Начало
 
 

Величко Хинов - за 150-годишното списание „Читалище”

02.11.2020 /18:59 | Автор : Величко Хинов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По повод юбилея на най-дългогодишното ни периодично издание, което току-що получи и специалната награда на СБЖ, ето какво пише за него писателят, публицистът, критикът и секретар на Клуба „Писатели-журналисти“ Величко Хинов:

Списание „Читалище“ е онова единствено по рода си периодично издание, не само с най-дълга история в българския печат, но и най-родолюбивия защитник на българщината през десетилетията на превратности исторически и духовни.

А да си пазител и радетел на духовната народна свяст, каква по-висока длъжност би могло да има!

Но списанието има и друга много голяма роля в културния, литературен и творчески живот на обществото ни в по-ново време. То приобщи под родолюбивата си стряха поколения млади и зрели творци на сцената и перото. На страниците му се изявяваха начеващи поети, получили самочувствие автори, готови да полетят на крилете на вдъхновението и любовта към Отечеството.

На неговите страници са отбелязани не малко успешни прощапулници. Там срещнах за пръв път имената на Дамян П. Дамянов, Усин Керим, Пеньо Пенев, Слав Хр. Караславов, Андрей Германов, Салис Таджер… Едно бъдещо, ново литературно поколение, белязало раждането си тъкмо в списание „Читалище“, с които се сприятелихме завинаги.

Появявала се е и моята фамилия, за читалищни събития и успехи в околийския тогава град Луковит, създал самодейна оперета, гастролирала в Плевенска област, симфоничен оркестър, детска музикална школа, (между първите в страната), представителен градски хор, наред с 3 ученически хора, вокални групи, драматичен театър, самодейност, достойна за града на Златна Панега и читалище „Съзнание“, родено със свободата на България и наченки преди нея още. И бе чувалоизвестната по цял свят обработка на Петко Стайнов на народната песен „Луковитски моми“, която почти винаги влизаше в репертоара на читалищни и ученически хорове в цялата страна и извън нея.

Не бих могъл да изредя наградите и отличията на читалищните състави в национални прегледи и надпявания.

Да представяш читалищен хоров състав на сцената на концертната зала „България“, или в „Народния театър“, огрян от светлината на най-високата, представителна рампа, е събитие по-високо от отличието, защото остава в сърцето на самодееца за цял живот. Споменът, който никога не се забравя, снимката, която се гледа с радост от наследниците на нашето родолюбиво читалищно дело, свидетелства, че и ний сме дали нещо на съвременниците си, и пример за бъдещите поколения.

И понеже Ти, списание „Читалище“, радетел на най-родолюбивото културно-просветно дело, свидетелстваш за стореното от будните читалищни дейци – благодарност и поклон до земи!

С уважение и признателност за всичко сторено от теб – родолюбиво списание „Читалище“, твой съмишленик, приел от теб частица от светлия ти духовен, човеколюбив идеал, оставам завинаги твой радетел.

Сподели в
 

В навечерието на най-българския красив и пълен,носещ много надежди за здраве и късмет празник Баба Марта в клуб „Журналист“ се състоя една много сърдечна и пълна с настроение и усмивки среща под надслов "Традиция, вплетена в българския трицвет". Да подчертая, че тя премина при пълно съблюдаване на необходимите мерки във връзка с вихрещата се пандемия у нас.

24.02.2021/17:42

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

24.02.2021/14:41

Европейска програма за журналисти, които се занимават с трансгранична разследваща журналистика, обявява конкурс за отпускането на грантове за журналисти от 47-те страни членки на Съвета на Европа. Срокът за кандидатстване е до 11 март 2021 г.

23.02.2021/09:03

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

19.02.2021/17:19

Преминалите през центъра на София колони скандираха още "Никога вече фашизъм!" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

13.02.2021/20:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки