Начало
 
 

60 г. навършиха дипломатическите отношения между България и Куба

17.10.2020 /14:34 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан (вляво) с книгата "С Куба в сърцата" в ръце, Тамара Такова и Любен Василев представят сборника, посветен на юбилея

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

Заради ограниченията във връзка с пандемията от Covid-19 на кубинското посолство в София се наложи да отбележи 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Куба през 1960 г. скромно и въздържано, без обичайните ярки фиести с песни и танци. Въпреки всичко обаче тържеството бе топло и много емоционално, заредено с искрената обич и приятелство, свързващи народите ни.

Посланичката на Острова на свободата у нас Каридад Ямира Куено Милиан събра приятели на страната си и говори пламенно пред тях за двустранните ни отношения и за кубинската кауза. Тя заяви: „Връзките между Куба и България са пример за отношения в цяла Латинска Америка. Борбата, която Куба води в момента, е борба на цяла Латинска Америка. И в тази самотна борба е събрана честта на цялата тази част от света. Ние ще продължаваме нашата дружба и занапред с лозунга „Един по-добър свят е възможен“. Следващите  години ще трябва да живеем с този коронавирус, но никога няма да загубим оптимизма си.“

Нейно превозходителство каза още в развълнуваното си слово: „Нашите два народа никога не са искали помежду им да има дистанция - дори и в най-тежките моменти. Куба уважава вътрешните решения на всяка една страна, на всички народи. Аз съм посланик, ходещ пеша, не съм посланик от канцеларията. И познавам, и знам какво се случва по улиците на София и много градове в България, в които съм била. Аз се движа по улиците всеки ден и зная, че отношението към моята страна винаги е било приятелско. Даже в най-тежките моменти дипломатическият диалог между Куба и България се е водил на основата на взаимно уважение.“

Каридад Ямира Куето Милиан прочете и специалното поздравление, което българската външна министърка Екатерина Захариева е изпратила до своя кубински колега в Хавана Бруно Родригес по повод 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Куба. В посланието Захариева изразява увереността си в по-нататъшното развитие на приятелските отношения между двете страни.

Нейно превъзходителство отдели специално внимание на новата книга „С Куба в сърцата“, издадена от Асоциацията за приятелство „България – Куба”. Посланичката я прие от председателката на Асоцияцията Тамара Такова като скъп дар за юбилея.

Това е сборник с публикации за Куба и за българо-кубинското сътрудничество и приятелство, както и със спомени на много българи, живели и работили на Острова на свободата. Съставител е Любен Василев - заместник-председател на Асоциацията, редактор е Тамара Такова. Изданието е реализирано със съдействието на почетния председател на Асоциацията Станка Шопова, както и на проф. Румен Гечев, Николай Кълбов, Николай Янев, Янка Такева, Парашкева Маринкова, Лилия Бозукова и др. Представяйки книгата, Любен Василев, който също е работил в Куба, разказа и свои емоционални спомени. 

Бе прожектиран и подготвен от Н. Пр Каридад Ямира Куето Милиан видеофилм с много снимки, събирани през годините в кубинското посолство у нас. В него са представени 15-те кубински посланици и временно управляващи, работили през последните 60 години в страната ни. Бяха включени също уникални фотографии от двете посещения на Фидел Кастро в България - през 1972 и 1976 г.

Сред гостите, дошли да уважат празника на 60-годишните дипломатически отношения между България и Куба, бе и председателката на УС ан СБЖ Снежана Тодорова.

Сподели в
 

На 19 май в Мраморната зала на РКИЦ ще се състоя представянето на Международния хуманитарен проект „Книга на паметта. Европа“”, посветена на гробовете на съветските воини, загинали по време на освобождението на народите в Европа от немско-фашистките нашественици.

15.05.2021/17:43

Георги Господинов стана първият автор в историята на конкурса Роман на годината, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“, спечелил наградата два пъти. Десетото издание на най-престижната литературна надпревара излъчи шестима номинирани сред 33 представени от издателства и автори книги.

15.05.2021/16:05

В навечерието на 24 май, частната трупа АРТ ТЕАТЪР ще вдигне завеса за премиерата на пиесата „Финита ЛИ комедия“ на Сергей Литвиненко, с която артистите ще сложат началото на юбилейната си годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21май.

14.05.2021/14:27

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организираната по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“.

12.05.2021/18:25

През седмицата от 10 до 16 май зрителите в цяла Европа могат да гледат и да гласуват за филмите финалисти на европейската награда LUX, както и да участват в дебат на живо с режисьорите.

12.05.2021/18:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки