Начало
 
 

В интерес на прозрачността и откритостта

30.10.2020 /10:00 | Автор : Валери Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Валери Тодоров

Обръщение на Валери(й) Тодоров, журналист, член на УС на СБЖ в оставка, председател на 119-то дружество на СБЖ

Във връзка с публичното разпространяване на информация от лична кореспонденция до мен на сайта на СБЖ, като член на СБЖ и на Управителния съвет на съюза, заявявам следното:

Разпространяването публично на лична кореспонденция, независимо как е получен достъпът до нея, без лично съгласие на адресатите, е възмутително и наказуемо.  Очаквам извинение и сезирам Етичната комисия на СБЖ.

 

До председателя на УС на СБЖ г-жа Снежана Тодорова,

Уважаема г-жо Тодорова,

Тъй като  кореспонденцията до мен  е придобила неоторизирана от мен публичност, моля публично да коментирате  информацията,  изнесена от колегата Владимир Йотов до мен и други колеги. Изненадан съм, че някои факти и проблеми не намериха място в твърде скромния Ви отчет. Затова:

Моля до делегатите на Общото събрание  и председателите на дружествата на СБЖ да достигне следната информация:

Докъде стигна делото с откраднатата над тон и половина каса от МДЖ - Варна с над 200 000 лева средства на Съюза в нея? Защо тези пари са съхранявани в касата на МДЖ – Варна и защо не са депозирани в касата на СБЖ- София? Какви мерки са взети за предотвратяване на подобни инциденти при следващите наематели?

Моля да информирате делегатите на Общото събрание на СБЖ и председателите на дружествата на СБЖ  за хода на другите дела с всички досегашни наематели на наши имоти, както и за общото състояние на имотите, изразходваните средства за тяхна поддръжка и ремонти.

В какво състояние е имотът  на СБЖ в Банкя?

Колко души и при какви условия, при каква леглова база, са почивали в МДЖ – Варна през 2018, 2019, 2020 г.? Какви средства са постъпили в касата на СБЖ?

Използва ли се високата сграда на МДЖ – Варна? Какви са разходите по поддръжката й?

Какви са задълженията на СБЖ в момента?

Има ли дела за неплатени сметки от СБЖ?

Плаща ли наем сп. „Черно и бяло“, чиято редакция е на етажите на централата на СБЖ  и в какъв размер?

Колко на брой служебни мобилни телефони, сим картии номера плаща СБЖ през 2019 и 2020 г. и вклюючени ли са те в мерките за икономии във  връзка със сериозния  дефицит в бюджета на СБЖ?

Колко служители са били на щат през януари 2019 г. и колко са сега? Моля да бъде оповестен общият размер на фонд работна заплата  в СБЖ.

Колко средства са изхарчени за творчески дейности през 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 и 2020 г. (досега)? Моля, посочете вида на разходите.

Какви задължения има към СБЖ наемателят на помещенията на бар-ресторанта „Конфети“? Покрити ли са задълженията му към нас, опростявани ли са негови задължения за периода на коронавируса? Ако да, в какъв размер? Има ли поети задължения за опрощаване на разходи в бъдеще? Какъв е изходът от ултимативното му искане към СБЖ в размер  128 000 евро?

В колко проекта за външно финансиране е участвал и колко от тях е спечелил СБЖ, какви са приходите от тях?

Моля да информирате с  какви мотиви беше отложено Общото събрание на СБЖ и защо не бяха използвани възможностите то да бъде обявено преди март 2020 г.?

Колко и при какви условия са раздадените извън годишните церемонии „Златни пера” и „Златни плакети”, грамоти и други отличия? Колко от тях са утвърдени от УС на СБЖ през петте и половина години мандат на сегашното ръководство?

Колко и какви споразумения с чуждестранни партньори има СБЖ? Има ли и какви обвързващи клаузи?

Моля, също така, да коментирате изнесените факти в блога на бившия главен секретар Иван Върбанов заради уважението към фактите и истината. 

Ако всичко е наред, публичността не може да ни притеснява и тогава ще изчезнат съмненията за интриги и спекулации.

 

Уважаеми колеги, настоявам:

На предстоящото поредно Общо събрание всеки от кандидатите за ръководен пост да представи кратка автобиография или да се представи сам. Трябва да знаем какъв опит и квалификация имат колегите, които ще управляват имуществото и дейността на съюза.

Недопустимо е при тази тежка финансова ситуация новият Управителен съвет да приема мандата си без одит, какъвто не е извършван през последните десет години.

Всички колеги на ръководен пост да декларират принадлежност или не към бившите служби на Държавна сигурност. Трябва задължително да знаем дали има зависимости извън работата в СБЖ. Смятам, без да бъда съдник на никого, че е недопустимо колеги с досиета от ДС, като правя разлика между отделите на разузнаването и доносничеството, да заемат ръководни постове в СБЖ.

Изразявам загриженост от засиленото присъствие на колеги от печатните издания и слабото присъствие на колеги от електронните медии в избраните досега членове на ръководните органи. Предстоят важни промени в медийното законодателство,  в Закона за радиото и телевизията и експертният потенциал на СБЖ ще бъде изключително важен за нашето публично присъствие.

Обезпокоен съм от напускането на ръководството от опитни и знакови колеги, а обезличаването на Съюза и отслабването на експертния му потенциал ще задълбочат очевидната криза, в която се намираме. Въпреки розовите дитирамби.   

Смятам, че ние сме организация с публичен характер и нейните финанси, организация на дейността и избор трябва да бъдат публични. Затова на Общото събрание в бъдеще трябва да присъстват колеги журналисти, въпреки съпротивата на колеги от УС и гласуването за всеки от членовете на бъдещия Управителен съвет да става явно. Така и всеки от нас ще носи отговорност за своя избор. Като публична организация можем да си позволим тази прозрачност и откровеност. Необходими са радикални промени в Устава на СБЖ и ефективен контрол върху дейността му като съдружие на съсобственици. 

И още нещо: нелепо е, според мен, да викаме под прозорците на властта „Не убивайте журналистиката в България“, след като медиите са в ръцете на членовете ни. Затова пожелавам следващият председател на СБЖ да бъде човек от гилдията, а не от администрацията с 40-годишен опит от канцеларията на съюза. Нищо лично, но ние сме единственият творчески (и синдикален) съюз, чийто председател не е представител на  гилдията.

Пожелавам здраве и успех на всички.      

 Моля, смятайте, че поставените въпроси са и от името на колегите ми от 119-то дружество на СБЖ.

 

Сподели в
 

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

Н. Пр. Алфредо Атанасоф разказа на среща с медиите в СБЖ за външната политика на своята страна, за икономиката й, за казуса с Малвинските (Фолклендски) острови, за двустранните връзки с България, за предстоящата 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни държави.

07.11.2020/19:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки