Начало
 
 

Посланикът на Аржентина ще гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ на 6 ноември

01.11.2020 /18:20 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Аржентина в България. Снимка: Оля Ал-Ахмед

Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който е от български произход, ще разкаже пред медиите за актуалния облик на своята страна и за двустранните ни връзки в светлината на предстоящата идната година 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина.

На 6 ноември от 11.00 ч. Клуб „Журналист” на СБЖ ще гостува посланикът на Аржентина у нас Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който е от български произход, макар и засега да не говори езика ни.

По покана на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България посланикът ще представи пред медиите актуалния облик на своята страна, в която, както е известно, има и голяма българска общност.

Догодина ще бъде отбелязана 90-годишната от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина. Родината на тангото е първата държава в Латинска Америка, с която страната ни установява такива отношения на 8 юли 1931 г.

А българският родоначалник на фамалията на посланик Атанасоф - неговият дядо Стефан Атанасов, кореняк софиянец - стъпва на аржентинска земя още 20 години по-рано - през 1911 г. Установява се в град Берисо - един от районите в Аржентина, предпочитани от българските преселници през годините.

Другите такива зони са северната провинция Чако, която е имала и губернатор с български корени, град Росарио в провинция Санта Фе и град Комодоро Ривадавия в провинция Чубут, Патагония.

Берисо, където се установява дядото на посланик Атанасоф, се намира в провинция Буенос Айрес, недалеч от аржентинската столица. В него са се заселвали много емигранти от различни европейски страни. Смята се, че днес семействата там с български произход са около 500.

Стефан Атанасов намира в Берисо своята аржентинска половинка, жени се, раждат му се трима сина и една дъщеря. Един от синовете на име Сантяго Райко Атанасоф е и бащата на посланик Алфредо Атанасоф.

Дядото се е замогнал в Аржентина, станал е собственик на текстилна фабрика. Н. Пр. Алфредо Атанасоф има детски спомени от него, чувал го е отвреме-навреме да говори на български, но езикът в семейството все пак е бил испанският. Затова, въпреки българското си фамилно име, аржентинският посланик не говори български. Но се надява да го научи по време на мандата си у нас и вече взима уроци.

Български учат също така и съпругата му Лукресия, и техният 17-годишен син. Посланикът има и още двама по-големи сина от предишен брак, които живеят в Аржентина. От тях има и четирима внуци.

Негово превъзходителство смята да използва престоя си в България и за да проучи корените на своя дядо, да издири свои тукашни роднини.

Посланик Алфредо Атанасоф пое поста си в София през януари т. г. Уви, периодът отттогава насам, съвпаднал с кризата около Covid-19, не е никак благоприятен за активна публична дейност. Но въпреки това посланик Атанасоф вече е установил контакти с всички водещи български институции и работи дейно по укрепване на двустранното ни сътрудничество в най-различни сфери, включително и в търговско-икономическите контакти.

То е много плодотворно и в културната област, а също и в науката - особено по линия на изследователските ни експедиции за Антарктида, които често пътуват с аржентински кораби до Леденя континент. Топло приятелство вече свързва посланик Атанасоф с гланния антарктик на България проф. Христо Пимпирев.

Активизирани са и контактите на посланика с Групата за Малвините - неформална група от изявени в различни сфери известни български личности, които се стремят да запознават нашата общественост с историята на суверенитета над Малвинските (Фолклендските) острови и подкрепят провеждането на преговори по тази тема под егидата на ООН. В Групата за Малвините влизат например споменятият проф. Пимпирев, проф. Искра Баева, проф. Иво Петров и др.

Преди да стане посланик в България, посланик Алфредо Атанасов има дълга политическа кариера в Аржентина. Първоначално се изявява в синдикалната дейност, след това многократно е избиран за депутат, оглавявал е важни комисии в законодателния орган, бил е министър на труда, както и ръководител на кабинета на министрите в президентството на Аржентина - пост, отговарящ на премиерския. Представлявал е страната си на многобройни международни форуми.

Посланик Атанасоф ще е готов да отговори на всички въпроси на медиите на срещата в Клуб „Журналист” на СБЖ на 6 ноември от 11.00 ч.

Заради ограниченията, налагани от противоепидемиологичните мерки, на срещата ще бъдат допуснати да присъстват максимум 30 души.

 

Сподели в
 

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

Н. Пр. Алфредо Атанасоф разказа на среща с медиите в СБЖ за външната политика на своята страна, за икономиката й, за казуса с Малвинските (Фолклендски) острови, за двустранните връзки с България, за предстоящата 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни държави.

07.11.2020/19:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки