Начало
 
 

ЕФЖ организира 4 уебинара за ефекта на COVID-19 върху труда на журналистите

11.10.2020 /20:36 | Автор : Ивета Балевска | Източник: ЕФЖ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

Като част от проекта „Изграждане на доверие в Югоизточна Европа и Турция“, финансиран от ЕС и ЮНЕСКО, Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) организира поредица от уебинари, свързани с въздействието на пандемията върху журналистическите асоциации и съюзи. Уебинарите ще се проведат  чрез платформата Zoom и в тях могат да участват всички журналистически асоциации, членуващи в  ЕФЖ. Това се посочва в писмо от федерацията до нейните членове,получено в СБЖ.

Датите на четирите онлайн семинара са  15 октомври, 29 октомври, 12 ноември и 26 ноември. Във всеки от тези дни събитието ще тече от 10.00 до 11.30 ч. брюкселско време.

Първият уебинар на 15 октомври ще е по темата „COVID-19: Какво въздействие оказва пандемията върху журналистическите организации?”

Ще бъде направена оченка на  последиците от пандемията върху журналистическите синдикати и професионални сдружения както в Югоизточна, така и в Западна Европа по отношение на финансовите ресурси, членството и способността им да извършват обичайната си дейност. Уебинарът ще  предостави възможност за обсъждане на финансирането на европейско и национално ниво.

Очаква се всеки участник да направи кратка презентация за ситуацията в неговата / нейната страна.

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_ZBW1z4odSteniD-jCOMV3Q

Вторият уебинар на 19 октомври ще е по темата „Нарушени трудови права - мониторинг, кампании и изпълнението им”.

Разразяването на COVID-19 доведе до редица  нарушенията на свободата на словото и медиите. Как журналистическите организации реагират на нарушенията в Европа? Как да отстоим най-добре трудовите си права? С какви инструменти?

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_nh36dd_bSpSEoGq0DozaFw

Третият уебинар на 12 ноември ще е по темата „Добри практики”.

Целта е да се покажат успешни инициативи и добри практики в областта на защита на трудовите права и свободата на медиите в Европа.

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_4Sp56pVSTrmg-sN4oJYfBA

Четвъртият уебинар на 26 ноември ше е по темата „Пътят напред: какъв план за действие имаме?”

Ще бъде направено обобщение на предишните три уебинара,  за да се обсъдят конкретни планове за действие, както  и препоръки относно набирането на средства,  кампании по време на COVID 19 и бъдещето на изграждането на капацитет на ЕС.

Регистрация на:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_47F9yECRR_W49ITXVv2NOQ

Очаква се по време на всички уебинар, всеки от участниците да представи идеи за  някои непосредствени или дългосрочни  предизвикателства на своята организация, които ще могат да отговорят на възможностите на отделните страни, както и да представи някои очаквани рискове.

В посмото се препоръчва за повече информация да се проверява на сайта на ЕФЖ.

Сподели в
 

„Поет, белетрист, публицист, преводач. С подадине*. Общественик и родолюбец. От онези, които днес почти не се срещат. Със слово – огън и меч. Човек, приел родовото изгнаничество като собствен смисъл и съдба. За него „родината се бе установила в пределите на човека и го правеше безкраен“ („Възречени от Манастър“). С тези думи д-р Елена Алекова откри вечерта, посветена на 85-годишнината на Никола Инджов, състояла се в клуб “Журналист“ в СБЖ под мотото „Живея дълго, дълго светя“.

19.10.2020/18:01

Журналисти с ракети от 18 медии излязоха на тенис-корта за 37-ото си държавно първенство. Тодор Попов и Йоана Андреева са двойни победители. Доайените доказват, че за този спорт няма възраст. В чии ръце е бъдещето на журналистическия тенис?

13.10.2020/15:51

В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

11.10.2020/20:36

„Как може да помогне ЕС? Чува ли ни Европа?” - това са темите на онлайн дискусията за състоянието на медиите у нас, в която на 12 октомври ще се включи зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, самата Йончева, представители на ЕП, Съвета на Европа, „Репортери без граници”, български журналисти и медийни дейци, сред тях и коментаторката на „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

07.10.2020/17:04

В писмо до журналистическите организации членки на Европейската федерация на журналистите директорът на секцията за Европейската награда за преса Томас ван Неербос информира, че срокът за изпращане на материалите за номинация е до 11 декември т.г.

05.10.2020/19:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки