Арестуването на журналисти в Беларус нарушава свободата на словото

21.10.2020 /14:04 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Арестуването на журналисти, които отразяват събитията в Беларус, е грубо нарушаване на техните права и на свободата на словото, това заяви шефът на Съвета за правата на човека при президента на РФ Валерий Фадеев. Същевременно стана известно, че арестувани представители на различни беларуски медии са задържани от 13 до 15 денонощия без да им бъде повдигнато обвинение.

В интервю за РИА Новости Валерий Фадеев дава мнение за мерките, които са предприети спрямо журналистите от властите в Беларус, като подчертава, че е много важно те вместо да им налагат санкции, да си сътрудничат с тях и да ги информират за случващото се в страната. "Разбира се, че арестът на журналисти е в разрез със свободата на словото – е категоричен Фадеев. -Когато хората имат смартфони,  е невъзможно да се спре разпространението на такава информация. Това е просто грешка на управляващите в Беларус."

Стана ясно също,че арестуваните в събота по време на неразрешения протест на студентите в Минск беларуските  журналисти Вадим Замирновски, Всеволод Зарубин и Дария Спевак, отразявали събитието за БелаПан, електронните издания Tut.by и Onliner , са осъдени на арест от 13 до 15 денонощия. До произнасянето на присъдата те са държани в Центъра за изолация, съобщи sputnik.by. Мотивите за присъдата са, че журналистите са проявили неподчинение на полицейските изисквания и са участвали в неразрешено от властите събитие. Изданието прави равносметка на арестуваните журналисти от началото да протестите срещу избора на Александър Лукашенко за президент, цитирайки данни на Беларуската асоциация на журналистите, като техния брой надхвърля 300 представители на медии, в това число и на чуждестранни. Отделно над 400 са случаите на нарушение правата на репортери, включващи освен арести, глоби и конфискация на професионалното им оборудване.

В периода след изборите представителите на медиите също се сблъскаха с промени в условията си на работа. Така например в началото на октомври беларуското външно министерство отмени всички акредитации за чуждестранни журналисти, което наложи те да се пререгистрират. Но ако бъдат засечени неакредитирани представители на медии, отразяващи протестните действия, ще им бъдат налагани глоби или арест до 15 дни.
Още от самото начало на протестите в Беларус съдебните процеси срещу журналисти са в дневния ред на властта. По този повод главният редактор на RT и MIA "Россия Сегодня" Маргарита Симонян лично обсъди с президента на Беларус Александър Лукашенко използваните от силите за сигурност срещу журналисти насилствени мерки.
По-рано и Неправителственият комитет за защита на журналистите, със седалище в Америка, призова за не намесва в работата на представителите на медиите. Арестите на журналисти в Беларус бяха и в дневния ред на МВнР на Русия.  
Сергей Лавров призова да се спре този акт, като същото направи и руският посланик в Минск Дмитрий Мезенцев. Германското външно министерство също не закъсня да изрази своята загриженост по повод посегателството над свободата на словото в Минск по време на среща с беларуския посланик Денис Сидоренко.

Сподели в
 

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Макдалена Адамович - автор на доклада за свободата на медиите - призова да се основе постоянен европейски фонд в подкрепа на независими журналисти и медии.

24.11.2020/10:16

По повод предстоящата 60-годишнина на журналистиката в Далечния Изток предстоят не само много и разнообразни тържества, а и откриване на Музей на журналистиката във Владивосток.

23.11.2020/13:55

Младият журналист от нидерландската телевизия RTL Nieuws Даниел Верлаан се възползва от нехайството на военната министърка Анк Бейлевелд, оставила видим кода за срещата по време на друга нейна онлайн изява, и грейна на екрана вкупом с шефовете на отбраната от всички страни членки на ЕС. Конференцията беше секретна и репортерът побърза да я напусне по съвет на Жозеп Борел, „преди да се намеси полицията”.

22.11.2020/19:21

С указ, подписан от президента Владимир Путин, се ликвидират Федералната агенция по печата и масовите комуникации и Федералната агенция за връзки. Според документа, публикуван на сайта на президента, решението е взето с цел оптимизиране на правомощията на федералните изпълнителни органи и броя на държавните служители, както и за подобряването на публичната администрация в сферата на масовите комуникации и връзки.

22.11.2020/12:16

Уволнен от папа Франциск ватикански кардинал след разследване за корупция съди италиански вестник, предаде ABC News.

21.11.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

Изложбата по повод 150 години от издаването на „Периодическо списание“ е разположена в Западното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София и може да бъде видяна до 30.11.2020 г.

03.11.2020 /14:02 | Източник: nationallibrary.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки