Начало
 
 

Хендрик Зитих: Трябва ви Алианс за качествена журналистика в България

23.10.2020 /12:00 | Автор : Петър Карабоев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колегата Хендрик Зитих

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

"Мисля, че ви е нужна повече солидарност, повече сътрудничество между журналистите. Това имам предвид, когато говоря за неформален Алианс за качествена журналистика. За да може журналистите да действат извън категориите на конкуренцията и независимо от конкурентното мислене. Независимата качествена журналистика е една от основите на демокрацията". 

Това каза в разговор с "Дневник" Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер". Помолен да обясни идеята си, той допълни:

"Добрата журналистика обаче се нуждае и от силно лоби, което в идеалния случай може да действа и отвъд медийните граници - и да се поддържа от широка обществена база. Това означава например журналистите и собствениците на медии да се ангажират да спазват основните журналистически ценности като обективност, надпартийност и старателно проучване.

Но това означава също, че и обществено важните фигури като политици, предприемачи и учени уважават независимостта на медиите и се ангажират за медиен плурализъм и преди всичко за свобода на информацията". 

Но темата за солидарността между журналистите в България е актуална след събитията от изминалите 12 месеца.

Да има подкрепа за свободните медии 

"Бях много впечатлен от случая със Силвия Великова в БНР - страхотен пример, положителен и успешен, за това как трябва да изглежда журналистическата солидарност. Разбира се, това все още не бе "институционализирана солидарност" на журналисти, а естествена, лична солидарност между колеги. Но това не я прави по-малко впечатляваща", каза още Зитих.

Помолен да даде пример от родината си, Зитих сподели: "В Германия имаме 2 големи такива структури. Едната е Германската журналистическа асоциация, в която все още членувам и аз, а другата е Германският съюз на журналистите като част от Германския синдикален съюз.

Тези организации се ангажират както при конкретни проблеми в някоя медия, така обаче и по отношение на глобалните въпроси на медийната среда. Това са много силни лобистки организации за интересите на журналистите - като започнете от заплатите и преминете към структурни въпроси и стигнете например до достъпа до информация.

През изминалите 8 години в Германия работих на управленско ниво в една от големите радиотелевизионни структури. От гледна точка на работодателя тези организации от време на време ни създаваха ядове, например при преговорите за колективните трудови договори.

Но аз мисля, че това е нормално. Те се борят за правата на журналистите, така се създава баланс.. Подобно силно лоби според моето мнение липсва в България. Но такива институции могат да съществуват, само ако я има атмосферата в подкрепа на свободните и качествени медии, ако има демократични институции, работещи за такава атмосфера." 

Свързани:   Хендрик Зитих: За да имаш качествена журналистика, трябва да я поискаш

Свободата на медиите е един от най-важните елементи на демокрацията, а в България ситуацията е тежка и се наблюдава симбиоза между политика и медии. Това казва в интервю за Mediapool директорът на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер" Хендрик Зитих.
Дата: 05.03.2020


 

Сподели в
 

Тв “Европа” става “Евронюз България” и така посрещна 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април. Международният новинарски канал е подписал партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно новия информационен канал, който ще се излъчва на български език от септември.

01.05.2021/16:27

Оценката за България в годишния доклад за страни в преход (Nations in Transit) на американската фондация “Фрийдъм хаус” е понижена заради проблеми с качеството на демокрацията - основно, но не само - проблемите са в медиите, борбата с корупцията, съдебната система и работата на институциите.

29.04.2021/15:25

Известни италиански водещи се озоваха във вихъра на нападки, критики и дори на заплахи заради шега по телевизионна програма, изтълкувана като расизъм.

17.04.2021/17:15

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.

15.04.2021/17:15

Според агенция Ройтерс и в. „Гардиън“ Би Би Си била засипана с оплаквания, че е отделила прекалено много внимание на отразяването на смъртта на принц Филип, съпруга на британската кралица.

12.04.2021/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

97-годишен радио водещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки