Начало
 
 

Мюсюлманите и „Другите”

02.11.2020 /10:01 | Автор : Мехмет Юмер | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мехмет Юмер

Разбирането на Запада за свободата на изразяване е коренно различна от тази в ислямския свят (такъв по принцип не съществува, защото той е силно разединен). В западната цивилизация хората възприемат свободата на изразяване като най-висша ценност. Това е тяхната „светиня”, ако мога така да се изразя, защото е платена много висока цена за нея през вековете.

Именно затова цензурата и ограничаването на свободата на изразяване се асоциират с мрачното Средновековие. Особено за карикатуристите няма теми табу, дори това да са свещени символи. Ето това трябва да е ясно на първо място, преди всичко.

Що се отнася до ислямските общества, тяхната рецепция за Книгата, Пророка и религията не засяга само и единствено тях самите, но и „Другите”, описани в Свещения Коран като „хората на писанието”. Защото според техния прочит ислямът не е локална, а глобална религия и като такава обгръща и останалите религии - юдаизъм и християнство, даже стои над тях.

Тази представа е доминирала в ислямския свят до 19 в., но по-късно, след фактическото превъзходство на Запада, тя утихва. Но не изчезва. В ислямския свят съществува убеждението, че някой ден славното минало пак ще се завърне и ще утвърди господството си. Това убеждение касае не само вярата, но и политиката, и икономиката - т.е. пълноценно превъзходство.

И ето тук е тънкият момент. Защото този идеал предполага, че Другите трябва да живеят под волята на исляма. Ето този теологически възглед днес оформя очакванията на мюсюлманите, които живеят извън т. нар. ислямски свят, тоест на Запад.

Именно такъв беше и мотивът на младежа, който обезглави френския учител Пати - да защити исляма. Но в Свещения Коран е казано: „Заради това предписахме на синовете на Исраил, че който убие човек не за човек или заради покварата му по земята, той сякаш е убил всички хора. А който спаси човек, той сякаш е спасил всички хора. Дойдоха при тях нашите пратеници с ясните знаци. После мнозина от тях подир това престъпваха на земята.+ (Трапезата 5/32).

С други думи, мюсюлманинът не може да извършва терористични актове като обезглавяване на невинни хора в името на самия ислям, а терористът не може да е мюсюлманин.

Но доколко е оправдано очакването в една западна държава, създадена от нейните граждани, притежаваща различна история и религия, със светски закони, изобретени пак от тези общества, да се наложат ограничения на свободата на словото, която те тачат повече от всичко?

Другите" принудиха голяма част от ислямските общества към промяна, което продължава да се случва и в съвремието ни. Всъщност тази промяна до голяма степен беше и желана от самата динамика на развитието на процесите в ислямските общества. Защото членовете на тези общества вярваха, че за да се постигне някакво изравняване със Запада пътят минава през модернизацията и озапдняването.

Реформите на Кемал Ататюрк след създаването на Републиката са типичен пример в това отношение. Не стана лесно. Трябваше да се превъзмогнат редица противоречия между двата цивилизационни модела, тъй като за всяко общество промяната е труден процес.

Но за сметка на това, ислямското богословие не успя да преосмисли този процес на модернизация и в крайна сметка не го прие. С други думи, ислямското богословие не успя да предложи съвременно тълкувание на процесите адекватно на духът на времето. Това доведе до травми в тези общества, тъй като се появиха непреодолими противоречия между традиционализма и модерността.

Внушението беше, че Мюсюлманите не трябва да приличат на Другите". Заради този манталитет и недоброжелателност към Другите" мюсюлманските мигранти на Запад не успяха да се интегрират в западните общества вече почти четвърто поколение!

От друга страна, на мюсюлманите им беше много трудно да обяснят на западния човек собствената им ценностна система, те не можаха да запознаят Запада със своята култура и цивилизационен модел. Така немалка част от мюсюлманите на Запад попаднаха под влиянието на различни дервишки ордени и братства. До голяма степен именно тези са причините за социалните проблеми, които днес се наблюдават в западните общества между мюсюлманите и Другите".

Сподели в
 

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021/14:18

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021/10:05

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021/17:00

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021/12:56

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021/09:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки