В САЩ съдят „Гугъл”, а в България ще го канят за инвеститор

22.10.2020 /09:03 | Източник: dnevnik.bg/mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В същия ден, в който стана известно, че американското правителство повдига обвинение срещу технологичния гигант „Гугъл" за нарушаване на законите за конкуренцията с цел да се запази монопола върху търсенето в интернет и онлайн рекламата, Министерският съвет в София пък възложи на вицепремиера Томислав Дончев да поведе преговори със същия „Гугъл” за да привлече негова голяма инвестиция у нас в облачните технологии.

Интересно кръстосване на новини - едната от САЩ, другата от България, и  двете свързани с технологичиня гигант „Гугъл” - озадачи българската публика в сряда, 21 октомври.

От една страна, в този ден бе разпространена новината от САЩ, че американското правителство е повдигнало обвинение срещу „Гугъл" за нарушаване на законите за конкуренцията с цел да се запази монопола върху търсенето в интернет и онлайн рекламата. Това е най-голямото предизвикателство за силата и влиянието на големите технологични компании от десетилетия насам, коментират световните медии, пише dnevnik.bg.

Съдебният иск на Министерството на правосъдието на САЩ има потенциал

да доведе до разпадане или принудително разделяне на компанията,

но делото със сигурност ще продължио много дълго време.

САЩ предприемат съдебни действия срещу голяма технологична компания за първи път след 1998 г. - тогава „Майкрософт” (Microsoft Corp) беше съдена за антиконкурентни практики, напомня агенция Ройтерс, цитирана от „Дневник”. Благодарение на споразумение, тогава компанията остана непокътната, но предишно подобно дело - през 1974 г. срещу AT&T - доведе до разпадането на Bell Systems.

Към жалбата на федералното правителство срещу „Алфабет” (Alphabet Inc - компанията - майка на „Гугъл"), в която се твърди, че интернет гигантът е действал незаконно, за да запази позицията си в търсенето и рекламата, се присъединиха 11 американски щата.

„При липса на съдебно действие „Гугъл" ще продължи да изпълнява антиконкурентната си стратегия, като осакатява конкурентния процес, намалява избора на потребителите и задушава иновациите", се казва в иска.

Кхопед американското правителство „Гугъл" има почти 90% от всички общи заявки за търсене в САЩ и почти 95% от търсенията от мобилни устройства.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар смята, че „Гугъл” не се конкурира по качеството на резултатите от търсенето, а вместо това е купила успеха си чрез плащания към производителите на мобилни телефони и други. „Крайният резултат е, че никой не може реалистично да оспори господството на „Гугъл" в търсенето и рекламите в търсачката", смята Бар.

„Гугъл" нарече съдебния иск „дълбоко опорочен". Компанията коментира, че хората „използват „Гугъл", защото искат, а не, защото са принудени или защото не могат да намерят алтернативи".

Същия ден, когато световните агенции предава всичко това - на 21 октомври, българското правителство реши на свое редовно заседание в София да предприеме собствена инициатива спрямо същия този „Гугъл”. На вицепремиера Томислав Дончев бе възложено да започне преговори с представители на този американския технологичен гигант с цел привличане на негова голяма инвестиция в България в областта на облачните услуги.

Това уточниха от кабинета на Дончев пред Mediapool по повод съобщение на Министерския съвет, че на заседанието му в сряда е бил одобрен

проект на меморандум за разбирателство с „Гугъл".

Предвид клауза за конфиденциалност бяха отказани подробности за размера на евентуалната инвестиция, за какво точно ще е тя и къде ще е разположена.

Предстои подписването на меморандума, който ще очертае направлението на сътрудничеството и ще послужи за основа на водене на преговорите с подразделението „Гугъл Клауд” (Google Cloud).

В последните месеци технологичният гигант обяви огромни по размер инвестиции в различни точки на света. За цифровизация на Индия са планирани 10 мллрд. долара. За изграждане на информационен център – вид облачен хъб, в Полша бяха обявени вложения от 2 млрд. долара през лятото. За сътрудничество с медии пък се предвиждат 1 млрд. долара.

Същевременно е добре да се помни, че към „Гугъл” се предявяват сериозни претенции от страна на Европейския съюз. Компанията бе глобена от ЕС с 1,7 млрд. долара през 2019 г. за възпиране на уебсайтове от използването на конкуренти за намиране на рекламодатели. Бе наложена и друга глоба от 2.6 млрд. долара през 2017 г. за фаворизиране на собствения бизнес за пазаруване в търсачката. Имаше и трета глоба пак от ЕС в размер на 4.9 млрд. долара през 2018 г. за блокиране на конкуренти в "Андроид".

Сподели в
 

Хиляди хора се присъединиха към демонстрации в цяла Франция срещу полицейското насилие и спорен нов закон за сигурността, който според правителството има за цел да защити полицаите, предаде ДПА.

29.11.2020/12:27

МВР на Република Северна Македония предприема действия за предотвратяване и санциониране на езика на омразата, иницииран от сегашните отношения с България, заяви вътрешният министър Оливер Спасовски, цитиран от сайта 360 градуса.

28.11.2020/14:25

Кончината на футболната легенда Диего Марадона доминираше категорично на първите страници на вестниците по целия свят, които си взеха последно сбогом с "Бога на футбола".

26.11.2020/19:05

Турски съд добави още шестима обвиняеми към делото срещу саудитски официални представители, обвинени за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи Ройтерс, като се позовава на Анадолската агенция.

25.11.2020/13:55

Има задържана огромна творческа енергия, която може да бъде реализирана по различен и иновативен начин, казва Борислав Велков, председател на Обществения съвет на БНТ.

24.11.2020/09:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки