Вазов, който дава идеята на Катя Зографова „да върне Вазовия род на Сопот и България“, определя книгата като явление в българската култура.

Вазовият род има дълбоки духовни корени още от 17-и век. В началото му са свещеник и книжовник – братята поп Иван и даскал поп Аврам, преписвач на свещени книги, калиграф и зограф, основател на книжовно-дамаскинарска школа. Това е род на първостроители на следосвобожденска България. Авторката сравнява братя Вазови с 6 яки стълба на българската нация, в центъра на които е родовият стожер – „чудолюбивата майка“ Съба Вазова. Катя Зографова гледа на рода като национална мисия – подчертава ясно и точно приносите на Вазови в историята и културата на България.

Вазови дават на България народния поет Иван Вазов, Патриарха, първомайстора в литературата ни, но и двама изключителни военни – генералите Георги и Владимир Вазови, национални герои във войните, журналиста, политика и дипломата Борис Вазов; лекаря, блестящ диагностик д-р Кирил Вазов, търговеца и строителен предприемач Никола Вазов. Иван и Георги Вазови са министри, Борис е посланик в Чехия, Владимир е два мандата кмет на София, а д-р К. Вазов е директор на Българската болница в Цариград.

Изследователката представя Вазови не само като „строители на съвременна България“, а надниква в ежедневното им битие: Вазовата задруга, семейната трапеза, Вазовата София между салона и излета сред природата, здравето, чудесните дарби и хобитата на Вазовци. Не са подминати и политическите репресии и убийства в рода, изгнанията, дори неосъществените дуели.Летописът на Вазовия род е обогатен от внушителен илюстративен материал - над 360 снимки и факсимилета, рисунки и документи.

Сподели в
 

В Художествена галерия "Форум" в Хасково бе открита изложбата на Националния литературен музей "Илия Петров - непознати рисунки".

26.10.2020/12:29

С „Поезия без карантина“ на живо, с реновирани читателски зони за заемане на книги, с документални изложби с най новите уникални попълнения от средатана XIX в. във фонда на библиотеката и Клуб за научно популярна литература „Красива наука в библиотеката“ на 23 и 24 октомври се отбеляза 92-годишнината на Столична библиотека.

24.10.2020/18:09

Със заповед на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов студентите минаха към обучение в електронна среда от днешния 19 октомври 2020 г. за срок от 2 седмици.

19.10.2020/17:13

СБЖ честити рождения ден на изтъкнатия киносценарист, писател и общественик и му пожелава още много сили и жизнена енергия, творческо вдъхновение и непобедим боен дух!

17.10.2020/16:54

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

17.10.2020/14:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки