Начало
 
 

Посланикът на Аржентина ще гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ на 6 ноември

01.11.2020 /18:20 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Аржентина в България. Снимка: Оля Ал-Ахмед

Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който е от български произход, ще разкаже пред медиите за актуалния облик на своята страна и за двустранните ни връзки в светлината на предстоящата идната година 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина.

На 6 ноември от 11.00 ч. Клуб „Журналист” на СБЖ ще гостува посланикът на Аржентина у нас Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който е от български произход, макар и засега да не говори езика ни.

По покана на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България посланикът ще представи пред медиите актуалния облик на своята страна, в която, както е известно, има и голяма българска общност.

Догодина ще бъде отбелязана 90-годишната от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина. Родината на тангото е първата държава в Латинска Америка, с която страната ни установява такива отношения на 8 юли 1931 г.

А българският родоначалник на фамалията на посланик Атанасоф - неговият дядо Стефан Атанасов, кореняк софиянец - стъпва на аржентинска земя още 20 години по-рано - през 1911 г. Установява се в град Берисо - един от районите в Аржентина, предпочитани от българските преселници през годините.

Другите такива зони са северната провинция Чако, която е имала и губернатор с български корени, град Росарио в провинция Санта Фе и град Комодоро Ривадавия в провинция Чубут, Патагония.

Берисо, където се установява дядото на посланик Атанасоф, се намира в провинция Буенос Айрес, недалеч от аржентинската столица. В него са се заселвали много емигранти от различни европейски страни. Смята се, че днес семействата там с български произход са около 500.

Стефан Атанасов намира в Берисо своята аржентинска половинка, жени се, раждат му се трима сина и една дъщеря. Един от синовете на име Сантяго Райко Атанасоф е и бащата на посланик Алфредо Атанасоф.

Дядото се е замогнал в Аржентина, станал е собственик на текстилна фабрика. Н. Пр. Алфредо Атанасоф има детски спомени от него, чувал го е отвреме-навреме да говори на български, но езикът в семейството все пак е бил испанският. Затова, въпреки българското си фамилно име, аржентинският посланик не говори български. Но се надява да го научи по време на мандата си у нас и вече взима уроци.

Български учат също така и съпругата му Лукресия, и техният 17-годишен син. Посланикът има и още двама по-големи сина от предишен брак, които живеят в Аржентина. От тях има и четирима внуци.

Негово превъзходителство смята да използва престоя си в България и за да проучи корените на своя дядо, да издири свои тукашни роднини.

Посланик Алфредо Атанасоф пое поста си в София през януари т. г. Уви, периодът отттогава насам, съвпаднал с кризата около Covid-19, не е никак благоприятен за активна публична дейност. Но въпреки това посланик Атанасоф вече е установил контакти с всички водещи български институции и работи дейно по укрепване на двустранното ни сътрудничество в най-различни сфери, включително и в търговско-икономическите контакти.

То е много плодотворно и в културната област, а също и в науката - особено по линия на изследователските ни експедиции за Антарктида, които често пътуват с аржентински кораби до Леденя континент. Топло приятелство вече свързва посланик Атанасоф с гланния антарктик на България проф. Христо Пимпирев.

Активизирани са и контактите на посланика с Групата за Малвините - неформална група от изявени в различни сфери известни български личности, които се стремят да запознават нашата общественост с историята на суверенитета над Малвинските (Фолклендските) острови и подкрепят провеждането на преговори по тази тема под егидата на ООН. В Групата за Малвините влизат например споменятият проф. Пимпирев, проф. Искра Баева, проф. Иво Петров и др.

Преди да стане посланик в България, посланик Алфредо Атанасов има дълга политическа кариера в Аржентина. Първоначално се изявява в синдикалната дейност, след това многократно е избиран за депутат, оглавявал е важни комисии в законодателния орган, бил е министър на труда, както и ръководител на кабинета на министрите в президентството на Аржентина - пост, отговарящ на премиерския. Представлявал е страната си на многобройни международни форуми.

Посланик Атанасоф ще е готов да отговори на всички въпроси на медиите на срещата в Клуб „Журналист” на СБЖ на 6 ноември от 11.00 ч.

Заради ограниченията, налагани от противоепидемиологичните мерки, на срещата ще бъдат допуснати да присъстват максимум 30 души.

 

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки