Начало
 
 

СБЖ раздаде годишните си награди за журналистика 2020 година

01.11.2020 /23:58 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизионната легенда Даниела Кънева бе отличена с голямата награда "Йосиф Хербст"

Въпреки усложнената ситуация у нас и наложените ограничения, Съюзът на българските журналисти, верен на традицията навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, връчи своите годишни награди. Церемонията се състоя в клуб „Журналист“ в СБЖ.

Съблюдавайки предписанията заради К-19, на празника присъстваха само отличените колеги, но това само подсказва,че каквито и изпитания да има, журналистическото войнство  никога няма се предаде пред тях и ще продължи напред. Тези отличия винаги са чакани с вълнение и нетърпение не само заради самите награди, но и защото се дават от колеги на колеги. А няма по-хубаво и по-ценно от това да те оцени журналист, па макар и работещ в конкурентна медия!

В началото на тържеството председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздрави журналистите и гостите по-случй 1 ноември - Деня на народните будители и празника на българските журналисти. "По традиция на този ден СБЖ отличава колеги  и е чест за нас, че в залата присъстват много достойни представители на българската журналистика, които с перо, микрофон и камера отстояват истината и правото на обществото да получава достоверна и точна информация" – каза тя. Снежана Тодорова припомни думите на големия български журналист Йосиф Хербст: "Никому в угода, на никого напук" и пожела те да бъдат верую на съвременната българска журналистика.

За носителката на тазгодишната награда на СБЖ за цялостен принос на името на Йосиф Хербст - Даниела Кънева, телевизионната журналистика е екипно дело.  А за зам.-главния редактор на в. „Дума“ Георги Георгиев, носител на престижното „Златно перо“, е привилегия да бъде част от журналистическата общност.

И макар церемонията да беше в „камерна“ атмосфера и някои от номинираните да не дойдоха да получат наградите, предвид пандемичната обстановка в страната, журналистите, свикнали да се борят с премеждията, каквото е К-19, не се предават. Това пролича по духа на наградените колеги, които не са го загубили, а напротив!

А ние от СБЖ и сайта на Съюза честитим на новите носители престижните отличия и им пожелаваме още много признания за тяхната така отговорна, но пък и пълна с много изпитания работа, защото журналистиката не е професия, а призвание. И само този, който не се е докоснал до нея, не е изпитал силата на „вируса“, наречен журналистика.

Ето и тазгодишните кавалери на престижните награди на СБЖ:      

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБЖ – 2020 Г.

Награда „Йосиф Хербст“ за цялостен принос

Даниела Кънева

Награда за радиожурналистика

Петър Волгин, БНР – ,,Златно перо“

Награда за телевизионна журналистика

Поли Златарева, БНТ – ,,Златно перо“  

Награда за печат

Антон Гицов – ,,Златно перо“

Георги Георгиев, заместник главен редактор на в. ,,Дума“ – ,,Златно перо“

Награда за фотожурналистика

Иво Божков – ,,Златно перо“

Награда за операторско майсторство

Иван Филчев, оператор в бТВ – ,,Златно перо“

Награда за българска медия извън България

Електронното издание ,,Euractiv, автор Георги Готев – ,,Златно перо“

Награда за книга – документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите

Анна Заркова за книгата ,,Главните прокурори. От Татарчев до Гешев“ – ,,Златно перо“

Награда за кореспондент на централна медия в страната

Кирил Фалин, кореспондент на БНР от Кюстендил – ,,Златно перо“

Награда за журналистически електронен сайт

,,Топспорт“ – плакет

Награда за млад журналист до 35 г.

Мария Цънцарова, бТВ – грамота

Мартин Георгиев, в. ,,Сега“ – грамота

Специални отличия на СБЖ

Списание ,,Читалище – 1870“ – по случай 150 години от издаването му

БНТ Благоевград, 45-годишнина

Авторското предаване на Мануела Манчева ,,Cantate Jubilate по БНР, което навършва 25 години

Румен Ковачев, генерален директор на ТВ 1 във връзка с 15-годишнината на телевизията

Кирил Попов, журналист от София, за неговата 90-годишнина

Митьо Митев, журналист от Нова Загора, за неговата 90-годишнина

Георги Найденов, журналист от Пловдив, по случай 75-годишнината му

Йордан Георгиев, журналист от БНР, във връзка с неговата 70-годишнина

Енчо Господинов за книгата ,,Сянката на петнистия кон“ и 70-годишнината му

Георги Атанасов, журналист от София, за книгата му ,,Вирусът“

Ваньо Стоилов, журналист от Стара Загора, за книгата ,,Милиони  стъпала към Бога“

Милена Димитрова, журналист от София, за книгата „Втората България“

 

Снимки Мари Къналян

 

 

Сподели в
 

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020/11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020/21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020/17:27

Председателят на УС на СБЖ опровергава медийни интерпретации на твърдения от социалните мрежи.

13.11.2020/17:28

На 4 ноември 2020 г. се проведе първото заседание на новоизбрания Управителен съвет на СБЖ. За главен секретар бе избрана Анна Заркова. Обсъдено бе сформирането на нови комисии, които да отговарят по-пълноценно на дейността на СБЖ.

04.11.2020/18:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки