Начало
 
 

Величко Хинов - за 150-годишното списание „Читалище”

02.11.2020 /18:59 | Автор : Величко Хинов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По повод юбилея на най-дългогодишното ни периодично издание, което току-що получи и специалната награда на СБЖ, ето какво пише за него писателят, публицистът, критикът и секретар на Клуба „Писатели-журналисти“ Величко Хинов:

Списание „Читалище“ е онова единствено по рода си периодично издание, не само с най-дълга история в българския печат, но и най-родолюбивия защитник на българщината през десетилетията на превратности исторически и духовни.

А да си пазител и радетел на духовната народна свяст, каква по-висока длъжност би могло да има!

Но списанието има и друга много голяма роля в културния, литературен и творчески живот на обществото ни в по-ново време. То приобщи под родолюбивата си стряха поколения млади и зрели творци на сцената и перото. На страниците му се изявяваха начеващи поети, получили самочувствие автори, готови да полетят на крилете на вдъхновението и любовта към Отечеството.

На неговите страници са отбелязани не малко успешни прощапулници. Там срещнах за пръв път имената на Дамян П. Дамянов, Усин Керим, Пеньо Пенев, Слав Хр. Караславов, Андрей Германов, Салис Таджер… Едно бъдещо, ново литературно поколение, белязало раждането си тъкмо в списание „Читалище“, с които се сприятелихме завинаги.

Появявала се е и моята фамилия, за читалищни събития и успехи в околийския тогава град Луковит, създал самодейна оперета, гастролирала в Плевенска област, симфоничен оркестър, детска музикална школа, (между първите в страната), представителен градски хор, наред с 3 ученически хора, вокални групи, драматичен театър, самодейност, достойна за града на Златна Панега и читалище „Съзнание“, родено със свободата на България и наченки преди нея още. И бе чувалоизвестната по цял свят обработка на Петко Стайнов на народната песен „Луковитски моми“, която почти винаги влизаше в репертоара на читалищни и ученически хорове в цялата страна и извън нея.

Не бих могъл да изредя наградите и отличията на читалищните състави в национални прегледи и надпявания.

Да представяш читалищен хоров състав на сцената на концертната зала „България“, или в „Народния театър“, огрян от светлината на най-високата, представителна рампа, е събитие по-високо от отличието, защото остава в сърцето на самодееца за цял живот. Споменът, който никога не се забравя, снимката, която се гледа с радост от наследниците на нашето родолюбиво читалищно дело, свидетелства, че и ний сме дали нещо на съвременниците си, и пример за бъдещите поколения.

И понеже Ти, списание „Читалище“, радетел на най-родолюбивото културно-просветно дело, свидетелстваш за стореното от будните читалищни дейци – благодарност и поклон до земи!

С уважение и признателност за всичко сторено от теб – родолюбиво списание „Читалище“, твой съмишленик, приел от теб частица от светлия ти духовен, човеколюбив идеал, оставам завинаги твой радетел.

Сподели в
 

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

Н. Пр. Алфредо Атанасоф разказа на среща с медиите в СБЖ за външната политика на своята страна, за икономиката й, за казуса с Малвинските (Фолклендски) острови, за двустранните връзки с България, за предстоящата 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни държави.

07.11.2020/19:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки