Начало
 
 

Дружества на СБЖ искат отлагане на Общото събрание на СБЖ заради Covid-19

26.10.2020 /16:12 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "против", аргументирайки се с рисковете от пандемията от Covid-19. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

 

ДО Г-ЖА СНЕЖАНА ТОДОРОВА,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА СБЖ

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА УС НА СБЖ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В СБЖ

ДО ДЕЛЕГАТИТЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СБЖ

 

                        Уважаема г-жо Тодорова, уважаеми колеги,

На свое заседание, състояло се онлайн на 26 октомври 2020 г. председателите на дружествата на СБЖ в БНТ обсъдиха ситуацията в страната във връзка с непрекъснато увеличаващите се случаи на коронавирус, както и мерките, които компетентните органи и държавата налагат с цел ограничаване на епидемията. Ние изразяваме нашето силно безпокойство от зачестилите положителни проби на служители на БНТ, довели до изолация на знакови фигури в обществената медия - Георги Любенов, Ана Ангелова и др., поради което беше отложено за неопределено време насроченото за 23 октомври общо събрание на пълномощниците в БНТ. Трябва да отбележим, че вследствие на епидемията бяха отложени събития със световно значение като кинофестивала в Кан, Олимпиадата в Токио, Европейското първенство по футбол и много други. Освен това всеки ден се регистрира пореден рекорд от новозаразени в световен мащаб.

Уважаеми колеги, ние сме дълбоко убедени, че в този тежък момент най-важното, към което е длъжен да се стреми всеки един от нас, е опазването на своето, както и на близките и колегите си здраве, спазвайки всички необходими мерки, препоръчани от компетентните органи. Затова ние настояваме Общото събрание на СБЖ, насрочено за 31.10.2020 година, както и раздаването на годишните награди на СБЖ на 1 ноември, да бъдат отложени за по-късни дати, когато, искрено се надяваме, ситуацията с Ковид-19 ще се нормализира. Припомняме, че през пролетта, когато епидемиологичната обстановка не беше толкова усложнена, датата на Общото събрание на СБЖ беше променяна неколкократно.

Това е категоричната позиция на Председателския съвет на дружествата на СБЖ в БНТ и настояваме чрез централата тя да стане достояние до всички, до които е адресирана.

 

Координатор на СБЖ в БНТ – Емил Розов

Зам.-координатор на  СБЖ в БНТ – Недялка Арнаудова

11. дружество - Цветaна Лозанова

12. дружество - Емил Розов                              

48. дружество - Адриана Димитрова                     

60. дружество - Диана Висонова

66. дружество – Веселина Пършорова

13. дружество - Денислав Кънчев

75. дружество -  Весела  Петрова               

86. дружество – Антоанета Крумова

104. дружество - Светла Каменова                  

113. дружество - Недялка Арнаудова

 

26 октомври 2020 г.

........................................................................................................................

ДО

УС НА СБЖ

УЛ. „ГРАФ ИГНАТИЕВ” 4

1000  СОФИЯ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ 58 ДРУЖЕСТВО  ПРИ СБЖ – НОВА ЗАГОРА

 

Уважаеми дами и господа,

1. 58 дружество при СБЖ - Нова Загора иска отлагане на Общото събрание на СБЖ заради Covid-19.

2. Във връзка със съобщението на сайта на СБЖ, цитирам:  „След приключване на процедурата по избор, приканваме желаещите колеги същата вечер, на 31 октомври, от 19.30 ч. да се присъединят към общия протест пред новата сграда на Народното събрание (бившия Партиен дом) под апела, който издига СБЖ: „Не убивайте журналистиката в България!”, 58-мо дружество при СБЖ - Нова Загора, категорично се разграничава от, цитирам, „...общия протест пред новата сграда на Народното събрание (бившия Партиен дом) под апела, който издига СБЖ: „Не убивайте журналистиката в България!”.

3. 58 дружество при СБЖ - Нова Загора напомня на УС на СБЖ за решение от заседанието на УС на СБЖ, състояло се на 8 април 2016 г.: „По точка 3 – Разни УС на СБЖ вапомня на редколегията на сайта на Съюза на българските журналисти, че политически материали нямат място в съдържанието на онлайн платформата на Съюза”.

 

58 дружество при СБЖ  – Нова Загора:

Председател:

Цанко Цанев

Заместник-председател:

Пеньо Дечев

 

Гр. Нова Загора,

29 октомври 2020 г.

.........................................................................................................................

До председателя на СБЖ Снежана Тодорова

до членовете на Управителния съвет на СБЖ

 

Във връзка с насроченото за 31-ви октомври, събота, продължение на Отчетно-изборното събрание на Съюза, изразяваме своето несъгласие с решението на Управителния съвет да бъде организирано и проведено събранието, въпреки въведените нови мерки срещу разпространението на COVID-19.

Предвид усложнената ситуация в цялата страна и растящия всеки ден брой на новозаразените с корона вирусна инфекция, смятаме, че е редно събранието да бъде отложено.

В заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов изрично е упоменато, че: „Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души“. Делегатите на Отчетно-изборното събрание са 117 – цифрата надхвърля почти четири пъти разрешената бройка в министерската заповед.

Предвид това, че Отчетно-изборното събрание беше отложено два пъти тази година, заради пандемията, няма пречка неговото продължение също да бъде отложено. Съюзът има легитимно избран Управителен съвет, който може да продължи да изпълнява функциите си до избирането на новия.

С уважение:

Десислава Георгиева – председател на Дружество на журналистите №33 - Бургас

Наташа Тодинова – председател на Дружество „Печат“ – Бургас, членове на Контролния съвет на СБЖ

29 октомври 2020 г.

............................................................

 

 

 

 

 

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки