Начало
 
 

60 г. навършиха дипломатическите отношения между България и Куба

17.10.2020 /14:34 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан (вляво) с книгата "С Куба в сърцата" в ръце, Тамара Такова и Любен Василев представят сборника, посветен на юбилея

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

Заради ограниченията във връзка с пандемията от Covid-19 на кубинското посолство в София се наложи да отбележи 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Куба през 1960 г. скромно и въздържано, без обичайните ярки фиести с песни и танци. Въпреки всичко обаче тържеството бе топло и много емоционално, заредено с искрената обич и приятелство, свързващи народите ни.

Посланичката на Острова на свободата у нас Каридад Ямира Куено Милиан събра приятели на страната си и говори пламенно пред тях за двустранните ни отношения и за кубинската кауза. Тя заяви: „Връзките между Куба и България са пример за отношения в цяла Латинска Америка. Борбата, която Куба води в момента, е борба на цяла Латинска Америка. И в тази самотна борба е събрана честта на цялата тази част от света. Ние ще продължаваме нашата дружба и занапред с лозунга „Един по-добър свят е възможен“. Следващите  години ще трябва да живеем с този коронавирус, но никога няма да загубим оптимизма си.“

Нейно превозходителство каза още в развълнуваното си слово: „Нашите два народа никога не са искали помежду им да има дистанция - дори и в най-тежките моменти. Куба уважава вътрешните решения на всяка една страна, на всички народи. Аз съм посланик, ходещ пеша, не съм посланик от канцеларията. И познавам, и знам какво се случва по улиците на София и много градове в България, в които съм била. Аз се движа по улиците всеки ден и зная, че отношението към моята страна винаги е било приятелско. Даже в най-тежките моменти дипломатическият диалог между Куба и България се е водил на основата на взаимно уважение.“

Каридад Ямира Куето Милиан прочете и специалното поздравление, което българската външна министърка Екатерина Захариева е изпратила до своя кубински колега в Хавана Бруно Родригес по повод 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Куба. В посланието Захариева изразява увереността си в по-нататъшното развитие на приятелските отношения между двете страни.

Нейно превъзходителство отдели специално внимание на новата книга „С Куба в сърцата“, издадена от Асоциацията за приятелство „България – Куба”. Посланичката я прие от председателката на Асоцияцията Тамара Такова като скъп дар за юбилея.

Това е сборник с публикации за Куба и за българо-кубинското сътрудничество и приятелство, както и със спомени на много българи, живели и работили на Острова на свободата. Съставител е Любен Василев - заместник-председател на Асоциацията, редактор е Тамара Такова. Изданието е реализирано със съдействието на почетния председател на Асоциацията Станка Шопова, както и на проф. Румен Гечев, Николай Кълбов, Николай Янев, Янка Такева, Парашкева Маринкова, Лилия Бозукова и др. Представяйки книгата, Любен Василев, който също е работил в Куба, разказа и свои емоционални спомени. 

Бе прожектиран и подготвен от Н. Пр Каридад Ямира Куето Милиан видеофилм с много снимки, събирани през годините в кубинското посолство у нас. В него са представени 15-те кубински посланици и временно управляващи, работили през последните 60 години в страната ни. Бяха включени също уникални фотографии от двете посещения на Фидел Кастро в България - през 1972 и 1976 г.

Сред гостите, дошли да уважат празника на 60-годишните дипломатически отношения между България и Куба, бе и председателката на УС ан СБЖ Снежана Тодорова.

Сподели в
 

Със заповед на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов студентите минаха към обучение в електронна среда от днешния 19 октомври 2020 г. за срок от 2 седмици.

19.10.2020/17:13

СБЖ честити рождения ден на изтъкнатия киносценарист, писател и общественик и му пожелава още много сили и жизнена енергия, творческо вдъхновение и непобедим боен дух!

17.10.2020/16:54

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

17.10.2020/14:34

На 6 ноември от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен под диригентството на Владимир Бошнаков ще бъда представен концертът „Вокалисимо” със солисти Васил Петров и Русалина Мочукова.

17.10.2020/13:52

Произведения на ярки испански автори като Хуан Ариага, Исак Албенис, Хоакин Турина и Мануел де Файя ще изпълни Quarto Quartet на 13 октомври в Зала "България". Концертът е поздрав и за 110-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

12.10.2020/19:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки