Начало
 
 

ЕФЖ организира 4 уебинара за ефекта на COVID-19 върху труда на журналистите

11.10.2020 /20:36 | Автор : Ивета Балевска | Източник: ЕФЖ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

Като част от проекта „Изграждане на доверие в Югоизточна Европа и Турция“, финансиран от ЕС и ЮНЕСКО, Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) организира поредица от уебинари, свързани с въздействието на пандемията върху журналистическите асоциации и съюзи. Уебинарите ще се проведат  чрез платформата Zoom и в тях могат да участват всички журналистически асоциации, членуващи в  ЕФЖ. Това се посочва в писмо от федерацията до нейните членове,получено в СБЖ.

Датите на четирите онлайн семинара са  15 октомври, 29 октомври, 12 ноември и 26 ноември. Във всеки от тези дни събитието ще тече от 10.00 до 11.30 ч. брюкселско време.

Първият уебинар на 15 октомври ще е по темата „COVID-19: Какво въздействие оказва пандемията върху журналистическите организации?”

Ще бъде направена оченка на  последиците от пандемията върху журналистическите синдикати и професионални сдружения както в Югоизточна, така и в Западна Европа по отношение на финансовите ресурси, членството и способността им да извършват обичайната си дейност. Уебинарът ще  предостави възможност за обсъждане на финансирането на европейско и национално ниво.

Очаква се всеки участник да направи кратка презентация за ситуацията в неговата / нейната страна.

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_ZBW1z4odSteniD-jCOMV3Q

Вторият уебинар на 19 октомври ще е по темата „Нарушени трудови права - мониторинг, кампании и изпълнението им”.

Разразяването на COVID-19 доведе до редица  нарушенията на свободата на словото и медиите. Как журналистическите организации реагират на нарушенията в Европа? Как да отстоим най-добре трудовите си права? С какви инструменти?

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_nh36dd_bSpSEoGq0DozaFw

Третият уебинар на 12 ноември ще е по темата „Добри практики”.

Целта е да се покажат успешни инициативи и добри практики в областта на защита на трудовите права и свободата на медиите в Европа.

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_4Sp56pVSTrmg-sN4oJYfBA

Четвъртият уебинар на 26 ноември ше е по темата „Пътят напред: какъв план за действие имаме?”

Ще бъде направено обобщение на предишните три уебинара,  за да се обсъдят конкретни планове за действие, както  и препоръки относно набирането на средства,  кампании по време на COVID 19 и бъдещето на изграждането на капацитет на ЕС.

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_47F9yECRR_W49ITXVv2NOQ

Очаква се по време на всички уебинар, всеки от участниците да представи идеи за  някои непосредствени или дългосрочни  предизвикателства на своята организация, които ще могат да отговорят на възможностите на отделните страни, както и да представи някои очаквани рискове.

В посмото се препоръчва за повече информация да се проверява на сайта на ЕФЖ.

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки