Начало
 
 

Избрани са новите членове на ръководните органи на СБЖ

31.10.2020 /22:07 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ избра на 31 октомври още 6 члена на Управителния съвет, 4 члена на Контролния съвет, и 2 члена на Комисията по етика.

Обявеното за 31 октомври от 10.00 ч. продължение на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ започна в 11.00 ч. същия ден съграсно Устава на СБЖ, при падащ кворум, защото в 10.00 ч. не се бе събрал необходимият кворум от делегати.

В 11.00 ч. бе установено, че в двете зали - на 1-ия и на 3-ия етаж - в сградата на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев” 4, свързани с видеоконферентна връзка, са се събрали общо 49 делегати на събранието - 24 делегати в залата на 1-ия етаж и 25 делегати в залата на 3-ия етаж.

Делегатите бяха разположени в съответствие със санитарните изисквания заради Covid-19 - по не повече от 30 души в едно помещение и с осигурено разстояние от 1,50 метра между делегатите. Всчики присъстващи бяха с маски.

След като се установи чрез подписите в присъствения списък и бе публично оповестено, че на събранието присъстват общо 49 делегати, стана възможно и започването на продължението на събранието. Според Устава на СБЖ, за да започне то при падащ кворум, е необходимо присъствието на една трета от всички делегати. Броят на всички делегати е 117. Явиха се 49, което е повече от една трета. Така продължението на събранието започна.

Целта на това продължение бе да се довърши избора на ръководни органи на СБЖ, започнал при провеждането на първата част на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ на 19 и 20 септември.

Тогава бе избран председател на УС на СБЖ - това е Снежана Тодорова. Бяха избрани също 8 от 14 те членове на Управителния съвет (заено с председателя те са 15) - Анна Заркова, Борислав Костурков, Велиана Христова, Георги Калагларски, Дияна Желязкова, Ивайло Диманов, Къдринка Къдринова, Павлета Давидова. Бе избран и председател на Контролния съвет - Венка Ризова. Бяха избрани и трима членове на Комисията по Етика - Иван Тодоров, Жени Монева, Мария Нецова.

Продължението на събранието на 31 октомври трябваше да избере още 6 члена на Управителния съвет, 4 члена на Контролния съвет, и 2 члена на Комисията по етика.

При обявяването на началото на продължението на събранието делегатът Цветан Томчев обави, че го напуска и че оттегля кандидатурата си за УС, тъй като според него не било обявено колко точно делегати присъстват и колко е общият брой на делегатите. На това твърдение останалите делегати спонтанно реагираха, че не е вярно и че тези данни са били обявени пред всички и обосновани с Устава на СБЖ: 49 присъстващи делегати от 117, което е повече от една трета и поради което съгласно Устава събранието може да започне.

След напускането на Томчев бе отбелязано, че в събранието остават да участват 48 делегати.

Бе избран нов председател на Комисията по избора на събраието, тъй като оглавявалият я по време на събранието на 19 и 20 септември Светослав Терзиев се оказа под карантина във връзка с Covid-19. За председател на Комисията по избора бе избрана Петя Пейчева.

Нататък събранието продължи с процедура по избора. Делегатите гласуваха с бюлетини, съдържащи имената на издигнатите на събранието на 19 и 20 септември кандидати.

Проведоха се общо 10 кръга гласувания в рамките на почти 10 часа, докато накрая бъдат излъчени всички избрани за членове на ръководните органи на СБЖ. За да бъде избран един кандидат, той се нуждае от 50% плюс 1 от гласовете на участващите в гласуването делегати.

За оставащите 6 места на членове на Управителния съвет бяха избрани Антоанета Титянова, Дарина Анастасова, Екатерина Кючукова, Емилия Мариянска, Лозан Такев, Марияна Бояджиева.

За членове на Контролния съвет бяха избрани Александър Бозаков, Величко Хинов, Георги Найденов, Светлана Милчева.

За членове на Комисията по етика бяха избрани доц. Костадин Нушев и Симеона Велева.

Така заедно с избраните членове на ръководните органи на събранието на 19 и 10 септември общият състав на тези органи е следният.

 

Председател на УС на СБЖ:

Снежана Тодорова.

 

Членове на УС на СБЖ:

Анна Заркова,

Антоанета Титянова,

Борислав Костурков,

Велиана Христова,

Георги Калагларски,

Дарина Анастасова,

Дияна Желязкова,

Екатерина Кючукова,

Емилия Мариянска,

Ивайло Диманов,

Къдринка Къдринова,

Лозан Такев,

Марияна Бояджиева,

Павлета Давидова.

 

Председател на Контролния съвет (КС) на СБЖ:

Венка Ризова

 

Членове на КС на СБЖ:

Александър Бозаков,

Величко Хинов,

Георги Найденов,

Светлана Милчева.

 

Комисия по етика на СБЖ (председателят на тази комисия се избира от самата нея на първото ѝ заседание):

Иван Тодоров,

Жени Монева,

Костадин Нушев,

Мария Нецова,

Симеона Велева.

 

Така приключи работата на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ.

Сподели в
 

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020/11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020/21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020/17:27

Председателят на УС на СБЖ опровергава медийни интерпретации на твърдения от социалните мрежи.

13.11.2020/17:28

На 4 ноември 2020 г. се проведе първото заседание на новоизбрания Управителен съвет на СБЖ. За главен секретар бе избрана Анна Заркова. Обсъдено бе сформирането на нови комисии, които да отговарят по-пълноценно на дейността на СБЖ.

04.11.2020/18:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки