Нидерландската обществена телевизия пази репортерите си от атаки

19.10.2020 /12:04 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизията NOS реши да махне логото си от своите репортерски коли, за да предпази журналистите си от нападения и насилие, докато те вършат работата си, съобщава Европейската федерация на журналистите, отчитайки това решение като тревожен симптом за положението с медиите дори в уж "безопасните" демокрации.

На 15 октомври нидерландската обществена телевизия NOS обяви, че премахва логото си от автомобилите и микробусите си поради нарасналия брой на атаките срещу служителите на телевизията и повишеното безпокойство от по-нататъшно продължаване на тормоза, съобщава на сайта си Еврорейската федерация на журналистите. Смята се, че журналистите ще са в по-голяма безопасност, ако не е прекалено видимо за кого работят.

Мярката, която беше предприета след задълбочено обмисляне, е описана като „поражение за NOS, но особено за журналистиката” от Марсел Гелауф, главен редактор на нидерландската обществена телевизия. „Въпреки всичко обаче продължават да са почти ежедневни агресиите срещу журналисти, като груби обръщения към тях, заплахи, спиране на магистрали, блъскане на колите им. Тези неща затрудняват много журналистическата работа“, добави Гелауф.

„Това определено показва, че безопасността на медийните работници трябва да бъде на първо място в дневния ред не само на медийните организации, но и на политиците и полицията“, казва Ренате Шрьодер, директор в Европейската федерация на журналистите.

Агресията срещу журналистите се е повишила на безпрецедентно ниво в Западна Европа, в така наречените „безопасни“ демокрации като Германия, Швеция, Франция и Холандия. Страшно е да се види, че отговорна медийна организация като обществената телевизия NOS е решила да премахне лого си, за да се предпази, макар това да е лого, което е знак за доверие и качествена журналистика.

Тази превантивна мярка идва след решението на NOS да се използват и камери за наблюдение при репортерската работа. Само за една година нидерландската платформа Persveilig е получила сигнали за над 100 нападения срещу журналисти. Persveilig е инициатива на Съюза на нидерландските журналисти (NJV), Асоциацията на главните редактори, полицията и прокуратурата за укрепване на позицията на журналистите срещу насилието.

През декември 2018 г. NVJ подписа споразумение (което беше уникално в Европа) с министъра на правосъдието и Националната полиция за подобряване на безопасността на журналистите. Мерките включват програми за превенция и обучение за журналисти и работодатели относно ясни процедури за сигнализиране за нападения и сплашване, както и споразумения за отдаване на висок приоритет на случаите с насилие срещу журналисти.

Сподели в
 

В Южна Корея по телевизията дебютира компютърна водеща, която не може да бъде различена от истинска. Водещата, създадена с помощта на изкуствен интелект (ИИ), дори говори със своя прототип и споделя как успява да прилича толкова много на човек.

01.12.2020/11:47

Интересен журналистически феномен се наблюдава в Република Северна Македония. Анализатори алармират, че медиите там не поддържат архивен фонд.

01.12.2020/10:35

Обединеното кралство планира създаването на нова агенция за регулиране на техногигантите като Google и Facebook, съобщи Engadget.

28.11.2020/11:16

Датската национална информационна агенция Ритцау съобщи в Копенхаген, че днес е била подложена на кибератака, предаде ДПА.

24.11.2020/15:12

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Магдалена Адамович - автор на доклада за свободата на медиите - призова да се основе постоянен европейски фонд в подкрепа на независими журналисти и медии.

24.11.2020/10:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020 /16:51 | Автор: Боян Бойчев | Източник: Дума

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки