Начало
 
 

Лили Маринкова: Слабото място на журналистиката не е в позицията, а в поведението

16.10.2020 /11:11 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

Лили Маринкова е от онези журналисти, които не се нуждаят да бъдат представяни, защото нейната дългогодишна работа в БНР като водеща на предаванията „Разговор с вас“, „Хоризонт преди всички“ и „Неделя 150“ говорят за нея. Тя беше сред най-обичаните от слушателите радиожурналист, защото нейните предавания винаги имаха какво да кажат и какво да се научи от тях. Винаги с ясна и открита гражданска позиция, със силно и точно слово, Маринкова е позната и на зрителите от телевизионния екран, защото в най-бурните, но пък и най-интересни години на т. нар. преход беше лице на Ефир 2 на БНТ, където правеше предаванията „Открита линия“ и „Очевидци“. По-късно тя беше водеща и на авторското си предаване по Канал 3 „Вън от рая“. В момента е водеща на „Алтернативата“ по ТV1, предаване, което вече набира популярност и става все по-търсено и гледано от зрителите.  

За нейните заслуги към българската журналистика говорят несамо многобройните и авторитетни награди „Репортер на годината“, „Сирак Скитник за радиожурналистика“, както и на „Голямата награда на Българската медийна коалиция за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаването на принципите на гражданското общество“, а и обичта на хората и признанието на колегите журналисти.
 

Според доклада на ЕК свободата на медиите в повечето държави от ЕС се влошава,  което е свързано с върховенството на закона и със съществуването на ЕС.  Как си обясняваш това и приемаш ли тази констатация за меродавна?

„ Всеки гражданин заслужава да се радва на свободни и плуралистични медии.“ Вера Юрова. „ Всеки гражданин има право на топла храна.“Билла.“ В „Билла“ не предлагат даром това, което препоръчват. Витрината на Вера е доста по-достъпна, но пък носи рискове за увреждания. Стомашни не, но ментални? Медийната ни среда е токсична. Твърдите частици на пропагандата се стелят като смог. Подобен витиеват доклад  не вдига пелената. Затова бе определен като положителен и обективен. Докато резолюцията на Европарламента със своя категоричен език ги извади от равновесие. А и двата документа стъпват върху едни и същи основания, решения, препоръки и факти от приемането ни в ЕС досега.Тоест проблемът не е в това, дали докладът е меродавен. Той е, в гальовния му език .

В частта за медиите в доклада се казва: „Липсата на прозрачност на собствеността върху медиите се счита за източник на безпокойство. Правната рамка срещу политическата намеса в медиите не забранява изрично на политиците да притежават издания и са установени връзки между политически актьори и някои медии. Няколко асоциации, свързани с медийната свобода, съобщават за физически или онлайн атаки срещу журналисти.“ Смяташ ли, че след тази констатация на ЕК нещата в медийната сфера у нас ще се променят, или това е само на книга?

Книгата е първата стъпка. И изглежда не е малка, след успешния край на проблемната телевизионна сделка. А дали въпросната телевизия ще се еманципира достатъчно, за да не си позволяват бивши вицепремиери да заплашват водещи с изстиване на столчето, бъдещето ще покаже. Не виждам проблем политици да притежават медии. Недопустимо е политици да се крият зад медии. В това отношение българският принос е колосален. В продължение на десет години българският премиер успя да групира и да се барикадира зад поне дузина медии. Колкото до така наречените онлайн атаки, те са неизменна част от журналистическата съдба. Журналистът  греши, ако очаква признателност и благодарност само.

Пандемията увеличи не само аудиторията на сериозните медии, но и на фалшивите новини. Според Вера Йорува ЕК ще упражнява своя натиск над платформите, които разпространяват невярна информация. Може ли да се каже че коронавирусът е „Добре дошъл“ да се разправят с неудобните медии и журналисти?

От така наречената пандемия пострада само един промил от световното население, а 99 процента от останалата част промениха поведението си, твърдят някои специалисти по геополитика. След повече от половин година крайно противоречиви информации кой ще отсее истината от лъжата? Не става въпрос за лъжи, а за злоупотреба със страх. И кого ползва канонадата с числа? И ако все пак има някаква безспорна истина, то тя е, че българското здравеопазване има тежки проблеми. За журналистиката опасността е пренебрежимо малка, защото тя беззаветно отразяваше пандемията, докато голямата опасност е за образованието. А още по-голямата опасност е, че носени от вихъра, разпръскващ ужас, медиите губят представа в какво участват и на кого служат.

Днес ври и кипи от протестни емоции - гневен народ, а младите хора на България са двигател на протестите. Но каква е ролята и мястото на медиите в тези събития? Само да ги отразяват ли и как го правят?

Записи, снимки, прокурорска бруталност, просташки изказвания, хипертрофирани функции на полицията, непоправимо делигитимираха властта. Тя обаче като един  освиркан клоун продължава да се пъчи и не слиза от сцената. Колкото и да я замерят с яйца и домати, тя няма да се почувства достатъчно унизена, за да приеме студеният душ на извънредните избори. Засега. Оказа се обаче, че далеч по-неприятни от позорния омлет са верните думи, които чу в „Панорама“ от младия режисьор Димитър Косев- Шошо. Заслугата обаче не беше на БНТ 1. Тя просто допусна грешка. Какво ли са очаквали? Вероятно безобидно запознаване с претенциите на интелектуалците. Както се правеше до въпросната „Панорама“. Слабото място на журналистиката не е в позицията, а в поведението.

Нашият колега Калин Тодоров, чиято книга „Зад завесата на демокрацията“ излезе наскоро, сподели в интервю пред мен, че „Фейк новини произвеждат абсолютно всички, а за съжаление най-много властниците, политиците, а чак след тях са медиите“. Ти как се отнасяш към фалшивите новини?

Самото понятие е лъжливо. Можем да говорим за дезинформация. Не е задължително тя да съдържа само лъжи. Перфидната дезинформация си служи и с истини. Ако обърнем мотото на Гьобелс, може ли истината, повторена сто пъти, да започне да се възприема като лъжа. Калин е прав. Днешният имитатор на Живков, употребява без мяра лъжата и не държи да му вярваме, освен ако не търси трагична аура.

Снимки Иван Василев и личен архив

 

 

 

Сподели в
 

97-годишен радио водещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021/22:27

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021/06:16

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021/09:05

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021/15:15

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021/19:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

97-годишен радио водещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки