Начало
 
 

Хендрик Зитих: Трябва ви Алианс за качествена журналистика в България

23.10.2020 /12:00 | Автор : Петър Карабоев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колегата Хендрик Зитих

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

"Мисля, че ви е нужна повече солидарност, повече сътрудничество между журналистите. Това имам предвид, когато говоря за неформален Алианс за качествена журналистика. За да може журналистите да действат извън категориите на конкуренцията и независимо от конкурентното мислене. Независимата качествена журналистика е една от основите на демокрацията". 

Това каза в разговор с "Дневник" Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер". Помолен да обясни идеята си, той допълни:

"Добрата журналистика обаче се нуждае и от силно лоби, което в идеалния случай може да действа и отвъд медийните граници - и да се поддържа от широка обществена база. Това означава например журналистите и собствениците на медии да се ангажират да спазват основните журналистически ценности като обективност, надпартийност и старателно проучване.

Но това означава също, че и обществено важните фигури като политици, предприемачи и учени уважават независимостта на медиите и се ангажират за медиен плурализъм и преди всичко за свобода на информацията". 

Но темата за солидарността между журналистите в България е актуална след събитията от изминалите 12 месеца.

Да има подкрепа за свободните медии 

"Бях много впечатлен от случая със Силвия Великова в БНР - страхотен пример, положителен и успешен, за това как трябва да изглежда журналистическата солидарност. Разбира се, това все още не бе "институционализирана солидарност" на журналисти, а естествена, лична солидарност между колеги. Но това не я прави по-малко впечатляваща", каза още Зитих.

Помолен да даде пример от родината си, Зитих сподели: "В Германия имаме 2 големи такива структури. Едната е Германската журналистическа асоциация, в която все още членувам и аз, а другата е Германският съюз на журналистите като част от Германския синдикален съюз.

Тези организации се ангажират както при конкретни проблеми в някоя медия, така обаче и по отношение на глобалните въпроси на медийната среда. Това са много силни лобистки организации за интересите на журналистите - като започнете от заплатите и преминете към структурни въпроси и стигнете например до достъпа до информация.

През изминалите 8 години в Германия работих на управленско ниво в една от големите радиотелевизионни структури. От гледна точка на работодателя тези организации от време на време ни създаваха ядове, например при преговорите за колективните трудови договори.

Но аз мисля, че това е нормално. Те се борят за правата на журналистите, така се създава баланс.. Подобно силно лоби според моето мнение липсва в България. Но такива институции могат да съществуват, само ако я има атмосферата в подкрепа на свободните и качествени медии, ако има демократични институции, работещи за такава атмосфера." 

Свързани:   Хендрик Зитих: За да имаш качествена журналистика, трябва да я поискаш

Свободата на медиите е един от най-важните елементи на демокрацията, а в България ситуацията е тежка и се наблюдава симбиоза между политика и медии. Това казва в интервю за Mediapool директорът на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер" Хендрик Зитих.
Дата: 05.03.2020


 

Сподели в
 

Европейската комисия съобщи, че е открила наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии, включително обичайните телевизии, доставчиците на съдържание по заявка и онлайн платформите за споделяне на видео.

23.11.2020/15:19

Изтече едномесечният срок за обществено обсъждане на предложения от Министерството на културата проект за промени в Закона за радиото и телевизията.(ЗРТ).

19.11.2020/13:22

В анкетата "Медиите и гражданите: какво зависи от нас?", Фондация "Медийна демокрация" се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение за проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

18.11.2020/12:05

Благоевград беше домакин на първия майсторски клас по разследваща журналистика. Организатор на семинара е Асоциация „Прозрачност без граници“, която от години работи за развитие на гражданската активност.

15.11.2020/17:15

Да не се използва думата "бежанец", да се насърчава климатоскептицизма, да се възхваляват правителствените мерки срещу пандемията: журналистите от унгарските обществени електронни медии трябва да възприемат реториката на Виктор Орбан, показват излъчени тази седмица от Радио "Свободна Европа" аудиозаписи.

14.11.2020/14:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

Изложбата по повод 150 години от издаването на „Периодическо списание“ е разположена в Западното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София и може да бъде видяна до 30.11.2020 г.

03.11.2020 /14:02 | Източник: nationallibrary.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки