Разкрития на „Ал Джазира” свалиха парламентарния шеф в Кипър

15.10.2020 /16:30 | Източник: detaykibris.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитрис Силурис

Разследване на катарската телевизия изобличи схема за злоупотреби, по която чужди предприемачи с криминално минало получават кипърско гражданство и безвизов достъп до ЕС. В резултат на скандала председателят на законодателния орган в Никозия Димитрис Силурис се оттегли от поста си.

Председателят на парламента на Република Кипър Димитрис Силурис подаде оставка на фона на разразилия се скандал за злоупотреби в програмата за предоставяне на кипърско гражданство срещу инвестиране в икономиката на островната държава, известяват местни и световни медии. Те се позовават на съобщение на Кипърската информационна агенция, която на свой ред цитира писмо на самия Силурис до главния прокурор на страната.

Скандалът за „златните паспорти” разтърси Кипър след излъчен на 12 октомври разследващ филм на катарската телевизия „Ал Джазира” под заглавието „Кипърски документи (за прикритие)”. В него има и кадри, заснети със скрита камера, показващи, как Силурис обещава на китайски инвеститор с криминално минало подкрепа „на всички нива”. Подобни злепоставящи кадри има и за депутата Христакис Дзиованис, който е един от най-големите строителни предприемачи в страната. След излъчването на филма в Кипър незабавно започна разследване по изнесените в него данни.

На извънредно заседание на кипърското правителство на 13 октомври бе решено държавната програма „гражданство срещу инвестиции” да бъде прекратена. Същия ден Силурис обяви, че спира временно да изпълнява длъжността си като председател на парламента, докато приключи започналото разследване.

На 13 и 14 октомври пред сградата на законодателния орган в Никозия имаше протести, на които бяха издигнати лозунги за оставката на парламентарния шеф и на всички замесени в скандала.

А днес, на 15 октомври, Силурис изпрати писмо до главния прокурор на Република Кипър Йоргос Савидис, в което обяви, че не възразява имунитетът му да бъде свален, за да може разследването да се проведе в цялата му пълнота. Силурис изрично подчертава, че не се смята за виновен в нищо, но държи разследването да бъде максимално улеснено, именно за да излезе наяве неговата невинност.

Разследващите предавания на „Ал Джазира”, довели до всички тези реакции, са няколко. Предишното бе на 23 август и бе в сатиричен дух, но и то достатъчно категорично твърдеше, че срещу инвестиция от 2,5 милиона долара всяко лице, дори и с криминално досие, с лекота получава кипърски паспорт и може да се разхожда безвизово из целия ЕС. Тогава кипърският външен министър Никос Нурис нарече предаването „пропагандна атака срещу Кипър”.

Още на 7 октомври правителството на страната реши да започна процедура по лишаване от кипърско гражданство на 7 лица, които са скрили съществени данни за себе си при получаване на местен паспорт. Срещу други 12 от същата категория беше започнато разследване, за да се изясни истината и за техните обстоятелства.

Кипърският офшорен рай по начало е много популярен сред всякакви ловки предприемачи от близо и далеч. Скандалът за „златните паспорти” се разразява на фона на поредна кампания, подета в Европарламента и целяща затварянето на данъчните „оазиси” в Европа.

Свързани:

Кипър отмени "златните паспорти" след разследване на "Ал Джазира"

Дата: 14.10.2020

 

Сподели в
 

В Южна Корея по телевизията дебютира компютърна водеща, която не може да бъде различена от истинска. Водещата, създадена с помощта на изкуствен интелект (ИИ), дори говори със своя прототип и споделя как успява да прилича толкова много на човек.

01.12.2020/11:47

Интересен журналистически феномен се наблюдава в Република Северна Македония. Анализатори алармират, че медиите там не поддържат архивен фонд.

01.12.2020/10:35

Обединеното кралство планира създаването на нова агенция за регулиране на техногигантите като Google и Facebook, съобщи Engadget.

28.11.2020/11:16

Датската национална информационна агенция Ритцау съобщи в Копенхаген, че днес е била подложена на кибератака, предаде ДПА.

24.11.2020/15:12

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Магдалена Адамович - автор на доклада за свободата на медиите - призова да се основе постоянен европейски фонд в подкрепа на независими журналисти и медии.

24.11.2020/10:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020 /16:51 | Автор: Боян Бойчев | Източник: Дума

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки