ДПС се оплака в Брюксел от бТВ и Канна Рачева

24.10.2020 /09:01 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Канна Рачева в ефир

Лапсус, допуснат в ефир от съдебната репортерка на телевизията, която спомена името на почетни предсдател на ДПС Ахмед Доган вместо името на главния прокурор Иван Гешев, накара партията да пише до зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, до еврокомисаря Дидие Рейндерс и до други висши дейци в евроинституциите.

ДПС сътвори истинско дадзибао срещу бТВ, изпращайки писмо и до европейските институции по повод допуснатия в ефир лапсус от репортер на телевизията, изтълкуван от партията като "откровена лъжа и манипулация" срещу почетния ѝ председател Ахемд Доган, пише в своя публикация по темата mediapool.bg.

В четвъртък ДПС поиска и получи публично извинение от телевизията заради репортаж на журналистката Канна Рачева от протеста, искащ оставка на главния прокурор Иван Гешев. В края на репортажа тя казва тя казва, че е пред "сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф", където утре в 9 ч. и 30 мин. ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган". Дискусията във Висшия съдебен съвет беше по искане за процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Грешката на журналистката беше, че вместо името на Гешев, назова това на Доган.

Този гаф бе достатъчен на ДПС, за да раздуе вината на журналистката и на телевизията до абсурдни размери и заключения.

От ДПС обявиха в четвъртък как с "нарастваща тревога наблюдават все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир, и по-специално в бТВ".

В писмото, изпратено да ръководството на телевизията и разпространено до всички медии, се казва, че в емисията новини на бТВ в 19 ч. на 21 октомври "е премината и последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация" и че не биха приели "опити за замитане на този скандален акт "под килима", с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък". От партията настояха за публично извинение от страна на медията, както и на журналистката.

От бТВ определиха случилото се като "неволна, човешка грешка на езика" и поднесоха извиненията си на почетния председател на ДПС, отхвърляйки "всякакви твърдения за преднамереност".

Очевидно това не е било достатъчно, защото в четвъртък вечерта от пресцентъра на ДПС съобщиха, че са информирали за "скандалната "грешка" на журналист от бТВ европейските институции". Като адресати посочиха Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия, еврокомисаря Дидие Рейндерс и множество висши политици в Европейския парламент.

ДПС обяви неволната грешка на репортера за "недопустима неистина", "скандален акт" и "откровена лъжа и манипулация". Следват и тежки обвинения към бТВ, чийто начин на работа е окачествен като "модел на (зло)употреба на уважавана медия за предизборно-политически цели от неуспели политически лидери и техните котерийни партийки".

Според ДПС телевизията "има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган" и че" обслужва партийката" на Христо Иванов. ДПС настоя мениджмънта на бТВ да осъди тази нездравословна фиксация и действия от страна на нейни журналисти.

Това не е първият сигнал на ДПС до Брюксел в сезона на протестите, започнали през юли след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов край морския сарай на Доган и последвалата масова протестна акция на граждани на същото място.

Сезиран от ДПС, председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален защити в пост в Туитър почетния председател на ДПС Ахмед Доган и нарече хората от протестното плажуване в прак "Росенец" "ексремисти", които са атакували Доган и неговата частна собственост.

Позицията на Баален провокира вълна от възмущение под поста му от страна на българи, които я определиха като срамна, обидна, невярна и подвеждаща. Те припомниха, че протестиращите на Росенец не са атакували частна собственост на Доган и плажните ивици са изключителна държавна собственост. Много от хората информираха Баален за генезиса на Доган, миналото му на агент на ДС и признанието му че той е "инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата".

В защита на Доган първоначално се обяви и шефът на групата на АЛДЕ в Европарламента Дачиан Чолош, който обаче след това призна това за грешка и написа:

"Благодаря за всички съобщения относно туита ми за събитията в България. Добре ги разбрах. С допълнителните детайли около ситуацията и след анализ на фактите, наистина се оказва, че не са били отразени добре. Както винаги, върховенството на закона е и ще продължава да бъде моя битка".

Сподели в
 

Премиерът на България публикува на Фейсбук-страницата си българския превод на интервюто, което е дал пред германското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". То е публикувано под заглавието "Политикът, пистолетът и парите". Борисов е пуснал и факсимиле от оригиналната страница с интервюто му на немски.

29.11.2020/14:53

Известната поетеса и журналистка Елка Няголова разказа във Фейсбук за новия брой на списанието за литература, изкуство и общество "Знаци" - издание на Славянска академия.

29.11.2020/14:34

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

29.11.2020/11:58

Генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков се похвали в ефира на уикенд предаването „Денят започва с Георги Любенов“ с подобрена програма и засилен зрителски интерес.

29.11.2020/11:41

Известният журналист Минчо Тунев, работил навремето във вестниците "Кремиковски металург", "Вечерни новини", "Дружба", ни напусна завинаги. Поклон!

28.11.2020/20:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки