Начало
 
 

В интерес на прозрачността и откритостта

30.10.2020 /10:00 | Автор : Валери Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Валери Тодоров

Обръщение на Валери(й) Тодоров, журналист, член на УС на СБЖ в оставка, председател на 119-то дружество на СБЖ

Във връзка с публичното разпространяване на информация от лична кореспонденция до мен на сайта на СБЖ, като член на СБЖ и на Управителния съвет на съюза, заявявам следното:

Разпространяването публично на лична кореспонденция, независимо как е получен достъпът до нея, без лично съгласие на адресатите, е възмутително и наказуемо.  Очаквам извинение и сезирам Етичната комисия на СБЖ.

 

До председателя на УС на СБЖ г-жа Снежана Тодорова,

Уважаема г-жо Тодорова,

Тъй като  кореспонденцията до мен  е придобила неоторизирана от мен публичност, моля публично да коментирате  информацията,  изнесена от колегата Владимир Йотов до мен и други колеги. Изненадан съм, че някои факти и проблеми не намериха място в твърде скромния Ви отчет. Затова:

Моля до делегатите на Общото събрание  и председателите на дружествата на СБЖ да достигне следната информация:

Докъде стигна делото с откраднатата над тон и половина каса от МДЖ - Варна с над 200 000 лева средства на Съюза в нея? Защо тези пари са съхранявани в касата на МДЖ – Варна и защо не са депозирани в касата на СБЖ- София? Какви мерки са взети за предотвратяване на подобни инциденти при следващите наематели?

Моля да информирате делегатите на Общото събрание на СБЖ и председателите на дружествата на СБЖ  за хода на другите дела с всички досегашни наематели на наши имоти, както и за общото състояние на имотите, изразходваните средства за тяхна поддръжка и ремонти.

В какво състояние е имотът  на СБЖ в Банкя?

Колко души и при какви условия, при каква леглова база, са почивали в МДЖ – Варна през 2018, 2019, 2020 г.? Какви средства са постъпили в касата на СБЖ?

Използва ли се високата сграда на МДЖ – Варна? Какви са разходите по поддръжката й?

Какви са задълженията на СБЖ в момента?

Има ли дела за неплатени сметки от СБЖ?

Плаща ли наем сп. „Черно и бяло“, чиято редакция е на етажите на централата на СБЖ  и в какъв размер?

Колко на брой служебни мобилни телефони, сим картии номера плаща СБЖ през 2019 и 2020 г. и вклюючени ли са те в мерките за икономии във  връзка със сериозния  дефицит в бюджета на СБЖ?

Колко служители са били на щат през януари 2019 г. и колко са сега? Моля да бъде оповестен общият размер на фонд работна заплата  в СБЖ.

Колко средства са изхарчени за творчески дейности през 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 и 2020 г. (досега)? Моля, посочете вида на разходите.

Какви задължения има към СБЖ наемателят на помещенията на бар-ресторанта „Конфети“? Покрити ли са задълженията му към нас, опростявани ли са негови задължения за периода на коронавируса? Ако да, в какъв размер? Има ли поети задължения за опрощаване на разходи в бъдеще? Какъв е изходът от ултимативното му искане към СБЖ в размер  128 000 евро?

В колко проекта за външно финансиране е участвал и колко от тях е спечелил СБЖ, какви са приходите от тях?

Моля да информирате с  какви мотиви беше отложено Общото събрание на СБЖ и защо не бяха използвани възможностите то да бъде обявено преди март 2020 г.?

Колко и при какви условия са раздадените извън годишните церемонии „Златни пера” и „Златни плакети”, грамоти и други отличия? Колко от тях са утвърдени от УС на СБЖ през петте и половина години мандат на сегашното ръководство?

Колко и какви споразумения с чуждестранни партньори има СБЖ? Има ли и какви обвързващи клаузи?

Моля, също така, да коментирате изнесените факти в блога на бившия главен секретар Иван Върбанов заради уважението към фактите и истината. 

Ако всичко е наред, публичността не може да ни притеснява и тогава ще изчезнат съмненията за интриги и спекулации.

 

Уважаеми колеги, настоявам:

На предстоящото поредно Общо събрание всеки от кандидатите за ръководен пост да представи кратка автобиография или да се представи сам. Трябва да знаем какъв опит и квалификация имат колегите, които ще управляват имуществото и дейността на съюза.

Недопустимо е при тази тежка финансова ситуация новият Управителен съвет да приема мандата си без одит, какъвто не е извършван през последните десет години.

Всички колеги на ръководен пост да декларират принадлежност или не към бившите служби на Държавна сигурност. Трябва задължително да знаем дали има зависимости извън работата в СБЖ. Смятам, без да бъда съдник на никого, че е недопустимо колеги с досиета от ДС, като правя разлика между отделите на разузнаването и доносничеството, да заемат ръководни постове в СБЖ.

Изразявам загриженост от засиленото присъствие на колеги от печатните издания и слабото присъствие на колеги от електронните медии в избраните досега членове на ръководните органи. Предстоят важни промени в медийното законодателство,  в Закона за радиото и телевизията и експертният потенциал на СБЖ ще бъде изключително важен за нашето публично присъствие.

Обезпокоен съм от напускането на ръководството от опитни и знакови колеги, а обезличаването на Съюза и отслабването на експертния му потенциал ще задълбочат очевидната криза, в която се намираме. Въпреки розовите дитирамби.   

Смятам, че ние сме организация с публичен характер и нейните финанси, организация на дейността и избор трябва да бъдат публични. Затова на Общото събрание в бъдеще трябва да присъстват колеги журналисти, въпреки съпротивата на колеги от УС и гласуването за всеки от членовете на бъдещия Управителен съвет да става явно. Така и всеки от нас ще носи отговорност за своя избор. Като публична организация можем да си позволим тази прозрачност и откровеност. Необходими са радикални промени в Устава на СБЖ и ефективен контрол върху дейността му като съдружие на съсобственици. 

И още нещо: нелепо е, според мен, да викаме под прозорците на властта „Не убивайте журналистиката в България“, след като медиите са в ръцете на членовете ни. Затова пожелавам следващият председател на СБЖ да бъде човек от гилдията, а не от администрацията с 40-годишен опит от канцеларията на съюза. Нищо лично, но ние сме единственият творчески (и синдикален) съюз, чийто председател не е представител на  гилдията.

Пожелавам здраве и успех на всички.      

 Моля, смятайте, че поставените въпроси са и от името на колегите ми от 119-то дружество на СБЖ.

 

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки