Начало
 
 

Мамата на маската, мама е виновната...

05.11.2020 /13:01 | Автор : Валентин Колев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Валентин Колев

Тръпна пред телевизионния екран на обществената медия БНТ да науча излезли ли са резултатите от някой ключов американски щат и на кого от претендентите за Белия дом ще се увеличат гласовете в електоралната комисия.

Репортерът от мястото на събитията ме успокоява, че още се броят гласувалите по пощата, и докато показва картина от мястото на събитието, започва да бълва трудно произносима игра на думи, включващи мамата, предстоящите заплахи  за сексуалното ѝ състояние и всичко отново отзад-напред.

Оглеждам се за малки деца и дами около мен и за щастие в този момент такива няма. Защото обикновено се интересуват от новини. Този път са в друга стая, изборите в САЩ не ги вълнуват, интересува ги дистанционното обучение на началните класове, въведено и за тях от няколко дни. 

Бахмаамудее... и така нататък ръси репортерът зад кадър, а аз се сещам за тъпата кърджалийска п...оетеса от премиерския говорен фолклор. Същата стилистика на липсващите 7 години от възпитанието на всяка персона, бъдеща нон грата!

То не беше с 200 километра ще я ..., то не беше „акъл се набива на умен човек, Томиславе, на прост човек ..р се набива. Той не може да поеме акъл, мое да поеме един к..!“ И ако премиерът се „извинява“ за непремерените си ругатни с целувка по прясно ондулираната прическа на ПКП в пряк ефир, то репортерът Марков писа следното:

„Колкото и да се стараеш, да отделяш време и да се подготвяш, колкото и да си наясно с правилата за поведение в ефир, в определени моменти, когато си 24 часа на крак, не си спал от денонощия и очилата ти се изпотяват от собствения ти дъх, казваш неща, които не бива. Поднасям извинение на зрителите на БНТ за недопустимия език в ефир. Благодаря на колегите за подкрепата и разбирането. БНТ е институция и ние всички ежедневно работим с високи стандарти за професионализъм и етика. Автор: Александър Марков“. 

Е, драги, такава ни е професията   

Но когато липсват основите на доброто възпитание, такива са резултатите! Поне ще знаем да не те избираме за премиер, защото ще повториш настоящия. И той все е на крак (в джипката), стои сам като куче, псува по телефона подчинени и понеже не носи очила, които да изпотява с дъха си, изпотява примрелите от гнева му чиновници от хранилката.

В дългогодишната си практика съм чувал редакционни истории, оставали между стените, но не и в обществото. Помня, когато късно вечер „връзвахме“ броевете на вестника и на готовата страница отивах с важна поправка, как реагираха метранпажите – подобна еротична скоропоговорка по отношение на дежурния екип, на международното положение или на кооператорите от АПК, на младежите от металургичния комбинат и на творци от Клуба на МХТИ, подкрепили по-късно решенията на партията за изпълнение на петилетката за 3 години... Нямаше нищо общо с добилите популярност по това време „по дяволите“, „гръм и мълнии“ или джедайската попържня „Нека майка ти бъде с мен!“. 

Чудя се как да гледам пак тази медия, която работи всекидневно с високи стандарти за професионализъм и етика, когато пак в новините преди дни предложи репортаж от линейка пред столична болница. Хем се поставям в лицето на болния в кабината, хем в лицето на младия медик, хем в лицето на дежурната лекарка.

Ужасът на епидемиологичното ни всекидневие! Министърът иска оставка на шефа на болницата. Кметицата не му я приема, не достигат лекари. И всичко това щеше да остане само като епизод от деня, ако продуцентът бе поискал от репортерите и другата гледна точка. Там медиците от болницата също са 24 часа на крак, не спали от денонощия, с изпотени и набръчкани от маски и очила лица. Само дето не ругаят в ефир, а спасяват животи. 

Отношение по неприятния случай ще вземе, надявам се, генералният директор на БНТ. Колко и доколко е възпитан, ще разберем по реакцията му. Дали ще му покаже среден пръст, както го направи в ефир преди година и нещо в публицистично предаване? Безнаказано! Или ще предложи на подчинения си да запази тази предпазна маска в рамка на стената на нюзрума като предупреждение и обеца на ухото към всички, които се явяват да кажат нещо важно или маловажно в ефир?

Нека не забравяме никога – обикновено в такива случаи мама е виновната!


 

Сподели в
 

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021/09:45

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021/15:21

Застигна ни нов удар срещу свободата на мненията и публичното слово

16.02.2021/15:41

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021/20:15

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021/14:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки