Нидерландската обществена телевизия пази репортерите си от атаки

19.10.2020 /12:04 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизията NOS реши да махне логото си от своите репортерски коли, за да предпази журналистите си от нападения и насилие, докато те вършат работата си, съобщава Европейската федерация на журналистите, отчитайки това решение като тревожен симптом за положението с медиите дори в уж "безопасните" демокрации.

На 15 октомври нидерландската обществена телевизия NOS обяви, че премахва логото си от автомобилите и микробусите си поради нарасналия брой на атаките срещу служителите на телевизията и повишеното безпокойство от по-нататъшно продължаване на тормоза, съобщава на сайта си Еврорейската федерация на журналистите. Смята се, че журналистите ще са в по-голяма безопасност, ако не е прекалено видимо за кого работят.

Мярката, която беше предприета след задълбочено обмисляне, е описана като „поражение за NOS, но особено за журналистиката” от Марсел Гелауф, главен редактор на нидерландската обществена телевизия. „Въпреки всичко обаче продължават да са почти ежедневни агресиите срещу журналисти, като груби обръщения към тях, заплахи, спиране на магистрали, блъскане на колите им. Тези неща затрудняват много журналистическата работа“, добави Гелауф.

„Това определено показва, че безопасността на медийните работници трябва да бъде на първо място в дневния ред не само на медийните организации, но и на политиците и полицията“, казва Ренате Шрьодер, директор в Европейската федерация на журналистите.

Агресията срещу журналистите се е повишила на безпрецедентно ниво в Западна Европа, в така наречените „безопасни“ демокрации като Германия, Швеция, Франция и Холандия. Страшно е да се види, че отговорна медийна организация като обществената телевизия NOS е решила да премахне лого си, за да се предпази, макар това да е лого, което е знак за доверие и качествена журналистика.

Тази превантивна мярка идва след решението на NOS да се използват и камери за наблюдение при репортерската работа. Само за една година нидерландската платформа Persveilig е получила сигнали за над 100 нападения срещу журналисти. Persveilig е инициатива на Съюза на нидерландските журналисти (NJV), Асоциацията на главните редактори, полицията и прокуратурата за укрепване на позицията на журналистите срещу насилието.

През декември 2018 г. NVJ подписа споразумение (което беше уникално в Европа) с министъра на правосъдието и Националната полиция за подобряване на безопасността на журналистите. Мерките включват програми за превенция и обучение за журналисти и работодатели относно ясни процедури за сигнализиране за нападения и сплашване, както и споразумения за отдаване на висок приоритет на случаите с насилие срещу журналисти.

Сподели в
 

Facebook Inc. обяви на служителите си, че ще изисква от тях да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, за да се върнат в офисите на компанията в САЩ, съобщи „Блумбърг“.

29.07.2021/16:08

На 84-годишна възраст в Татарстан почина Алмира Адиатулина, която за всички беше легендата на мюсюлманската журналистика. Тя беше номинирана за Нобелова награда в класацията „100-те най-известни жени на планетата“.

29.07.2021/08:50

В бъдеще нападението срещу журналисти ще се смята за нападение срещу служебно лице, заяви министърът на правосъдието на Република Северна Македония Боян Маричич на пресконференция, цитиран от местните медии. Това е решено на заседание на правителството в Скопие във вторник.

29.07.2021/08:41

Двама журналисти са дали положителни проби за COVID-19 през последното денонощие на Олимпиадата в Токио, съобщиха организаторите на Игрите.

28.07.2021/19:48

Всички работещи във вестник „Вашингтон пост" ще трябва да представят сертификат за завършена ваксинация до средата на септември като условие да останат на работа, съобщава Ройтерс.

28.07.2021/14:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки