Начало
 
 

Млада наша журналистка стигна до финал на престижна награда на ЕК

16.10.2020 /14:00 | Автор : Илияна Маринкова | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Студентката Кристина Димова

Кристина Димова е студентка в специалност "Журналистика" в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и част от младежката медия "Слово 111".

Студентката по журналистика привлече вниманието на медиите с креативните лозунги, с които участва в антиправителствените протести у нас.

Кристина Димова беше и сред шестимата финалисти за наградата Megalizzi – Niedzielski на Европейската комисия, кръстена на журналистите Антонио Мегализи и Барто Педро Орент-Недзелски, уточнява към интервюто с младата журналистка fakti.bg:

Макар че наградата беше връчена във вторник на двама участници - Анастасия Лопез от Австрия и Франциско Сезинандо от Португалия, Кристина продължава да е в Брюксел до 16 октомври.

Г-це Димова, какво представлява наградата Megalizzi – Niedzielski?  

Наградата е в почит на двама журналисти, които загиват по време на терористичните атаки в Страсбург. За да изрази уважение към тях като професионалисти, ЕК предоставя възможност за младите журналисти в ЕС и съседките на ЕС да се състезават за приза "най-добър обещаващ млад журналист в Европа".

Кандидатстването става чрез подаване на документи към програмата Youth4Regions, която съществува вече 4-та година.

С какви материали кандидатствахте?  

Основната идея е, че трябва да представиш себе си чрез статия или репортаж, който да включва информация за проект, обвързан с Кохезионната политика на ЕК. Аз лично пробвах със статия на английски език (а тази специфика не е задължителна, защото може на всеки официален език за ЕС, какъвто е и българският), тъй като съм пишещ човек. Трябва обаче да се представи и CV, и мотивационно писмо към организаторите. 

Защо, според Вас, стигнахте до финалистите?  

Темата на моя текст беше проект между Гърция и България, свързан със здравеопазването и използвах изключително много точни данни от документите на проекта. Самият проект не беше свързан с Covid, но аз успях да го обвържа с настоящата пандемия и вярвам, че умението ми да представям статистики по един разбираем начин, както и фактът, че текстът ми е на английски, са ключовите моменти в избора на журито.

Предполагам, че инициативите и професионалният ми път, описани в CV-то, ми също са дали известна преднина, тъй като съм един от най-малките, но и най-опитни участници тази година (програмата е за журналисти или учащи в тази дисциплина от 18 до 30 години, а аз съм на 20).

Какво Ви мотивира да се занимавате с журналистика? 

България е изключително комплексна държава относно колективния образ на обществените ни възгледи. Много трудно можем да определим една ясна насоченост на гражданското ни общество спрямо всеки един национален въпрос.

Моята основна мотивация е желанието ми да обхвана всяка гледна точка у нас и да я предам възможно най-ясно, за да отговоря на важните въпроси на масовия човек. Не съм тук, за да съм репортер, а за да мисля от името на поне 3 глави, освен своята. 

Вие сте редактор в младежката медия "Слово 111", чието име препраща към 111-ото място на България в доклада за свободата на словото на „Репортери без граници“ – какво е мнението Ви за свободата на словото у нас? 

Каквото и да е мнението ми, то е ирелевантно, ако не действам по въпроса. Ситуацията в България е тежка. Аз обаче искам да я променя и това правим всички заедно в "Слово 111". Това е проект, важен за всички нас. Той поставя началото на промяната на апатията в младите хора у нас. А младите, това сме свободните хора. Затова и ще говорим, колкото свободата ни дава.  

Класирана сте сред шестимата финалисти за наградата за обещаващи журналисти – какво е усещането от това?  

Целият ми ден беше малко на магия. Вълнуващо, отговорно, интересно. Вълнуващо, защото е първата ми международна номинация. Отговорно, защото представям себе си и България. Интересно, защото всичко около церемонията беше много професионално. 

С каква идейна същност са медиите, в които искате да се развивате?  

Аз съм човек, вярващ в силата на Стария континент, но виждам, че умира. И все пак - по душа съм повече либерал, отколкото всичко друго. Затова и бих желала да работя в либерална среда с максимален плурализъм.

На този етап бих желала да взема максимума от България и в последствие да съм по-скоро и на двата фронта - родния и международния. По-скоро като кореспондент от и за Балканите.

Каква е ролята на медията според Вас – да информира, да помага на гражданското общество?  

Медиите насочват интереса на публиката и това е ясно за всички ни. Затова е важно да знаем накъде го насочваме. Ролята на журналиста е твърде комплексна, но в наши дни, тя е по-скоро защитническа към фактите и информативна за гражданите. 

Кое е нещото, което всеки един от нас може да направи, за да подобрим медийната среда у нас?  

Да говорим и да проверяваме източниците си. Имаме си поговорка в България "Дума дупка не прави". Може и да е така, щетата от словото не е непоправима, но все пак оставя следа и то може да нанесе огромна, макар и временна, вреда.

Затова трябва да сме отговорни към думите си. И да защитаваме правото си да ги използваме свободно на всяка цена. Иначе просто ще живеем, без да ни има наистина.


 

Сподели в
 

Преди седмица отбелязахме Световния ден на телевизията. Статистиката показва, че българите прекарват поне по 4 часа на ден пред малкия екран. Но какво е да си този, който създава съдържание за телевизия?

28.11.2020/12:16

Парламентът прие единодушно с 88 гласа "за" промени в Закона за радиото и телевизия (ЗРТ) на първо четене. Промените са внесени от Министерския съвет и предвиждат прилагане на европейска директива за аудиовизуалните медийни услуги.

27.11.2020/09:00

Френските депутати дадоха първоначалното си одобрение за спорния законопроект за "глобалната сигурност", който предвижда и наказания за публикуването на снимки, на които се вижда лицето на полицейски служител.

26.11.2020/12:00

На 84 години почина доайенът в бургаската журналистика голямата Евдокия Симеонова. Тя бе дългогодишен журналист във в. "Черноморски фар", в зората на демократичните промени основа седмичника "Акценти" и ежедневника "Черно море-юг", който превърна в сензация в бургаския печат.

25.11.2020/12:00

Константин Колев публикува от 1954 г. – във „Вечерни новини”, и през 1955-1956 г. – във в. „Литературен фронт”. Работил е като журналист и редактор във в. „Искра” (Казанлък). Бил е главен редактор на окръжния в. „Септември” в Стара Загора. Автор е на разкази, новели, повести и произведения за деца. Определян е като един от видните белетристи на съвременното българско село.

23.11.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки