Начало
 
 

С вълнуваща вечер в СБЖ бе отбелязана 85-годишнината от рождението на Никола Инджов

19.10.2020 /18:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Никола Инджов. Снимка Хасково.инфо

„Поет, белетрист, публицист, преводач. С подадине*. Общественик и родолюбец. От онези, които днес почти не се срещат. Със слово – огън и меч. Човек, приел родовото изгнаничество като собствен смисъл и съдба. За него „родината се бе установила в пределите на човека и го правеше безкраен“ („Възречени от Манастър“). С тези думи д-р Елена Алекова откри вечерта, посветена на 85-годишнината на Никола Инджов, състояла се в клуб “Журналист“ в СБЖ под мотото „Живея дълго, дълго светя“.

Организатор бе Националният литературен салон „Старинният файтон“ със съдействието на Съюза на българските журналисти.

Да си спомнят за известния наш публицист, поет и журналист дойдоха негови приятели, журналисти, публицисти и поети. А водеща на вечерта беше д-р Елена Алекова. Тя се спря на неговия житейски път и творчество, като не пропусна да подчертае, че Никола Инджов е дал немалко и на българската журналистика, като редактор и главен редактор на много списания, сред които „Отечество“, „Родолюбие“, „Картинна галерия“ и вестниците „Литературен фронт“, „Литературен вестник“, „Камбана“, „Тракия“. Работи и на отговорни длъжности в Радио София, БНТ, а като дипломат в посолствата ни в Куба и Мексико.

Автор е на над 30 книги с поезия, проза, есеистика и публицистика, сред тях: стихосбирките „Предчувствие”, „Дългосвет”, „Всекидневен човек“, „Лунна родина“, „Странник“, „Останали стихотворения“, „Едни и същи думи“ и др.; романите „Попътна повест“, „Възречени от Манастър“, „По следите на норвежеца“, „Душа на друг човек“; есеистико-публицистичните книги „Всекидневно човечество“, „Отдалече път и надалече“, „Всекидневен човек, всекидневно човечество. Разговори с Никола Инджов“ (в съавторство с Димитър Костадинов), „Приписки към времето“, „Българогласни. Българокръвни. Българоглави“. „Тракийски идеи, съдби и събития”, пътеписни книги за СССР, Армения, Куба, Америка и др.

В негов превод от испански, португалски, руски и сърбо-хърватски езици излизат стихове на Александър Прокофиев, Виктор Хара, Пабло Неруда, драмата „Фуенте овехуна“ на Лопе де Вега, поезия на маите и ацтеките, поезия на убити латиноамерикански поети, латиноамериканска доколумбова, класическа, съвременна и устна днешна поезия и др.

„Като всеки истинен писател сля в едно слово и дело, поезия и живот – подчерта Елена Алекова. - Не се отказа от идеите на своята младост до края. Съхрани до края верността си към отечеството, според както го разбираме, но и към онова отечество, по неговите думи, „останало извън пределите на държавата, но съхранено в пределите на днешни хора“.

Тя си спомни за приятелството, което ги е свързвало, па макар и градящо се на приливи и отливи, на спорове и сръдни. За нея обаче романът му „Възречени от Манастър“ е преломен, защото, прочитайки го, тя, се връща назад във времето и своите родови истории, в които също се говори за бежанци, но не само за далечни люде, а за нейните близки дядовци и прадядовци, за бабите и прабабите, разкази за които е слушала.

„С романа „Възречени от Манастър“ най-после и Тракия намери своя певец, който я обезсмърти в епос – каза Елена Алекова. - И същевременно... Освен че е книга за бежанците на Тракия, това е книга и за прокудените от България българи – някога, днес и нататък. Освен че е книга за едно разрушено и обезлюдено село, това е книга и за една разрушавана и обезлюдявана България – някога, днес и нататък. Книга за мъртвите, продължени в живите. Книга за вечно възричаните „ангелски хора” на земята.“

На вечерта бяха прочетени и думите на авторитетния преводач Найден Вълчев. „Преди да ни каже сбогом светлата усмивка на Никола Инджов – неминуемата го издебна, откъсна го от света на живите,  преряза с желязна ножица живителната творческа пръчка с лозенградска южна кръв – сподели Найден Вълчев. - Силна е нейната ръка, но е безсилна да ни отнеме образа на младия човек, който с бяла риза минава през света, безсилна е да заличи образа и уханието на Манастър, на черноморския бряг, на пазара в Хасково с червеното грозде и патладжаните, на снеговете в Сибир, на планините и реките в Чили и Странджа, в страната Мексико и в страната Чеч, където скиталческата душа на Инджов пропътува със своите десетилетия в срещи със страни, хора, събития, образи, вълнения, идеи, внушения и ни ги остави в задъхани страници с изящна мерена реч, сладкодумна проза, пребогата информация, искряща публицистика, прекрасна испаноезична мелодия и ритмика на звучен български език.“

За всеки един, дошъл в клуб “Журналист“, Никола Инджов е свързан с някакъв незабравим спомен. Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова си припомни за пътуването им по р. Волга с още други известни писатели. За срещите си с него си спомниха и Бойко Ламбовски, Атанас Звездинов, Георги Константинов, на който Инджов е дори кум. Той, Ивайло Диманов и Андрей Андреев прочетоха свои стихове, посветени на него.

А съпругата му Людмила Писарева (Инджова) се обърна с топли и благодарствени думи към организаторите на вечерта и на хората, че в това време на страхове и коронавирус са дошли да почетат Никола Инджов.  

..............................................

*Подадине - родопска дума, означаваща, че си дарен свише.

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки