Начало
 
 

37-ият „журналистически Уимбълдън” излъчи победителите си

13.10.2020 /15:51 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от участниците в 37-ото държавно първенство по тенис за журналисти

Журналисти с ракети от 18 медии излязоха на тенис-корта за 37-ото си държавно първенство. Тодор Попов и Йоана Андреева са двойни победители. Доайените доказват, че за този спорт няма възраст. В чии ръце е бъдещето на журналистическия тенис?

Журналистите-тенисисти също приемат много сериозно опасностите, които крие Covid-19 и се стремят да спазват превантивните  мерки. Може би затова и броят на участниците в тяхното тазгодишно държавно лично първенство бе по-малък от обичайния, а някои се явиха на регистрацията и жребия преди проявата с предпазни маски, макар че те по всички правила се състояха на открито.

И все пак желанието да се спази дълголетната - вече 37-годишна - традиция на «журналистическия Уимбълдън», се оказа по-силно от опасенията. Пък и имаше нещо символично и магическо, че именно 37 е числото на тениса в ....Тото «6 от 49»!

Нещо повече, журналистическото първенство отново съвпадна по време с финалите на турнир от Големия шлем – отложения тази година за октомври поради коронавируса «Ролан Гарос». Така, както през славните години (80-те и началото на 90-те) на журналистическия тенис личното първенство в Русе съвпадаше с ....Уимбълдън. Оттук дойде и шеговитото име на нашите прояви- «журналистически Уимбълдън».

На призива на дългогодишния председател на Тенис-клуб «Журналист» Георги Дончев, който бе проучил основно и метеорологичните прогнози, за да осигури този слънчев уикенд на 10 и 11 октомври, се отзоваха представители на 18 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, новинарски и специализирани сайтове, както и дългогодишни членове на СБЖ.

Светлият лъч на 37-ото издание на журналистическото първенство (прощъпулникът му е през есента на вече далечната 1983 г.) бе по-многобройното и технически качествено представяне на «младежите» до 45 г. В тази възрастова група особено двубоите между Николай Драгиев (Eurosport), Светлин Йочев (ТВ +) и Петьо Борисов (MAX Sport) бяха много интересни и зрелищни.

«Общият знаменател» на тази тройка е, че и тримата коментират.... тениса по своите ТВ канали. Кой сега би могъл да каже, че от гледане не се учи? Учи се и то как, когато гледаш и коментираш почти всяка седмица състезания и тенисисти на най-високо равнище. За втора поредна година шампион  стана 44-годишният Николай Драгиев, най-техничният и тактически зрял от тримата. Та той има в своя актив състезателна закалка на корта още от малък и не една и две титли като юноша. На финала той се наложи над Светлин Йочев, който пък е и сред най-добрите журналисти- футболисти в Европа.

Оспорвана бе и борбата сред «наивниците на средна възраст». В групата 45-60 г.  бившият издател на сп. «Егоист» и на българския «Плейбой», а сега шеф на Egoist.bg  Мартин Захариев много «егоистично» си проби път до решаващия двубой за титлата. Наложи се и над Асен Григоров (TennisKafe.com).  Впрочем Асен и неговата съпруга Сибина Григорова (от същия сайт за тенис), окичила се с вицешампионската титла при дамите, показаха най-значителен напредък и пораснало майсторство в сравнение с миналата година. Това ни навежда на мисълта, че са наблегнали много повече върху тениса, отколкото върху ....кафето в уютна обстановка.

Финалът в «средната» група между Крум Савов (Телевизия 7/8) и Мартин Захариев бе най-драматичният в цялото 37-о издание на журналистическия Уимбълдън. След победа с 9-6 гейма (финалите при мъжете се играха до 9 спечелени гейма) титлата за втора поредна година завоюва спортният коментатор на телевизията на Слави Трифонов.

Крум Савов има не само отличен спаринг партньор, но вече и добър треньор, в лицето на своя син, Крум- младши. 13-годишният Крум е сред най-добрите в България в своята възрастова група, а през декември 2018 г. игра и в Манакор (Майорка) Испания – родното място на Рафаел Надал и се срещна лично с вече 13-кратния победител на «Ролан-Гарос». Да видим обаче, «що ще чини» Крум-старши и каква ще бъде спортната му форма, когато скоро стане безинтересен съперник за Крум-младши? Кой ще му предава тогава ... уроци по тенис?

За първи път толкова сериозни пробойни имаше в доскорошната „желязна гвардия”. Това е групата над 60 г. -  колегите, които преди 37 години (през 1983 г.) поставиха началото на журналистическите турнири,  движеха се почти „в пакет” във  времето и правеха най-драматичните мачове.

Сега, объркали датите на първенството, доайенът на журналистическия тенис Александър (Санко) Обрешков, филмов режисьор и член на СБЖ и Тихомир Шолев (СБЖ)  били заминали да се подготвят за него на есенен морски лагер на Халкидики и ...пропуснаха самото първенство.

Поради служебна ангажираност и спортни травми в последния момент за първи път не стартираха многократните журналистически шампиони и вечни съперници поединично, но партньори на двойки, проф. Георги Карасимеонов и Борислав Костурков (и двамата членове на СБЖ). Не се явиха за регистрация гласовете от радиоефира Радослав Диков и Чавдар Арнаудов (БНР), както и пловдивският журналист и писател Наско Начев.

В отсъствието на всички тях златният медалист от световното журналистическо първенство  през 2014 г. в „Албена” Тодор Попов (MAX Sport) просто се разходи във „ветеранската” група, за да вдигне високо купата за трета поредна година (2018-2020 г.).

И все пак „желязната гвардия” отново показа, че за спорт като тениса възраст няма. „Най-старшият” може би все още постоянно работещ български журналист (сега основно за в. „Китай днес”) вече 79-годишният Любомир Михайлов дори стана вицешампион в 60+. Така е, когато колега е минал през школата на БТА още от времето на незабравимия й шеф Лозан Стрелков.

Всички с радост посрещнаха появата на корта и на най-възрастния участник, 85-годишния екс-радиожурналист Асен Саев, въпреки травмите му от ските (той все още е отличен скиор) и други болежки. Впрочем бате Асен и Санко Обрешков играят редовно карета в Софийски тенис клуб (бившите кортове на БСФС).

При дамите с ракети отново нямаше... възрастови групи. Та журналистите са верни издънки на ... «Българан е галант» (първия български игрален филм на Васил Гендов) и никога не биха си позволили дори да попитат, камо ли да изложат ЕГН-то  на своите колежки. 

А грациите отново изглеждаха чудесно и тичаха по корта като девойки – младша възраст. И така в групата No Age („Без възраст”) отново доминира Йоана Андреева (сп. Go Guide). В отсъствието на вечната си съперничка и също няколкократна журналистическа шампионка Десислава Кулелиева (в. „24 часа” и БНТ), Йоана срещна по-сериозна съпротива единствено в лицето на амбициозната представителка на TennisKafe.com Сибина Григорова.

Не по-малко мъжки се бореха на корта обаче и другите ракети от нежния  пол: синоптичката на БНТ Христина Балинска, Цвети Гагарова (спортен коментатор на „Канал 3”) и Елеонора Тарандова (редактор в сп „Форбс”), компенсирайки така липсата на достатъчно тренировки  поради ситуацията около Covid-19.

Вещият тенис коментатор Тодор Попов се окичи с още един златен медал, след като заедно с по-младия си колега от телевизия MAX Sport, ”едва” 37-годишния Петьо Борисов,  надиграха малко изненадващо на финала с 6-4 по-мощния тандем на Георги Харизанов (политически наблюдател та ТВ „Европа”) и Светлин Йочев от ТВ +. В тази винаги най-интересна и атрактивна дисциплина на „журналистическия Уимбълдън”  този път стартираха за съжаление само 5 мъжки двойки.

При дамите Йоана Андреева, също като Тодор Попов, грабна втора шампионска титла – на двойки. Напълно логично, още повече нейна партньорка беше несъмнено най-напредналата в тениса през последната година Сибина Григорова (TennisKafe.com).

37-ото държавно първенство по тенис за журналисти зарадва и с много спортсменското поведение на иначе темпераментните и вживяващи се в своите възходи и падове на корта колеги. Впрочем те бяха нон-стоп под деликатния, но бдителен контрол на главния съдия Милена Коцева. Бившата състезателка на «Левски-Спартак» е несъмнено най-добрия избор през последните години за този отговорен пост от главния организатор на проявата Георги Дончев. 

Традиционното журналистическо първенство стана възможно тази година благодарение и на приятелската подкрепа от Пенсионносигурителната компания «ДСК- Родина». Буквално в последния момент нейният главен изпълнителен директор Николай Марев веднага и с охота прие да даде едно рамо на колегите с ракети в ръце.

Впрочем тази най-динамично развиваща се компания на пенсионноосигурителния  пазар у нас бе още през 2014 г. един от основните спомоществователи и на 37-ото световно първенство по тенис за журналисти в курорта «Албена». Николай Марев, самият той,  голям и редовно играещ тенис фен и възпитаник в детските си години на бургаската школа на Веселин Мирчев, връчи купите на победителите и сувенири, предоставени от веригата спортни магазини «Спорт депо».

По призива на основателя на журналистическите тенис-турнири Борислав Костурков през слънчевия уикенд на кортовете на ОББ Национален тенис център дойдоха, макар и без да играят, а просто да погледат и на раздумка и някои от колегите – «пионери» на тези прояви.

Вълнуващи и комични моменти от славните ни първенства си припомниха: Корнелия Божанова (от стария в. «Орбита», а също и киноактриса, известна ни от филмите «Първи урок», «Инспекторът и нощта», «Свобода или смърт» и др.), Валери Найденов, създател и главен редактор на в. «24 часа», започнал заедно с Петьо Блъсков и тенис турнирите «За купата на групата (Пресгрупа «168 часа»), Паро Фереджанов, художествен редактрор на редица печатни издания, споменатият вече проф. Георги Карасимеонов и др.

Още при откриването на първенството бе почетена и паметта на напусналите ни през последната година журналисти – приятели на тениса и също участвали в наши състезания: Радост Карасимеонова (дългогодишна редакторка в Радио «България» на БНР)  и трагично загиналия при автомобилна катастрофа забележителен телевизионер Милен Цветков.

Бъдещето на журналистическия тенис ще бъде най-вероятно в ръцете на... децата на сегашни наши колеги, ако, разбира се, проявят мерак и към журналистиката. Освен вече споменатата надежда Крум Савов- младши, умело въртят ракетата в ръце също 7-годишният Даниел Васев, израсъл на кортовете покрай своята майка- шампионка Йоана Андреева и баща Бойко Васев (сп. «Хайком»), също доста напреднал в тениса.

Надежда вдъхват и синовете на шампиона при най-младите (до 45 г.) Николай Драгиев – Иван и Борис, още повече майка им Таня Манова също е изявена спортна журналистка. Към тази група следва да се присъедини и много будната и енергична  11-годишна Йохана, макар че все още се двоуми между тениса и ... театъра, вероятно раздвоявана от успехите на своята майка Цвета Гагарова (водеща спорта в «Канал 3») и баща – изключително талантливия и обичан актьор Герасим Георгиев (Геро).

Така или иначе, свежа кръв е необходима на нашата журналистическа тенис гилдия, за да го има и след нас дори поне... 47-о държавно първенство по тенис за журналисти!

.........................................................................

Авторът на този текст Борислав Костурков е член на УС на СБЖ и основател на журналистичесите турнири по тенис

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки